10 anys pujant als terrats en cultura

La rumba catalana i l'obra censurada de Paco Bezerra sobre santa Teresa de Jesús seran els plats forts de la nova edició del cicle Terrats en Cultura

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

Aquest 2023 se celebren deu anys des que l’associació Coincidències va donar el tret de sortida a la primera edició de Terrats en Cultura, un festival d’arts escèniques i musicals que s’ha consolidat com una de les propostes més singulars de Barcelona i, d’un temps ençà, també de l’Hospitalet de Llobregat. El pròxim divendres 21 d’abril arrencarà l’onzena edició del festival que, fins al 6 d’octubre, ens acostarà a una desena de terrats urbans –espais normalment inaccessibles– omplint-los amb una quinzena de propostes artístiques en viu.

Alguns dels artistes que actuaran al cicle Terrats en Cultura 2023 amb els responsables i impuslors del cicle | Imatge cedida per Coincidències

Totes les propostes dels Terrats en Cultura es caracteritzen per la seva proximitat, siguin recitals poètics i musicals o espectacles de dansa o teatre i, sens dubte, queden emmarcades per la singularitat dels espais que les acullen. D’abril a octubre –amb una aturada a l’agost– la gent de Coincidències espera aplegar més d’un miler de persones gràcies a un programa format per set concerts i vuit espectacles d’arts escèniques, entre els quals hi haurà cinc estrenes absolutes.

El tret de sortida de l’onzena edició tindrà lloc aquest divendres 21 d’abril en el marc de les Festes de la Primavera de L’Hospitalet de Llobregat, on el grup de música Alaire, creat el 2018 per quatre dones multiinstrumentistes de Catalunya, Irlanda i Andalusia, ens brindarà la seva peculiar fusió de rumba, folk celta, ritmes llatins i flamenc al terrat de la Biblioteca de Bellvitge. L’endemà, 22 d’abril, les actrius i humoristes Judit Martín i Alba Florejachs presentaran l’espectacle Pongo (on air) al terrat del Centre Cultural La Bòbila. Es tracta d’una proposta còmica on les intèrprets improvisaran a partir dels «pongos» que el públic porti de casa seva, és a dir, a partir d’aquells objectes decoratius de dubtós gust o utilitat que són presents a totes les cases.

Imatge promocional de l’espectacle ‘Pongo’ amb Judit Martín i Alba Florejachs © Paco Amate

La següent cita dels Terrats en Cultura serà el dissabte 20 de maig al migdia, amb l’espectacle de dansa familiar Somni sota la finestra, adaptació escènica del llibre infantil homònim publicat el 2019 per l’editorial El Cep i la Nansa. Aquesta proposta de la companyia La Dansívora serà el primer espectacle del festival que es veurà a Barcelona i ens explicarà la història d’una dona molt gran que no pot sortir al carrer, perquè viu a un pis sense ascensor, i a qui els seus veïns, amics i familiars prepararan una gran sorpresa.

El mateix dia al vespre, assistírem a la primera estrena absoluta del festival, el monòleg Les paraules dels altres, escrit i interpretat per Roger Torns, amb direcció de Laia Alberch. L’obra revisa aspectes com la violència o l’abús de poder, la masculinitat tòxica o el maltractament, des de «la por que tenim molts homes a ser o convertir-nos en l’abusador», segons explica Torns.

El grup Sabor de Gràcia, liderat per “Sicus” Carbonell | Imatge cedida per Coincidències

El juny i el juliol, com és habitual, concentraran el gruix de la programació dels Terrats en Cultura. El 9 de juny, el grup Sabor de Gràcia, liderat per l’Antonio “Sicus” Carbonell, ens proposarà una gran celebració comunitària al voltant d’una de les tradicions musicals més característiques de Barcelona: la rumba catalana. Com afirma Isaias Fanlo, cofundadora de Coincidències juntament amb Lola Armadàs, «ens vam adonar que durant tots aquests anys, als Terrats hem acollit molts gèneres musicals, però ens faltava la rumba». Carbonell assegura que amb aquesta nova proposta, la rumba tornarà al seu lloc d’origen, perquè, «tot i que tradicionalment s’ha tocat a places i carrers, se solia assajar als terrats de la ciutat».

El 16 de juny, l’actriu Berta Giraut donarà forma escènica al seu poemari Com l’estel que no hi és (Gall Editor, 2020), amb la complicitat de la música composta expressament per a l’ocasió per Mireia Tejero; un recital teatralitzat que el novembre passat ja va passar pel Festival Alcools de la Sala Beckett. L’endemà, 17 de juny, l’actor Joan Carreras realitzarà una lectura dramatitzada del monòleg L’últim Sòcrates, obra del dramaturg Francesc Cerro-Ferran que narra el judici contra el famós filòsof grec recollit, en bona part, a  l’Apologia de Sòcrates de Plató

A finals de juny, la coreògrafa i ballarina Íria Llena Gasol ens oferirà un programa doble de dansa amb els solos titulats Her i Anatomia d’una banyera. El primer comptarà amb una composició sonora del reconegut segell artístic Telemann Rec –duet creatiu format per la musicòloga Aurora Bauzà i el contratenor Pere Jou– i el segon consistirà en un espectacle de dansa interpretat amb llenguatge de signes amb dramatúrgia de Maria Salarich. Aquest doble programa de dansa s’acompanyarà d’un tast de vins DO Catalunya i serà accessible a persones amb mobilitat reduïda i persones sordes.

Al juliol, l’Ariadna Peya i en Camilo Mejía estrenaran la peça de dansa CRY6, fruit d’una residència artística a Amsterdam en el marc de l’European Creative Rooftop Network (ECRN), una xarxa que reuneix diferents projectes socials, culturals, urbans i mediambientals que tenen els terrats de les ciutats europees com a elements vertebradors de la seva activitat.

També podrem recuperar el reivindicatiu espectacle Cançons que acaben en fade out, de la companyia La Copla de Wisconsin, on ens demostraran que les folklòriques com Rocío Jurado, Mari Trini o María Jiménez van ser molt més modernes del que recordem o podria semblar a primera vista; un espectacle que després de la seva breu, però notable estrena al Teatre Eòlia, la temporada vinent també podrem veure al Teatre Tantarantana. Finalment, abans de l’aturada d’agost, els còmics Adri Romero i Ignasi Taltavull, creadors del pòdcast Aquí Estamos, tocaran en directe, per primera vegada, els seus temes plens d’humor i ironia en un concert inèdit que tindrà lloc el 21 de juliol.

Tornant de les vacances d’estiu ens espera un dels plats forts d’aquesta edició dels Terrats en Cultura: la lectura dramatitzada de la polèmica i censurada obra Muero porque no muero (La vida doble de Teresa) de Paco Bezerra. El text reconstrueix la vida de santa Teresa de Jesús en els temps actuals i, malgrat que estava previst estrenar-se als Teatros del Canal de Madrid, finalment, una sèrie de desafortunades decisions polítiques en van impedir la representació generant una forta controvèrsia al voltant de la censura a finals del 2022.

Aquesta serà la primera ocasió que tindrem a Catalunya de sentir el polèmic text de Bezerra, que en el muntatge vetat comptava amb una coproducció de Bitó de la qual no se n’ha sabut mai més res. Sota la direcció de Marc Rosich, el polifacètic intèrpret Roberto G. Alonso encarnarà a Teresa de Jesús en aquest monòleg que ja va tenir una primera lectura pública, dins d’un cicle organitzat per la SGAE –entitat que va premiar i editar el text–, amb la participació de les reconegudes actrius Aitana Sánchez-Gijón, Ana Belén, Nathalie Poza, Julieta Serrano i Gloria Muñoz.

El dramaturg i director Paco Bezera, autor de la vetada obra ‘Muero porque no muero (La vida doble de Teresa)’ | Imatge cedida per Coincidències

A més d’aquesta esperada lectura, al setembre tornarà als Terrats en Cultura un vell conegut del festival, el grup de música rock The Crab Apples, format per Carla Gimeno (veu), Laia Alsina (guitarra elèctrica) i Laia Martí (baix); i també podrem gaudir del concert que la Crisbru (Cristina Brugada) ens oferirà durant la Nit del Piromusical de La Mercè. Finalment, a principis d’octubre, la proposta Pulmón verde, de la cineasta Eva Vila i el dramaturg Eduardo G. Santiesteban clourà la present edició dels Terrats en Cultura amb una experiència immersiva en els textos clàssics d’Henrik Ibsen i Anton Txèkhov on es reivindica una visió ecològica del món.

Les entrades per a totes les propostes inclouen una consumició per amenitzar les corresponents vetllades i tenen un preu que oscil·la entre els 12 i els 18€. Els espectacles que es duen a terme a l’Hospitalet de Llobregat (Alaire, Pongo on Air, CRY6 i The Crab Apples) són gratuïts, però cal reservar plaça prèviament. Totes les entrades ja es poden adquirir al web de Terrats en Cultura (exceptuant les de CRY6, que s’obriran el 15 de juny, i The Crab Apples, el 15 d’agost) i, fins al 7 de maig, podreu gaudir d’un 20% de descompte per la seva compra anticipada.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació