Música que cura l’ànima al Festival d’Orgue

Del 4 al 26 de maig Capellades acollirà la novena edició del Festival Internacional d'Orgue i ocuparà espais com l'església Santa Maria

Del 4 al 26 de maig torna a Capellades la novena edició del Festival Internacional d’Orgue. Al llarg de quatre diumenges, l’església de Santa Maria de Capellades esdevindrà l’escenari dels concerts que es duran a terme amb l’Orgue Freixas Vivó. El festival estrenarà per primera vegada a Capellades la Missa de Glòria de Pau Casals, una obra composta el 1892 i que es tracta del projecte ambiciós d’un jove de 15 anys en plena formació musical, considerada la seva primera gran obra. 

La Coral Carmina. | ©Marti E.Berenguer, Fundació Pau Casals.

El dissabte 4 de maig la Coral Càrmina sota la direcció de Daniel Mestre i Mercè Sanchis, organista des del 2009 de l’Escolania de Montserrat, obriran la novena edició amb “una obra impressionant de Pau Casals, on es veu reflectida l’angoixa que patia en aquella època” assenyala el director, i que “hi trobem moments molt expressius, dramàtics i inclús moments plàcids que la fa única i especial”. En la missa en homenatge a Pau Casals, també hi formaran part la soprano Mar Jordana, el baixista David Guitart, el tenor Raúl Poblet i la violoncel·lista Sveta Trushka, que recentment ha tret un disc en record a Casals. 

En commemoració dels cinquanta anys de la mort del violoncel·lista, el primer concert del Festival de l’Orgue “representa una obra amb molta identitat i una gran maduresa tenint en compte l’escassa edat”, explica Mestres i que, com igualadí, li fa especial il·lusió poder estrenar per primera vegada a l’Anoia aquesta obra. La missa compta amb un programa amb altres obres de Pau Casals com són O vos omnes, l’obra dedicada a l’Escolania de Montserrat i tres cors d’El Pessebre (L’Estel, El plor de l’infant i Glòria).

El diumenge 12 serà el torn de l’artista multidisciplinari Marc Vilajuana i l’organista Jaime González-Sierra, on proposen un concert amb l’encreuament del cant gregorià amb l’acompanyament modern de dos únics instruments: una veu solista i un orgue. Jugant amb l’acústica del temple, gaudirem de la música vocal sacra de principis de l’Edat Mitjana amb les composicions minimalistes del s.XX . 

Orgue Freixas Vivó a Capellades

El tercer concert, el 19 de maig, el durà a terme l’organista Ana Aguado (Palència, 1984). Formada en diversos centres musicals de prestigi com el Conservatori d’Amsterdam, l’organista palenciana ha participat en importants cicles i festivals, tocant arreu de l’Estat, Europa i Àsia. Durant quatre anys ha estat professora d’orgue al Conservatori Superior de Música de Màlaga i ha col·laborat amb diverses agrupacions cambrístiques com A2dúo o el Cor de RTVE. La tria d’obres s’ha preparat especialment pel festival amb una voluntat de mostrar la riquesa i qualitat de les composicions romàntiques del s.XIX amb compositors com Louis Vierne, Eduardo Torres o Felix Mendelssohn

El festival tancarà el diumenge 26 amb un concert del prestigiós l’organista basc Daniel Oyarzábal i el magnífic percussionista valencià Joan Castelló que seran els encarregats d’interpretar grans obres simfòniques com el bolero de Ravel i altres peces com les de Holst, J. S. Bach, Saint-Saëns i Mússorgski. Oyarzábal ha tocat en més de 25 països d’Europa, Amèrica, Àsia i Àfrica i, amb una impressionant gamma d’interessos musicals, actualment és l’organista titular de l’Orquestra Nacional d’Espanya. Al llarg de la seva carrera, ha estat guardonat -entre altres reconeixement- amb el tercer premi en el XIX Concurs Internacional de Nijmegen (Holanda) el 2022. 

Per altra banda, Castelló ha realitzat diversos cursos de perfeccionament i classes magistrals amb professors d’alt prestigi com L. H. Stevens o E. Sejournee, a més de formar part de vàries orquestres d’arreu de l’Estat com l’ONE o la Simfònica de Madrid. Ha tocat com a solista en els festivals més importants d’Espanya i fent gires per països com Alemanya, Viena, Mèxic o Finlàndia. Actualment, és fundador de l’Acadèmia de Música Contemporània d’Espanya i de l’Orquestra Simfònica de Pobla (Mèxic).

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació