Neix la Comunitat Batega

Deu Teatres de Proximitat de Barcelona ofereixen descomptes i activitats diverses a través d’un carnet comú.

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

Des de fa dues temporades, alguns Teatres de Proximitat de Barcelona –sales amb un aforament màxim d’un centenar i escaig de butaques– han començat a coordinar esforços per incentivar la creació escènica i fer-la més assequible a tots els públics. Sota el segell «On el teatre batega» (OTB), aquestes sales, que són el planter de bona part del panorama escènic del país, no només col·laboren per tirar endavant convocatòries obertes de textos i projectes escènics, sinó que també ofereixen un abonament conjunt, amb importants descomptes i activitats exclusives, amb l’objectiu de crear una comunitat fidel d’espectadors que gaudeixi de la seva oferta cultural, rica i variada, i que estigui disposada a viure l’emoció del teatre a flor de pell.

Imatge promocional de la Comunitat Batega | On el Teatre Batega (Teatres de Proximitat de Barcelona)

Nascuda sota l’empara del Festival Grec de Barcelona i de l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA), la iniciativa dels Teatres de Proximitat va sorgir com a resposta a la situació crítica del sector després de l’aturada pandèmica. Actualment, formen part del segell «On el teatre batega» el Teatre Akadèmia, l’Antic Teatre, la Sala Atrium, La Badabadoc, el Teatre Eòlia, la Sala Fènix, la Sala Flyhard, El Maldà, el Teatre Tantarantana i la Sala Versus Glòries.

Tots aquests equipaments escènics volen convidar els seus espectadors a sumar-se a la nova Comunitat Batega a través d’un carnet que, entre altres avantatges, ofereix descomptes d’entre el 20 i el 40% sobre el preu de venda anticipada i/o a taquilla dels espectacles programats a les deu sales. El carnet de la Comunitat Batega també garanteix invitacions per assistir a alguna de les estrenes de la temporada –a qualsevol dels deu teatres integrats a la iniciativa– i ofereix la possibilitat de conèixer les sales per dins, de la mà dels seus treballadors. També inclou la possibilitat d’assistir a assaigs oberts d’algunes de les obres que estaran en cartell i de participar en converses i trobades postfunció, a més d’assistir a algunes funcions prèvies abans de les respectives estrenes.

El preu del carnet és de 40 euros (més 0,5€ de despeses de gestió) i proporciona un codi de descompte vàlid per a tota la temporada als deu Teatres de Proximitat adscrits a la iniciativa. Amb aquest codi de descompte, es poden comprar les entrades corresponents amb total comoditat des de casa introduint-lo a l’apartat corresponent dels codis promocionals durant la compra telemàtica de les entrades. Amb cada carnet, es poden adquirir fins a un màxim de dues entrades amb descompte per espectacle.

A través del correu electrònic, l’organització d’OTB mantindrà els beneficiaris del carnet al dia de tots els descomptes que es podran aplicar cada mes, i els informarà puntualment de les diverses activitats, estrenes, visites guiades, trobades i xerrades que s’aniran organitzant al llarg de la temporada.   

D’aquesta manera, els Teatres de Proximitat esperen crear aliances entre els públics dels diversos espais escènics i arribar, a un preu més assequible, a un major nombre de ciutadans. Cal assenyalar que els Teatres de Proximitat solen ser espais oberts als seus respectius barris i pròxims –valgui la redundància– a les entitats socials, culturals i educatives del seu entorn. Tanmateix, potser no tothom coneix el conjunt complet d’aquestes sales. La Comunitat Batega és l’oportunitat perfecta perquè aquells que potser coneixen bé i són assidus a El Maldà, la Flyhard o la Versus Glòries, s’acostin a altres espais com l’Akadèmia, La Badabadoc o la Fènix, i viceversa.

Amb el suport d’ADETCA, el Festival Grec de Barcelona, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, aquests teatres no només nodreixen de produccions la cartellera barcelonina –que eventualment també surten de gira arreu de Catalunya i de la resta dels Països Catalans i de l’estat espanyol– sinó que també ajuden a millorar les condicions laborals del sector amb programes de suport a la creació, la producció i l’exhibició.

Algunes de les seves sales, com el Tantarantana, formen part de la Xarxa de Fàbriques de Creació de la ciutat i acumulen una experiència escènica de més de trenta anys; d’altres, com el Teatre Eòlia, estan vinculades a projectes formatius d’on sorgiran bona part dels intèrprets del futur. N’hi ha que aposten fermament per als nous llenguatges i la investigació escènica, com l’Antic Teatre, i d’altres que cerquen la connexió internacional amb els creadors de casa nostra, com l’Akadèmia, la Fènix o La Badabodoc. D’altres incentiven la creació autòctona promovent companyies, autors i directors diversos, com la Flyhard o el Maldà, i d’altres, combinen les seves programacions amb altres manifestacions escèniques com la dansa, en el cas de la Sala Versus Glòries, o les creacions híbrides amb un ús elevat del llenguatge audiovisual i les noves tecnologies, com la Sala Atrium.

Sigui com sigui, les sales de proximitat no es limiten només a les seves especialitats i són prou versàtils com per a acollir iniciatives ben diverses al llarg de les seves respectives temporades. Fins ara, mai no han defraudat i són la primera línia d’acció de bona part del sector teatral català. Sense els Teatres de Proximitat, les arts escèniques de casa nostra serien força més avorrides i insípides. Així, doncs, què espereu per descobrir tot el que us poden oferir?

Podeu adquirir el vostre carnet de la Comunitat Batega a través d’aquest enllaç.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació