El Mercat de les Flors se’n va de gira

Per primera vegada es programaran gires de les coproduccions del Mercat de les Flors arreu del territori català

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

«Una temporada espectacular i per a tots els gustos», això és el que va prometre Àngels Margarit, directora del Mercat de les Flors, a la presentació de la temporada 2022-2023 de la Casa de la Dansa. Sota el lema «Qui balla, muta», Margarit va assegurar que la temporada vinent servirà per repassar l’evolució de la dansa des dels anys setanta fins a l’actualitat, amb una programació farcida de noms internacionals i amb una forta presència brasilera. La gran novetat serà que, per primera vegada, algunes de les coproduccions del Mercat faran gira pel territori català gràcies a la implicació del Departament de Cultura i a un increment pressupostari de gairebé un 14% respecte a la temporada que ara s’acaba, que ha reunit un total de 33.338 espectadors en 220 funcions de 75 espectacles diferents.

Imatge de "Manual Focus" de Mette Ingvarsten © Eike Walkenhorst
Imatge de “Manual Focus” de Mette Ingvarsten © Eike Walkenhorst

Alguns dels artistes programats s’exhibiran a Barcelona per primera vegada. És el cas de la prestigiosa i veterana coreògrafa estatunidenca Lucinda Childs, considerada «una de les mares de la dansa postmoderna i minimalista», segons la va definir Margarit. El Mercat li dedicarà una de les quatre constel·lacions artístiques de la temporada. Les constel·lacions són programacions que ajuden a aprofundir en la trajectòria dels artistes seleccionats, recuperant antigues peces dels seus repertoris i combinant-les amb creacions més recents o amb peces elaborades per tercers sota la influència d’aquests creadors.

En el cas de Childs, al març podrem gaudir d’algunes de les seves obres primerenques al recull Works in silence, realitzat per la companyia de ballarins veterans de més de 40 anys Dance on Ensemble. Gràcies al Ballet de l’Òpera de Lió, també podrem veure una de les seves peces culminants: Dance, la primera gran col·laboració de Childs amb el compositor Philip Glass. Igualment, es programarà una de les seves creacions pel Ballet Nacional de Marsella i la seva neboda, la ballarina Ruth Childs, recrearà tres dels solos que la coreògrafa va interpretar als anys seixanta al Judson Dance Theatre de Nova York.

Les altres constel·lacions de la temporada giraran al voltant de dues artistes residents a Brussel·les: la danesa Mette Ingvarsten, que fusiona la dansa amb altres disciplines visuals i tecnològiques, i la valenciana Olga de Soto, especialitzada en la investigació, la documentació i l’escriptura coreogràfica. Finalment, entre abril i maig es recuperarà la constel·lació dedicada a la brasilera Lia Rodrigues –ajornada en dues ocasions a causa de la pandèmia– i s’ampliarà amb la inclusió de peces de creadors brasilers emergents com Volmir Cordeiro, Ana Pi o Alice Ripoll.

Fora de la constel·lació de Rodrigues, el Mercat també programarà altres creacions d’artistes brasilers com el solo de João Lima, resident a Barcelona; l’espectacle de gran format de Poliana Lima, resident a Madrid, o la sorprenent investigació de Lander Patrick i el portuguès Jonas, que s’han proposat recuperar la dansa desapareguda que solia acompanyar al fado fins ben bé a principis del segle XX.

Imatge de l’obra «Encantado» amb coreografia de Lia Rodrigues © Sammi Landweer

Gires i repesques

Pel que fa a la resta de la programació, el Mercat recuperarà alguns dels espectacles més reeixits dels darrers anys; molts dels quals es van haver d’exhibir amb reduccions notables d’aforament a causa de les restriccions sanitàries. És el cas de Highlands, de la companyia Mal Pelo, o del Rèquiem Nocturn de Pere Faura. També recuperarà el Cyberexorcisme de la flamant Premi Nacional de Cultura Núria Guiu i el Gran Bolero de Jesús Rubio Gamo, estrenat ara fa tres anys.

De fet, l’obra de Faura serà una de les dues propostes de gran format que, a partir del 2023, iniciarà les gires pel territori de les coproduccions del Mercat. L’acompanyarà l’obra Made of Space, de Guy Nader i Maria Campos, estrenada al Mercat l’octubre de l’any passat. També giraran les peces de mig format Tradere, de Laia Santanach, presentada al març en el marc del Festival Dansa Metropolitana, i Very Very Slightly d’Eulàlia Bergadà, estrenada la temporada 2020-21. La idea és que cada any es pugui realitzar una gira amb tres o quatre espectacles coproduïts pel Mercat, tot combinant obres de gran i mitjà format.

La resta de la programació

Jesús Rubio Gamo serà l’encarregat d’inaugurar la temporada amb un díptic format per l’esmentat Gran Bolero i pel solo El hermoso misterio que nos une; als quals el seguiran un solo de Cecilia Colacrai i l’espectacle de gran format inspirat en l’Odissea que Maria Rovira ha creat amb la Crea Dance Company. En total, el Mercat de les Flors ha programat una dotzena de solos per a la temporada vinent que es combinaran amb la resta d’espectacles, dotze dels quals seran de gran format i on destaquen La Mort i la Donzella, creació d’Asun Noales per a l’Institut Valencià de Cultura guardonat amb tres Premis Max (millor coreografia, millor espectacle de dansa i millor disseny d’il·luminació), i la multitudinària rave que Gisèle Veienne ha coreografiat a càmera lenta a Crowd.

A la tardor podrem gaudir de dos grans creadors del flamenc, Israel Galván i El Niño de Elche, i de l’espectacle Romances inciertos, de François Chaignaud i Nino Laisné, que explora la música barroca a través de figures andrògines de la cultura popular espanyola. També veurem la peça de Natàlia Jiménez inspirada en l’obra de Virgina Woolf, i les noves creacions de la companyia de Daniel Abreu i del tàndem format per Roser Montlló i Brigitte Seth; així com de la italiana Silvia Gribaudi i el català Jordi Galí.

Altres noms importants d’aquesta temporada, de qui el Mercat programarà més d’una peça sense arribar a crear-ne una constel·lació, són la coreògrafa madrilenya Cuqui Jerez, i el suís Philippe Saire, figura destacada de la dansa suïssa contemporània.

Imatge de l’obra «La Mort i la Donzella» amb coreografia d’Asun Noales per a l’Institut Valencià de Cultura © German Anton

Propostes familiars i festivals

De fet, una de les peces de Saire, Hocus Pocus, formarà part de la programació familiar d’aquesta nova temporada del Mercat de les Flors que es completa amb propostes de creadors de solvència contrastada com El Conde de Torrefiel, Big Bouncers, Aracaladanza, Roser López Espinosa, la companyia Portmanteau ­–presentada en col·laboració amb el festival elPetit– i la companyia Maduixa, que hi presentarà el seu aclamat espectacle , guardonat als Premis de les Arts Escèniques Valencianes i que ja vam poder veure al TNC el novembre passat.   

També cal destacar que, més enllà de elPetit, el Mercat seguirà col·laborant amb festivals com Africa Moment o el Dansa Metropolitana, i que iniciarà una nova col·laboració amb el Festival IF, acollint fins a sis propostes de teatre visual, objectes i titelles. Aquesta nova col·laboració durà als escenaris del Mercat creadors tan reconeguts com el manipulador Xavier Bobés, l’escenògrafa Xesca Salvà, el «geògraf del pensament» Jaime Refoyo, el creador David Climent de loscorderos.sc –que actuarà amb els madrilenys El canto de la cabra–, la ballarina italiana Federica Porello, col·laboradora habitual de Mal Pelo, o la ballarina Macarena Recuerda Shepherd, fundadora del Colectivo Estraperlo, plataforma que agrupa creadors difícilment classificables.

Activitat paral·lela i altres novetats

Aquesta temporada, el Mercat seguirà amb la seva sèrie de pòdcasts sobre la dansa i mantindrà la col·laboració amb l’Institut del Teatre i l’Editorial Comanegra per continuar ampliant la col·lecció Paragrafies de llibres sobre dansa; ben aviat, als volums ja publicats dedicats a coreògrafs com Cesc Gelabert, Pere Faura i Marina Mascarell, s’hi afegiran nous títols dedicats a Maria Muñoz i Andrés Corchero.

Pel que fa a la política de preus i d’horaris, aquesta temporada també ens reserva alguna novetat. Les propostes de Maria Rovira i Asun Noales oferiran, per primera vegada al Mercat, algunes sessions matinals i els menors de 35 anys podran gaudir d’entrades a 10 € per a les funcions dels Divendres Joves. Igualment, les persones titulars de la targeta acreditativa de discapacitat i el seu acompanyant, les persones a l’atur, les famílies nombroses, monoparentals i d’acollida, veuran incrementat el seu descompte en la compra d’entrades fins a un 50% del preu total.    

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació