El retorn escènic

Fem un repàs dels espectacles que tornen a la cartellera de Barcelona aquest inici de temporada 2021-22

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

L’agost toca a la seva fi i de mica en mica les vacances es van esgotant. A mesura que s’esllangueixen els dies, anem tornant a les rutines laborals i els horaris habituals. Encarem ja aquell parell de setmanes en què esgotem les últimes dosis vacacionals abans de lliurar-nos de nou a la voràgine de la quotidianitat. A l’espera que els equipaments escènics del país revelin les seves noves programacions, alguns teatres ja han començat a desentumir les platees, recuperant èxits de la temporada passada, per fer-nos més amè aquest impàs de finals d’estiu. Donem-hi un cop d’ull!

Arnau Puig i Ricard Farré protagonitzen ‘El bon policia’. © Inma Quesada

El Maldà

El més matiner ha estat El Maldà, que no ha esperat a que s’acabi l’agost per tornar a alçar el teló amb la reposició d’El bon policia (del 24 d’agost al 17 de setembre), una comèdia poc coneguda de Santiago Rusiñol, protagonitzada per Ricard Farré i Arnau Puig, que ja va exhaurir entrades a principis d’any i que, segons Xavier Albertí, és “la comèdia més marieta” de l’autor modernista, com recull l’Oriol Osan en aquesta crítica.

Tanmateix, les reposicions del teatre del carrer del Pi no s’acaben aquí. Fins a mitjans d’octubre, la sala gestionada pels Pirates Teatre també recuperarà, per tercer cop, l’èxit de la companyia La Viciosa ALHAYAT o la suma dels dies (del 20 de setembre al 2 d’octubre), que ens parla dels camps de refugiats de Grècia, i el petit musical Disset anys (del 4 al 14 d’octubre), que la companyia La Beatriz ja va representar al març a la Sala Barts.

Teatre Romea

La nau insígnia del Grup Focus arrenca motors amb un plat fort: la reposició de Carrer robadors (de l’1 al 19 de setembre), l’obra que va inaugurar el Festival Grec d’enguany. Polèmiques a banda, aquesta adaptació escènica de la novel·la homònima de Mathias Énard, dirigida per Julio Manrique, està protagonitzada per un Guillem Balart en estat de gràcia. L’Oriol Puig Taulé també en destacava, a la seva crítica, la solvència de tot el repartiment; especialment, d’Elisabet Casanovas, Carles Martínez, Anna Castells, Ayoub El Hilali i un Moha Amazian que, tot just acabades les funcions al carrer Hospital, saltarà cap El Maldà per a representar-hi ALHAYAT.

Més endavant, el Romea també ens oferirà un còctel d’obres estrenades, amb notable èxit, en altres indrets de la geografia espanyola. Com l’adaptació d’Agustí Villaronga de La casa dels noms de Colm Tóibín, estrenada al Teatre Principal de Palma la temporada passada, o la nova producció de la veterana companyia La Zaranda, La batalla de los ausentes, estrenada al juliol al Festival de Teatro de Olite. Finalment, al novembre, després del pas de José Sacristán amb l’obra de Miguel Delibes Señora de rojo sobre fondo gris, el Romea recuperarà un altre plat fort del Grec: l’adaptació de La casa de los espíritus d’Isabel Allende dirigida per Carme Portaceli, flamant nova directora del Teatre Nacional de Catalunya.

Sala Flyhard

La petita sala del carrer Alpens, que l’any passat va celebrar el seu desè aniversari, també arrenca la temporada recuperant un dels petits grans èxits del Grec: L’habitació blanca, de Josep Maria Miró (del 2 al 27 de setembre). Aquesta obra, coproduïda pel festival d’estiu de Barcelona i la mateixa Flyhard, s’hauria d’haver estrenat al Grec del 2020, però la irrupció de la pandèmia ho va impedir. Finalment, enguany, hem pogut gaudir d’aquest text de Miró sobre la culpa i el penediment, dirigit per Lautaro Perotti, cofundador de la sala Timbre 4 de Buenos Aires, on una magnífica Francesca Piñón, segons la crítica d’Oriol Osan, interpreta a una mestra jubilada que visita per casualitat tres dels seus antics alumnes: en Carles (Albert Prat), la Laia (Paula Blanco) i en Manel (Marc Rodríguez).  

Sala Atrium

Si parlem de petites grans joies del Grec, hem de mirar, inevitablement, cap a la Sala Atrium, que aquest inici de temporada ens oferirà una doble ració d’Àurea Márquez recuperant les dues obres que va tenir en cartell durant el festival. Parlem de La dona del tercer segona (del 8 de setembre al 3 d’octubre) i de M’hauríeu de pagar (del 3 al 21 de novembre). Entremig, la sala dirigida per Raimon Molins encara no ha desvelat què ens oferirà.

Segons assegura en Bernat Puigtobella a la seva crítica, Márquez encarna amb una gran riquesa de matisos la dona que dona títol al monòleg de la primera obra; una gran capacitat interpretativa que l’Ana Prieto Nadal també destaca a la seva crítica del segon muntatge, que ens presenta tres monòlegs escrits i dirigits per Jordi Prat i Coll i que, sense risc d’equivocar-nos, ens atreviríem a dir que va ser un dels millors textos que vam poder veure al Grec.

Biblioteca de Catalunya

La Perla 29 començarà el curs teatral com el va acabar, amb la Filumena Marturano d’Eduardo de Filippo dirigida per Oriol Broggi i interpretada per un repartiment encapçalat per la catalana Clara Segura i l’italià Enrico Ianniello. Malauradament, l’èxit de l’obra és tal que les noves funcions programades (de moment del 8 al 19 de setembre) ja estan exhaurides. Tanmateix, estem convençuts que la companyia resident a la Biblioteca de Catalunya allargarà funcions per poc que pugui compaginar-s’ho amb la resta de compromisos de la temporada. L’Oriol Puig Taulé ja n’augurava l’èxit fulminant a la seva crítica, malgrat trobar-hi alguns petits inconvenients lingüístics.

Teatre Goya

El teatre ubicat als baixos del Centre Aragonès de Barcelona recupera una de les grans damnificades per les suspensions de representacions decretades al llarg de la temporada passada: Eva contra Eva (del 2 de setembre al 31 d’octubre). Aquesta adaptació de Pau Miró del clàssic de cinema Tot sobre Eva (1950) de Joseph L. Mankiewicz, per fi podrà fer una temporada com cal a Barcelona després que el passat mes de març hagués d’anul·lar la majoria de les seves funcions al Teatre Romea poc després de la seva estrena.

De fet, l’obra dirigida per Sílvia Munt, es va estrenar al Temporada Alta 2020, però la seva gira de tardor també es va veure interrompuda pels tancaments decretats durant la segona onada. Ara, les actrius Emma Vilarasau i Nausicaa Bonnín encapçalen el repartiment d’aquesta comèdia generacional sobre l’ofici de viure i d’actuar.   

Nausicaa Bonnín i Emma Vilarasau a ‘Eva contra Eva’. © Sílvia Poch

Parc de l’Estació del Nord

Un altre dels grans perjudicats per la pandèmia ha estat la companyia Parking Shakespeare que cada estiu omple l’espiral sota els til·lers del Parc de l’Estació del Nord amb obres del dramaturg anglès. Enguany havien preparat una tragèdia i una comèdia: Romeu i Julieta i Un somni d’una nit d’estiu, que s’havien de representar en dies alterns com és habitual en aquesta oferta d’estiu de la companyia.

Malauradament, les quarantenes preventives van impedir que els dos amants de Verona poguessin escenificar el seu romanç tràgic, i el juliol es va saldar amb una sobre representació dels embolics amorosos dels quatre joves d’Atenes. És a dir, que Romeu i Julieta es van quedar a casa i la gent del Somni, dirigits per Sílvia Navarro, van haver d’omplir el forat. Ara, els Parking Shakespeare recuperen breument aquest muntatge de Romeu i Julieta (de l’1 al 10 de setembre), adaptat i dirigit per Helena Tornero, perquè després de les poques funcions que van poder fer al juliol, tothom qui ho vulgui el pugui veure. Recordem que les funcions són gratuïtes, però que cal reserva prèvia per poder controlar l’aforament.

Teatre Akadèmia

Abans de la seva mort, el celebrat i enyorat director francès Patrice Chéreau va oferir al Festival Grec 2011 l’obra I am the wind del dramaturg noruec Jon Fosse. Aquest Grec 2021, el director Marc Chornet va estrenar al Teatre Akadèmia la versió catalana de l’obra amb un tête-à-tête escènic entre l’alemany Hans Richter i el català Manel Barceló. El mateix teatre recupera aquesta proposta, Soc el vent (del 29 de setembre al 24 d’octubre), per donar el tret de sortida de la seva temporada.

Hans Richter i Manel Barceló a ‘Soc el vent’. © Felipe Mena

Teatre Poliorama

El teatre de La Rambla és d’aquells que deixa la feina feta abans de vacances i, a finals de juliol, ja ens va avançar la seva programació, plena de repesques i reestrenes i algunes sorpreses més provinents de Madrid. L’Oriol Puig Taulé ho va resumir molt bé en aquest article. Entre les repescades, la primera obra que farà estada a la sala situada a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona serà Ovelles (del 15 al 30 de setembre), una comèdia escrita i dirigida a quatre mans per Carmen Marfà i Yago Alonso que es va estrenar a la Sala Flyhard un llunyà 2018. La reestrena comptarà amb el repartiment original del muntatge format per Albert Triola, Sara Espígul i Biel Duran.

Més endavant, a l’octubre, recalaran al Poliorama l’espectacle familiar Les croquetes oblidades, amb dramatúrgia de Clàudia Cedó i direcció d’Israel Solà, que la companyia Les Bianchis ja va estrenar al febrer a la Sala Beckett, i l’esperat musical T’estimo si he begut, basat en els contes d’Empar Moliner i que va néixer gràcies a la unió de tres dels actuals gestors del teatre: Dagoll Dagom, T de Teatre i La Brutal. Un musical que arriba rodat a Barcelona després d’haver girat, per imperatiu pandèmic, per la resta del territori durant la temporada passada. 

Teatre Aquitània

Si us agraden els musicals, i no podeu esperar fins a l’octubre, aquest inici de temporada el Teatre Aquitània recupera Barcelona 24 h (del 3 de setembre al 7 de novembre), una creació original de Pau Barbarà Mir, dirigida per Marc Flynn, que ja vam poder veure el Nadal passat al Teatre Gaudí. Com molt bé assenyalava Gina Duran a la seva crítica, si has vist i t’han agradat Barcelona nit d’estiu i la sèrie Cites, ambdues ambientades a la capital catalana i amb un cert to romàntic, aquest musical no et decebrà. Jaume Casals, Anna Piqué, Àlex Sanz i Mireia Òrrit encarnen les veus dels quatre joves arquetípics de Barcelona protagonistes de l’obra.

Aquests són alguns dels espectacles que tornaran a la cartellera aquest inici de temporada, però al setembre també hi haurà moltes més propostes, com l’estrena del musical Cantando bajo la lluvia, sota la direcció del tàndem format per Àngel Llàcer i Manu Guix, que amb un repartiment encapçalat per Iván Labanda promet omplir el Teatre Tívol a partir del 15 de setembre, o l’ambiciosa adaptació d’Assassinat a l’Orient Express que el director Iván Morales portarà al Teatre Condal a partir del 14 de setembre amb un Eduard Farelo en la pell del cèlebre detectiu Hércules Poirot.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació