FiraTàrrega, triar i remenar

Petita selecció d’espectacles que encara no han exhaurit entrades a FiraTàrrega o que són d’accés gratuït perquè planifiqueu la vostra visita a la capital de l’Urgell.

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

FiraTàrrega se celebra del 7 al 10 de setembre amb 46 propostes d’arts escèniques de 45 companyies diferents. Més de la meitat de les peces programades aquest 2023 són estrenes absolutes o nacionals i la meitat de la programació correspon a espectacles de companyies catalanes, mentre que el 22% provenen de la resta de l’estat i el 28% són internacionals. Ara com ara, els espectacles de pagament de la fira –recordem que també n’hi ha forces de gratuïts– ja superen més del 70% de l’ocupació total. Si heu pensat atansar-vos a la capital de l’Urgell el cap de setmana vinent, sigui per mutu propi o amb la pràctica llançadora que l’organització ha preparat per al dissabte 9 de setembre, no patiu, des de Núvol destriem algunes propostes que encara no han exhaurit entrades!

Les nostres terres com planetes dansant

FiraTàrrega viurà tretze estrenes absolutes, sis de les quals formen part del programa de Suport a la Creació amb el qual la fira acompanya, durant tot l’any, les produccions escèniques del seu Territori Creatiu. Una de les peces més destacades d’aquest programa és el gran poema simfònic i visual creat conjuntament per l’artista digital Alba G. Corral i l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida. Més de quaranta músics interpretaran en directe la suite El planetes de Gustav Holst, en la versió reduïda de Jordi Roure, mentre simultàniament l’artista audiovisual generarà imatges en temps real per acompanyar la música. Només se’n farà una única funció, el diumenge 10 a les 21 h, a la Plaça Major de Tàrrega (recordeu que l’endemà dilluns, Diada de Catalunya, és festiu), però el dissabte 9, a partir de les 20 h, podrem assistir a un assaig obert amb públic.

Imatge promocional de l’espectacle simfònic i visual «Les nostres terres com planetes dansant» © Igor Studio

Wazo

De les dotze companyies internacionals que actuaran FiraTàrrega 2023, nou comptaran amb espectacles que es veuran per primera vegada a l’Estat espanyol. Una d’elles és la proposta canadenca de la Compagnie 1+(1+1), dirigida pel català Ricard Soler Mallol, que de divendres a diumenge oferirà quatre funcions gratuïtes a la plaça de les Nacions. Es tracta d’una creació de circ on els acròbates i contorsionistes canadencs es transformen en un trio d’ornitòlegs ben peculiar.   

Imatge promocional de l’espectacle de circ «Wazo» | Imatge cedida per FiraTàrrega

La veu submergida

Maria Palma Borràs, exnedadora de natació sincronitzada i artista de circ, uneix en aquest espectacle les dues disciplines que han marcat la seva vida. Es tracta d’una peça d’acrobàcia aquàtica on l’artista investiga sobre el moviment corporal amb relació a la respiració, el pes i la veu des de l’interior d’un immens tanc d’aigua. La ingravidesa, l’apnea, el so i la llum són els puntals d’aquesta peça que vam poder veure durant un dia al Grec Festival de Barcelona i que aquesta temporada podrem recuperar al Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa. Totes aquelles persones que decideixin pujar i baixar amb la llançadora del dissabte dia 9, disposaran d’una entrada per gaudir d’aquesta peculiar funció,  a la sessió de la 13 h que es farà al Poliesportiu Municipal de Tàrrega. 

Collective Matter

La companyia danesa Svalholm presenta per primer cop a l’estat aquesta proposta site-specific, és a dir, expressament ideada per a cada indret on es representa. Es tracta d’un espectacle itinerant on es barreja la dansa, l’escultura i el cant en directe i que entronca, de ple, amb el gran fil argumental d’aquesta edició de la fira: el passeig. A Tàrrega, la proposta dels danesos partirà de la plaça de Sant Antoni els matins de divendres, dissabte i diumenge.

Escena de l’espectacle itinerant «Collective Matter» | Imatge cedida per FiraTàrrega

Sonoma (versió de carrer)

Una de les petites perles d’aquest any. La prestigiosa companyia La Veronal, reconeguda arreu d’Europa i de mig món, ha adaptat el seu celebrat espectacle Sonoma en un format de carrer. Guardonat amb el Premi a Millor Espectacle de Dansa i Millor Coreografia als Premis de la Crítica del 2020, aquesta serà una gran oportunitat per gaudir, de forma gratuïta i per a tothom, d’un espectacle que s’ha vist a la Sala Oval del MNAC, al Mercat de les Flors i, fins i tot, al Palau dels Papes d’Avinyó. Dues úniques funcions, a la Plaça Major, el dijous i el divendres al vespre. La companyia ha obert una convocatòria perquè un grup de dones participi en l’espectacle, en una seqüència final espectacular amb tambors, tabals, timbales o qualsevol altre instrument amb baquetes.

Escena de «Sonoma» a la Sala Oval del MNAC © Anna Fàbrega

Mo et le ruban rouge

La companyia francesa L’homme debout representa per primera vegada al nostre país aquesta peça itinerant de gran format. Un d’aquells espectacles que sempre fascina a tothom qui el veu. Titelles gegants i escenografies en moviment evolucionaran pels carrers de Tàrrega les nits del divendres i del dissabte, per explicar-nos, sense paraules, només amb gestos i música, el viatge imaginari d’un nen que ha estat separat de la seva família. L’espectacle partirà a les 22 h de la plaça del Carme i comptarà amb la participació de més d’una vintena de voluntaris locals.

Escena de l’espectacle itinerant de gran format «Mo et le ruban rouge» | Imatge cedida per FiraTàrrega

Noves espiritualitats per a persones atees

Indagar sobre l’espiritualitat en temps neoliberals des d’un punt de vista crític i irònic. Aquesta és la proposta de la Companyia Atzucac en aquest espectacle de cocció lenta que, tot i estrenar-se oficialment a Tàrrega, ja s’ha vist anteriorment, en forma d’assaig obert o procés de creació, a l’Escena Poblenou i el Festival Z de Girona en les seves edicions de l’any passat, o al flamant nou festival «Això al poble no li agradarà» de les comarques gironines. De fet, abans d’aterrar a Tàrrega, on farà quatre representacions de divendres a diumenge a l’Escola d’Art Ondara, l’espectacle s’ha preestrenat aquest cap de setmana al FITT, el Festival Internacional de Teatre de Tarragona.

Escena de «Noves espiritualitats per a persones atees» © Roger Font Sales

Fiammiferi

Els titellaires belgues de La Compagnie des six faux nez ens oferiran una adaptació sense paraules del conegut conte La petita venedora de llumins de Hans Christian Andersen. Una delicada i poètica proposta visual i musical, pensada per gaudir en família malgrat el seu tràgic final, que es podrà veure de forma gratuïta a l’Espai Reguer els matins de divendres, dissabte i diumenge. Una bona manera de qüestionar, a través de l’art, els estils de vida i de consum contemporanis.

El titella protagonista de «Fiammiferi» © Dimitri Vandamme

Idiòfona

Fa una dècada, Joan Català, un dels artistes més suggerents i polifacètics del panorama escènic català, va presentar a Tàrrega la peça Pelat, que encara ara continua representant arreu. Sense anar gaire lluny, aquest mateix any la vam poder veure, al maig, a la tercera edició del festival Moujuïc. Ara, Català torna a la capital de l’Urgell amb Idiòfona, el seu nou espectacle on reconnecta amb el llegat ferrer de la seva família. Podrem gaudir-lo al Parc de Sant Eloi en quatre funcions de dijous a dissabte i, després de Tàrrega, encara el podrem recuperar al festival Terrassa Noves Tendències (TNT) a finals de setembre.

Jo, travesti

El coreògraf i ballarí Roberto G. Alonso, el músic Jordi Cornudella i el dramaturg Josep Maria Miró han unit forces per bastir aquesta divertida, necessària i tendre reivindicació de la història queer del nostre país. Durant el Grec Festival va exhaurir entrades els tres dies que es va representar a La Model, la presó on durant anys s’havia reprimit, torturat i perseguit indiscriminadament a tota dissidència LGBTI. Ara, al Teatre Ateneu de Tàrrega, el trio ens presentarà la versió de sala de l’espectacle, el dijous i divendres a les 20 h del vespre, just abans d’aterrar al Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa de Barcelona, on encetaran la temporada a partir del 27 de setembre. Es tracta d’un espectacle ple d’humor, música, confessions íntimes i jocs de paraules que ens endinsa de ple en el món del transformisme, no només pel que fa a referents, sinó també pel que fa a la cultura i valors en un sentit ampli.

Roberto G. Alonso en una escena de ‘Jo, travesti’ a La Model de Barcelona. © Alice Brazzit

360°

Una proposta integrada per un ballarí i un percussionista targarins. Talent local en vena. El ballarí Jofre Costa i el percussionista Gerard Muntanén investiguen plegats la relació entre el claqué i els instruments de percussió més populars en un espectacle circular que es representarà a la plaça de les Nacions cada tarda, a les 17:30 h, de divendres a diumenge. Impossible trobar un espectacle que sigui més km 0 dins de la programació d’aquest any.

Imatges promocionals del tàndem format per Jofre Costa i Gerard Muntanén a «360°» | Imatge cedida per FiraTàrrega

Rhinos

La veterana companyia Zum-Zum Teatre, amb gairebé trenta anys de trajectòria, estrena el seu nou espectacle familiar i per a tots els públics. Si el 2018 ja van passar per FiraTàrrega amb el seu celebrat Hippos, on un conjunt de sis hipopòtams coreografiats per Quim Bigas van prendre els carrers de la capital de l’Urgell, ara tornen a la càrrega amb Rhinos, on tres rinoceronts ens demostraran que no són gens agressius, contràriament a la imatge que es ven d’aquests animals, a través d’unes danses ideades per Xavi Blanco i Bea Vergés.

Els rinoceronts de «Rhinos» | Imatge cedida per Zum-Zum Teatre

Aquesta només és una petita mostra dels espectacles que podreu veure a FiraTàrrega aquest 2023, però encara n’hi ha molts més d’accés gratuït o que encara no han exhaurit entrades. Podeu consultar-los tots, així com els seus espais, horaris i preus –que en el cas dels espectacles de pagament oscil·len entre els 5 i els 18 €– al web de FiraTàrrega.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació