Cossos, espai, temps

Guy Nader i Maria Campos presenten ‘Made of Space’ al Mercat de les Flors fins al 24 d’octubre

GN|MC és una companyia dedicada a les arts escèniques, formada per Guy Nader (director) i Maria Campos (codirectora), dos artistes que col·laboren des de l’any 2006 i que han aconseguit un ressò nacional i internacional. Nader és un artista libanès resident a Barcelona. Va estudiar art dramàtic a l’Institut Nacional de Belles Arts de la Universitat Libanesa a Beirut, i va obtenir el primer premi al Festival Internacional Masdanza 2010. Campos estudia a SEAD a Àustria, i és llicenciada de l’Escola Superior de les Arts d’Amsterdam (MTD).

Guy Nader i Maria Campos presenten 'Made of Space' al Mercat de les Flors
Guy Nader i Maria Campos presenten ‘Made of Space’ al Mercat de les Flors

L’última creació que han fet en conjunt és Made of Space, que vindria a ser el tancament d’una trilogia que va començar amb Time Takes the Time el 2015, i va continuar amb Set of Sets al 2018. Aquesta trilogia, remarca Nader, es tanca amb l’obra Made of Space però això no vol dir que GN|MC no segueixi produint obres amb els mateixos elements. Aquesta coreografia explora el recorregut que fan els cossos en un espai limitat, investigant i descobrint un univers molt gran on es trobaran amb elements essencials i primordials que podran anar abordant a través dels cossos des de diferents perspectives i punts de vista.

 Aquesta trilogia sorgeix de la relació espai-temps-cos. L’espai és l’element essencial, és el punt de partida des del qual el cos experimenta el seu recorregut en caminar, mentre es va expandint i ocupant l’espai que l’envolta. “El cos mateix és espai quan som conscients que nosaltres mateixos, el nostre cos, és també espai. L’espai i el temps existeixen en la dansa, però aquests dos elements també existeixen en la nostra vida diària. Són conceptes abstractes que es poden concretar a través de la dansa, utilitzant la naturalitat i la funcionalitat dels cossos, a través també de la repetició i l’acumulació d’aquests”, afirma Guy Nader.

Partint de idea del pèndol, la coreografia desplega una expansió corporal en totes les direccions: horitzontal, d’esquerra a dreta i a la inversa; i vertical, a partir de les acrobàcies. Gràcies a aquesta connexió entre espai-temps, podem eixamplar els moviments del cos.

Aquesta dimensió corporal es fa més present quan entren en contacte, en un mateix espai i en un mateix temps, diferents cossos. Vet aquí un altre punt primordial d’aquesta obra: l’exploració de l’espai que rodeja els ballarins, una “caixa negra”, i com a través dels seus cossos aconsegueixen fer d’aquest espai un espai infinit. “No es tracta de crear un espai des d’on es pugui entrar i sortir, és a dir, un espai on es pugui separar l’espai de fora i l’espai de dins, sinó de crear una corba, el que anomenen una espiral, que doni continuïtat a un recorregut”, diu Nader. Es tracta d’aconseguir prolongar aquest recorregut a través d’un engranatge grupal. “Diferents cossos entren a escena per mostrar als espectadors la complicitat que es genera amb la idea i el repte de mantenir-se dins d’un espai”, afirma Maria Campos.

“Es tracta doncs, de mostrar uns elements més orgànics que no pas mecànics. Per compondre aquesta obra, hem hagut de precisar l’anatomia del que és mecànic, explorar les possibilitats infinites que es repeteixen dins d’un mateix espai amb una voluntat minimalista”, diu Nader. L’evolució dels cossos i dels moviments que creen, del recorregut que segueixen, permet a l’espectador experimentar “una sensació de viatge, de vaivé circular”, diu Campos. Els eixos principals que es treballen en aquesta obra, per tant, són: l’espiral amb els cossos creant un recorregut circular; el pèndol que es crea a través de les acrobàcies en vertical de l’obra; i l’espai-temps, que s’acompanya d’un fil musical compost per Miguel Marín i acompanyat de Daniel Munarriz en directe, i que dóna importància a un espai sonor que ajuda l’espectador a incrementar la seva experiència creant un ritual o una festivitat de dansa, acompanyada de la il·luminació de Conchita Pons.

Dissabte 16 d’octubre a les 19h, Clàudia Brufau (comunicadora especialitzada en dansa) farà una presentació de Made of Space una hora abans de la funció al mateix Mercat de les Flors. També podeu llegir l’entrevista de Bàrbara Raubert a Guy Nader i Maria Campos aquí.

Podeu trobar més informació i adquirir les entrades al web del Mercat de les Flors.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació