El Grec comença a bategar

Còmics, conflictes armats, manifestos polítics, el model energètic i una trilogia familiar protagonitzen les estrenes dels Teatres de Proximitat al Grec Festival 2023.

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

La inauguració oficial del Grec Festival de Barcelona 2023 tindrà lloc el darrer cap de setmana de juny amb una doble aposta pel circ. Per una banda, a l’amfiteatre de Montjuïc, gaudirem de l’espectacle The Pulse, de la companyia australiana Gravity & Other Myths i, de l’altra, assistirem a la travessa del funàmbul francès Nathan Paulin entre l’edifici Telefònica del Portal de l’Àngel i l’edifici Generali, al Passeig de Gràcia amb Gran Via. No obstant això, la cartellera del Grec ja s’haurà encetat uns dies abans a alguns teatres barcelonins. Entre ells, destaquen els Teatres de Proximitat agrupats sota la marca «On el teatre batega» (OTB), un segell que es va impulsar tot just fa tres anys, durant el Grec pandèmic.

Imatge promocional de l’obra ‘La chispa’ de Marc Angelet que es veurà al Teare Akadèmia © Felipe Mena

Nascuda sota l’empara del Grec i de l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA), aquesta iniciativa va sorgir com a resposta a la situació crítica que va viure el sector escènic l’any 2020. De mica en mica, el projecte s’ha anat consolidant i ha teixit diverses propostes i col·laboracions entre les sales que la integren. Fruit d’aquesta entesa han sorgit iniciatives com les tres convocatòries obertes de textos i projectes d’OTB –la del primer trimestre del 2021, la del darrer trimestre del 2021 i la del darrer trimestre del 2022– o la creació de diversos abonaments conjunts i de la nova Comunitat Batega.

Actualment, conformen aquesta xarxa el Teatre Akadèmia, l’Antic Teatre, la Sala Atrium, La Badabadoc, la Sala Fènix, la Sala FlyHard, El Maldà, el Teatre Tantarantana, la Sala Versus Glòries i el Teatre Eòlia, que s’hi va unir el 2021. L’any passat, aquestes sales van impulsar un cicle de lectures dramatitzades durant el Grec titulat «El Batec del Grec», amb l’objectiu de fomentar les noves dramatúrgies i promoure el teatre català contemporani.

Enguany, repeteixen fórmula, però anant més enllà. Si l’estiu passat ens van oferir divuit lectures, aquest juliol només n’han programat dues: Not my monkeys, de Manel Moreno i Martí Torras Mayneris (10 de juliol al Teatre Eòlia) i Volver a Madryn, de Rodrigo Cuesta (17 de juliol a la Sala Fènix). Tanmateix, ambdues aniran acompanyades de les lectures dels diferents textos resultants de les Beques Carme Montoriol, que es duran a terme, en paral·lel, al Teatre Tantarantana i, enguany, sota l’empara de «El Batec del Grec» també s’han reunit els set espectacles de proximitat que els diferents teatres de la xarxa OTB han coproduït i exhibiran amb el Grec.

Imatge promocional de l’obra ‘Holocaust’ de Queralt Riera que es veurà a La Badabadoc © Martí Fradera

El primer a estrenar-se serà La chispa, de Marc Angelet, al Teatre Akadèmia. Una comèdia dirigida per Iban Beltran i Ana Pérez García que esdevé tot un homenatge al món dels còmics i dels superherois. Serà protagonitzada per quatre joves intèrprets –d’entre 21 i 24 anys– del planter Nous horitzons del Teatre Akadèmia: Lluís Català, Maria Frias, Miguel Gómez i Núria Orellana. Es dona el cas, a més, que el text d’Angelet va ser un dels que es van llegir a la passada edició de «El Batec del Grec». L’obra estarà en cartell del 21 de juny al 9 de juliol, tot i que l’estrena oficial serà el 28 de juny, el dia abans que arranqui oficialment el Grec.

Un altre text provinent de les lectures dramatitzades de l’any passat és Holocaust, de Queralt Riera, que del 6 al 24 de juliol es podrà veure, amb direcció d’Àlex Mañas a La Badabadoc. Es tracta d’una de les propostes seleccionades a la segona convocatòria d’OTB que ens narrarà la història de dos personatges atrapats per un sistema en declivi del qual voldrien fugir malgrat que no tenen on anar. Dues persones que s’han conegut a través d’una aplicació per lligar hauran de sobreviure a la seva primera cita quan aquesta es veu interrompuda, de sobte, per l’esclat d’un conflicte ple de deflagracions, trets i bombes. Júlia Ferré i Enric Pera són la parella d’aquest nou text de l’autora de les colpidores Miseria (Grec 2021) i Pruna (Grec 2020).

A més d’Holocaust, durant la primera setmana de juliol també s’estrenaran tres propostes més de «El Batec del Grec». El mateix dia 6, l’Antic Teatre acollirà la segona creació escènica de la inclassificable creadora i poeta Juana Dolores Romero Casanova: * HIT ME IF I’M PRETTY * o la princesa moderna. Una peça que es va veure, en una primera versió, al passat Festival Temporada Alta, i que l’actriu, directora i dramaturga assegura que és la continuació d’una trilogia iniciada amb el seu anterior espectacle: # JUANA DOLORES # * massa diva per a un moviment assembleari * (2020). Per a crear aquesta peça, que estarà en cartell fins al 30 de juliol, Dolores afirma haver-se inspirat en el famós tractat polític El Príncep de Nicolau Maquiavel i en la revisió contemporània que el conegut filòsof i teòric marxista italià Antonio Gramsci en va fer a El príncep modern.  

Imatge promocional de ‘HIT ME IF I’M PRETTY o la princesa moderna‘ de Juana Dolores Romero Casanova que es veurà a l’Antic Teatre © Amanda G. Eleuterio

Les altres dues obres que s’estrenaran la primera setmana de juliol són La paella dels dijous, a El Maldà, i Silvia, a la Sala Flyhard. Ambdues arrencaran funcions el 5 de juliol i s’estaran en cartell fins al dia 18. Es tracta de les dues primeres parts de la trilogia que han escrit, a quatre mans, la catalana Cristina Clemente i l’argentí Nelson Valente. Una curiosa iniciativa impulsada per aquests dos teatres juntament amb la Sala Versus Glòries, que acollirà la tercera i última peça de la trilogia, Rovira VS. Rodríguez, a partir del dia 24 i fins al 5 d’agost.

La paella dels dijous, escrita per Clemente i dirigida per Muguet Franc, ens presentarà la família formada per en Guifré (Jordi Andújar), la Lia (Núria Cuyàs) i la seva mare, la Mercè (Lluïsa Castell), que està a punt de comunicar als seus fills una notícia que revolucionarà les seves vides. En canvi, Silvia, escrita i dirigida per Valente, ens presentarà la història de la vídua del títol que, a la seva setantena, travessa una crisi vital en intentar reconciliar les seves dues vides, a l’Argentina i a Barcelona, marcades per un amor impossible de joventut. L’actriu titular de la peça de Valente és l’argentina Lide Uranga –a qui aquesta temporada hem vist a La meravellosa família Hardwicke– que s’acompanya de quatre intèrprets vinguts expressament des d’Argentina: Julian Ponce Campos, Mayra Homar i Gabriel Beck.

Ambdues històries i repartiments es barrejaran i convergiran a la peça final, Rovira VS. Rodríguez, escrita i dirigida conjuntament per Clemente i Valente. A la peça que es veurà a finals de juliol a la Sala Versus Glòries veurem com reaccionen ambdues famílies al secret que, durant anys, han guardat la Silvia i la Mercè. Aquesta trilogia pretén enfortir la relació escènica amb Buenos Aires i compta amb el suport d’Iberescena i de la Generalitat de Catalunya.   

Imatge Promocional de l’obra ‘SOLAR’ de la companyia Mos Maiorum que es veurà a El Maldà © Kiku Piñol

Finalment, el darrer espectacle de «El Batec del Grec» serà la nova producció de la companyia Mos Maiorum: SOLAR. Una altra proposta que l’any passat ja vam gaudir en format de lectura dramatitzada. Després de tractar les fronteres i la migració a Mos Maiorum (Antic Teatre, 2015), la gentrificació de les nostres ciutats a Gentry (Grec 2018) o la possibilitat d’una revolució analitzant els mecanismes de mobilització de masses a Turba (Teatre Lliure, 2020), ara, la companyia liderada per Alba Valldaura i Ireneu Tranis s’ha fixat en la dicotomia entre energia solar i sobirania alimentària al món rural.

Com ja van fer a Gentry, el col·lectiu Mos Maiorum –que incorpora l’actriu Martina Tresserra després que Mariona Naudin deixés el grup– emprarà la tècnica del teatre verbatim per fer-nos arribar la veu de testimonis reals de Sant Martí de Tous, on està projectat construir 168 hectàrees de plaques fotovoltaiques, i reflexionar plegats sobre la crisi energètica i el model d’implementació de les energies renovables al territori. SOLAR només es podrà veure durant dos dies, el 22 i 23 de juliol, a El Maldà, just després que hi finalitzin les funcions de La paella dels dijous.

Convé estar atent als espectacles que es cuinen als Teatres de Proximitat –sales que amb prou feines arriben a un centenar i escaig de butaques– no només per la qualitat de les seves propostes sinó perquè, sovint, durant el Grec amaguen autèntiques perles. A tall d’exemple cal recordar que fa dos anys la Sala Atrium va estrenar la magnífica i premiada M’hauríeu de pagar, de Jordi Prat i Coll, i l’any passat, tres peces tan celebrades com Isadora a l’armari, de Marc Rosich, Aquellas que no deben morir, del col·lectiu Las Huecas, o Hermafrodites a cavall o la rebel·lió del desig, del col·lectiu Que no Salga De Aquí, es van veure a les sales d’OTB.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació