Ésdansa, la festa del ball

El festival de dansa d'arrel tradicional ha presentat una nova edició de amb una programació inèdita.

Santi Dommel

Santi Dommel

Historiador i periodista.

La 41a edició del festival de dansa d’arrel tradicional Ésdansa, que se celebrarà entre el 21 i el 27 d’agost a Les Preses, a la Garrotxa, s’ha presentat al Centre Artesà Tradicionarius. Organitzat pel Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny, el festival se celebrarà de dilluns a diumenge i manté una forta aposta per la divulgació de treballs de joves creadors, l’apropament a danses tradicionals d’arreu del món amb la invitació de companyies provinents del Perú, Moldàvia, Uganda i l’Uruguai, a banda d’un ampli ventall de propostes orientades a la formació, a les famílies i els infants. Del 21 al 25 d’agost, el festival acollirà el Campus Ésdansa’t, mentre que el divendres 25 i el dissabte 26 es reprendran les Nits de Concert, una herència de la pandèmia que ha arribat per quedar-se. L’accés és gratuït a excepció d’alguns esdeveniments de pagament que a partir del 10 de juliol es podran comprar des del web del festival.

Pere Seda performant un fragment de L’Hereu Riera a l’acte de presentació del festival Ésdansa | Font: Culturae

Carol Duran, directora del Tradicionàrius, va donar el tret de sortida a l’acte de presentació del festival introduint l’actuació del ballarí Pere Seda, que va interpretar un fragment de L’hereu Riera, espectacle que forma part de l’itinerari Joves i Arrel. Seguidament, Roger Casalprim, president del Marboleny, va vaticinar una consultoria per fer el festival més respectuós amb el medi ambient, a més d’encetar tota una roda d’agraïments a les principals institucions implicades en el desenvolupament del festival. La regidora del consistori de les Preses, Estel Muntada, i la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya, Adelaida Moya, a més del Ministeri de Cultura i la Diputació de Girona, que no van poder enviar representants a l’acte, van lloar la rellevància de l’Ésdansa i el seu paper per la difusió de la cultura popular. Núria Feixas, directora de l’Ésdansa, va desgranar la dilatada programació que el festival ofereix al llarg de la darrera setmana d’agost.

El jovent, protagonista indiscutible

L’aposta pel jovent a l’Ésdansa és transversal. Amb un elenc de prop de 200 voluntaris d’entre 16 i 20 anys, el festival reprèn l’empoderament dels joves creadors amb dos itineraris: el Joves i Arrel i el Pla impuls a la dansa d’arrel. El primer posa el focus en potenciar els ballarins del país i que “parteixen de la dansa d’arrel catalana o la dansa espanyola i el flamenc”, apuntava Feixas. L’itinerari presenta dues càpsules informatives anomenades “Parlem de…”. La primera, Parlem de… joves i arrel, permet als autors presentar els seus projectes i explicar les seves experiències al públic. La segona, que rep per nom Parlem de… Novetats Editorials, presidit per Lluís Marmi, de la Tradillibreria, on es presenten tres grans novetats: un llibre que presenta l’Esbart de Rubí amb motiu dels seus cent anys, L’hereu Mill, arxiu vivent de cançons populars, de Liliana Tomàs, i l’obra monogràfica Jaume Arnella. Artesà de cançons, de Ferran Riera.

Algunes de les obres que es presentaran a la primera xerrada seran Si em vagués, de Lali Mateu, Roger Cusidó i la Companyia MINIMíssima; L’Hereu Riera, de Pere Seda; Flor de Maig, de Xavier Gumà i Verònica Hernández; a més de Lo Faunal, de Pol Jiménez. Aquest últim col·labora amb Elisenda Romagosa i Carmen Mora en la mostra de l’espectacle Bordes y heridas del Duende, que parteix del documental de Jordi Latorre, La verdadera lucha es con el Duende, on artistes de flamenc ballen pels carrers de Barcelona per redescobrir-se a si mateixos. Es presentarà el dijous 24 d’agost i, en acabar, es xerrarà amb els autors sobre l’acte.

L’itinerari Pla d’impuls a la dansa d’arrel presentarà espectacles que han rebut mentoratge i suport artístic d’institucions com la Direcció General de Cultura Popular, la Fira de la Mediterrània, el programa Mans de Catalunya Ràdio, o la Federació d’Ateneus de Catalunya, entre d’altres. En aquesta línia, el festival esdevé una plataforma per la mostra d’alguns espectacles com ara Testimoni, producció de l’Esbart Santa Tecla de Tarragona; Era, de l’Esbart Rocasagna i que és la proposta guanyadora de la quarta edició del Premi Delfí Colomé, o Raepte, de l’Esbart Manresà, entre d’altres.

El festival també acull diferents propostes com la produïda pel grup Marboleny Beta, Voluxa, que fusiona música i dansa tradicionals amb tendències actuals, estén paral·lelismes entre les bruixes i la nostra societat. Per rodejar-ho d’una aura tenebrosa se celebrarà de nit. L’espectacle Solc, que organitza l’Esbart Ciutat Comtal i Arnau Obiols, que proposa un diàleg entre la dansa i la música per reivindicar el centenari de l’Obra del Cançoner Popular i la gent que el va dur a terme.

L’acte de presentació del festival Ésdansa al Tradicionàrius | Font: Culturae

La línia internacional

Com és costum, el festival acull tot un seguit de propostes de companyies provinents de diferents indrets del món. Enguany, la Viorica de Moldàvia, la Minchanzama del Perú, la Crane d’Uganda i la Compañía de Tango Julio Sosa de l’Uruguai, són les agrupacions convidades per aproximar al públic les danses d’arrel tradicional dels seus països. Totes elles participaran en les Nits Ésdansa, on es convida el públic a ballar i a conèixer els ritmes de les danses dels països convidats. Aquest any, però, el festival vol apropar la cultura catalana a aquestes companyies amb un concert de Les violines i les danses del centre Marboleny, organitzador del festival.

El cúmul de les companyies participaran de l’espectacle Danses del món, un habitual del festival que se celebra els dies 26 i 27 d’agost. En aquesta línia, l’Ésdansa reprendrà La Festa del Parc, on s’apel·la als visitants a fer un recorregut pel Parc de Pedra Tosca, per descobrir el patrimoni de la fauna i flora de la Garrotxa i la resta de propostes internacionals. Després, el festival elabora dues “propostes experiència”: el monogràfic Un viatge al Perú, on s’explora la Marinera, la dansa nacional per excel·lència, a més de la gastronomia peruana; i l’espectacle A Cegues, que vol sorprendre el públic traslladant-lo a un espai desconegut per, un cop allà, fer-li experimentar una proposta sensorial. Feixas no ha desvelat quina companyia serà l’encarrega de comandar l’acte, però assegura que serà “una bona proposta”, que farà que els assistents puguin “gaudir de la caminada i d’escoltar”.

Ésdansa’t, el campus del festival

El festival també advoca per la formació a través del Campus Ésdansa’t, que acull tallers de dansa nacionals i internacionals, orientats a un ampli espectre d’edats. Sota el lema “Ballar i fer ballar”, l’escola de formació es vertebra en tres campus diferents: el Petit Ésdansa’t, per a infants de 4 a 12 anys; l’Ésdansa’t Jove per adolescents d’entre 12 i 16 anys; i l’Ésdansa’t, dirigit a adults. El Campus se celebrarà entre els dies 21 i 25 d’agost i comptarà amb la presència de formadors de renom com Quim Bigas, Carles Janer, Claudia Pascual, Aina Rosell, etc.

Tot el festival es pot seguir en companyia i Feixas ressalta dues propostes més orientades al gaudi de la canalla i la família. La primera, Art en moviment, que presideix Núria Montecillas conjuntament amb els infants que participen del Petit Ésdansa’t. Aquest espectacle es proposa, a partir de la dansa d’arrel, descobrir les obres de diferents pintors i pintores catalans. L’altra proposta és l’exposició que comissiona Colors.cat on, a través de formes geomètriques, es mostra la trajectòria del vestuari de la cultura popular catalana al llarg dels segles. Paral·lelament, hi haurà activitats familiars que acompanyaran l’exposició.

Com a cloenda, nits festives!

Per acabar, el festival integra les Nits de Concert, una iniciativa que va sorgir durant la pandèmia per conviure amb el no poder moure’s i la distància de seguretat. El divendres 25, a dos quarts de dotze, Marcel Casellas protagonitzarà la sessió de música House, Abourigen, que mescla produccions pròpies de caràcter tribal i música tradicional catalana. L’endemà, a partir de la mitjanit, el grup de música Julivert presenta el seu primer disc A Tamarit!, amb 10 cançons populars i de taverna.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació