El festival de la dignificació dels creadors joves

El 6 de juliol arranca el Festival Z, certamen d’arts escèniques que acompanya les creacions d’artistes menors de 30 anys i companyies de capitalitat catalana

Santi Dommel

Santi Dommel

Historiador i periodista.

Després que la primera edició debutés amb nota i la segona consolidés el projecte, el Festival Z celebrarà el seu tercer any de vida entre el 6 i el 9 de juliol a Girona i Salt. Sota el lema Unicorns a la vista!, enguany el festival reivindicarà la pluralitat de les arts escèniques. Aquesta edició recupera les «Padrines», una iniciativa de tutorització que apropa diversos professionals del sector als artistes i les companyies emergents programades; una d’elles serà el crític de Núvol Oriol Osan i Tort. El Z també ha anunciat la seva col·laboració amb el Centre d’Investigació Escènica (C.IN.E.) i amb el Festival Ciclop, dues organitzacions mallorquines que també advoquen pel mentoratge i la reciprocitat amb els artistes i les companyies escèniques joves. Enguany, el festival acollirà un total de disset propostes en vuit espais d’exhibició diferents, dos més respecte de l’edició passada. L’oferta escènica es complementarà amb activitats professionals, juntament amb dos cercles de debat. Per tal de contextualitzar l’oferta, el festival oferirà una mediació després de cada mostra que comptarà amb la col·laboració de la gestora cultura Margarida Troguet i Taüll, vicepresidenta del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA).

El Festival Z acull Norma, una peça de la Companyia Massapà Bedbé | Font: La Costa Comunicació

A través del mentoratge i l’acompanyament de les propostes, el festival té la voluntat de normalitzar la voluptuositat del procés creatiu de les arts en viu. La programació d’aquesta tercera edició posarà sobre l’escenari un total de set espectacles ja madurats, quatre creacions en procés de treball i sis embrions escènics. L’acte inaugural correrà a càrrec de la Companyia Massapà Bedbé, que estrenarà Norma al Teatre Municipal de Girona (TMG). Es tracta d’un projecte nascut a mitjans del 2021 com a Treball de Fi de Grau (TFG) i que entronitza els “menystinguts” de la societat i la defensa de la llibertat. Abans, però, a la Sala La Planeta de Girona, Maria Garalve oferirà un assaig de l’espectacle en procés de construcció titulat Absurda i titànica aproximació a la idea de Bellesa, protagonitzat per Joan Cassanyes.

L’endemà, divendres 7 de juliol, la Sala d’acabats del Centre d’Arts Escèniques – El Canal, oferirà un mostrà del projecte lúdic i híbrid encarà en creació, on l’actriu i cantant Júlia Isern dirigeix una gala plena de sorpreses. Posteriorment, al Centre Cívic Sant Narcís de Girona, podrem veure la hibridació artística Personas escandalosas que no caben en el mundo, que s’endinsa en les conductes heteropatriarcals i homòfobes. Es tracta d’una coproducció de l’Orientación Colectiva Loli amb l’Antic Teatre de Barcelona, on un país sencer s’ha de mirar al mirall a través dels ulls d’un jove que reprimeix un desig homoeròtic. Retornant al Teatre Municipal, la Companyia Uku Pacha oferirà una funció multidisciplinària que imbricarà dansa i teatre per descriure la idea de l’existència de l’eternitat al marge de les nocions de temps.

El dia 8 de juliol, l’oferta creativa s’omplirà de propostes. Calla, Judit, calla, de MALSAI produccions, dialoga sobre l’empoderament femení a les vesprades dels moviments anarcosindicalistes, feministes, espiritistes, etc. La companyia oferirà un assaig obert d’aquesta obra en procés de creació. Per la seva banda, Elaine Grayling farà tres funcions de l’espectacle Man mano, il tempo scorre al Centre Cívic Sant Narcís, on se’ns plantejarà un viatge a temps passats, des d’un present radical, tot compartint i cuinant una recepta familiar: els nyoquis. Més tard, a la Plaça Pallol, Júlia Godina i Alexa Moya dansaran plegades a Tan a prop, un encontre íntim i dinàmic que reflectirà la complexitat de les relacions humanes. Ells i jo, o aquella sensació que els arbres et miren, de la Companyia Jordi Font, durà al TMG una història multidisciplinària que, sota una pàtina fantasiosa, elabora un viatge íntim i commovedor pels records de la infància d’aquest creador.

Imatge de l’obra híbrida Man mano, il tempo scorre, que visita el passat a través de l’elaboració del nyoquis | Font: La Costa Comunicació

Com a cloenda de les jornades, el recinte i voltants del Centre d’Arts Escèniques – El Canal allotjaran tot un seguit de representacions. En primer lloc, al Passeig Teresa Pons Tomàs, el duet format per Godino i Moya presentarà Picnic on the Moon, una peça que explora el contrast entre la realitat aparentment perfecta amb un interior mancat de significat. A Próxima Centauri el circ esdevindrà el llenguatge concomitant de la música electrònica i el moviment a través dels quals l’Oriol Borràs explorarà l’experiència vital d’una estrella. Finalment, la cloenda del Festival consistirà en una excursió escènica a Píndoles, teatre breu en espais vius al Festival Z, que es durà a terme a la vila de Pujals dels Cavallers, al Pla de l’Estany. El recorregut inclourà un pícnic i la mostra de fins a quatre peces de teatre breu que s’han elaborat amb la col·laboració del Festival Píndoles.

Unicorns i propostes variades

El lema del festival, Unicorns a al vista!, va ser escollit per votació entre els seguidors del certamen i advoca per celebrar, reivindicar i visibilitzar la pluralitat i diversitat que existeix en el món de les arts escèniques. Aquests aspectes s’han acabat formalitzant en un seguit d’activitats professionals i debats per a dinamitzar el diàleg entre els creadors i companyies.

El Danceoke Z és una proposta que serà present tant a l’obertura com a la cloenda del festival. És una proposta que reivindica el ball com a vehicle de socialització. Aquest se celebrarà al llarg dels dos matins dels dies 7 i 8 de juliol. La primera actuació es farà en col·laboració amb L’Última merda col·lectiu, mentre que la segona comptarà amb la col·laboració de la balladora i creadora Laura Alcalà. L’Última merda col·lectiu també presidirà la cinquena assemblea de les arts escèniques: El Perreo (reflexiu) de les arts escèniques #5: què representa que hem de fer?, on els participants enraonaran entorn la representativitat que ofereixen les arts escèniques en una sort d’exercici genealògic.

Als matins de divendres i dissabte, la Sala d’acabats del Centre d’Arts escèniques – El Canal tornarà a acollir els esmorzars Fem Matx!, on la comunitat del Festival es reuneix a peu dret per compartir experiències en un ambient distès i informal. Pel que fa als debats, el Festival Z acollirà dues xerrades que se celebraran també el divendres i el dissabte.

El primer pren per títol Cercle de debat i reflexió I. Hi cabem? La diversitat a la formació superior en arts escèniques i reflexiona sobre la poca visibilització i presència de cossos no-normatius als Estudis Superiors d’Arts Escèniques. Aquesta primera ponència comptarà amb la participació de Berta Camps, creadora escènica i gestora cultural; Mercè Badia, estudiant d’Arts Escèniques a l’Escola Universitària ERAM (UdG), i Andrea Pérez, artista multidisciplinària. La segona xerrada, el Cercle de debat i reflexió II. Creació i representació LGBTIQ+ a les arts escèniques catalanes, reflexionarà, entre altres coses, sobre si la mirada LGBTIQ+ transforma i modifica altres dimensions dels processos creatius com els ritmes, les dinàmiques de treball o les relacions interpersonals. En aquest diàleg es comptarà amb la participació de Laura Vilar Kremer, Manoly Rubio i Fran Puche, persones professionals de les arts escèniques. En aquest segon debat també hi serà present el director d’orquestra, musicòleg i tarotista Lluís Solé.

Podeu trobar més informació sobre totes les activitats i espectacles, així com les entrades a la venda, al web del festival.

Padrines i col·laboracions úniques

Amb motiu de la celebració del certamen i per tal de potenciar la vessant del mentoratge, el Festival Z promou l’estratègia «Padrines». Aquesta consisteix en apropar els artistes programats a diversos professionals del sector escènic que, al llarg de quatre dies, fomentaran la cooperació intergeneracional entre els mentors, els artistes i les companyies convidades. La proposta també pretén facilitar, enormement, l’establiment de vincles i contactes que poden ser molt enriquidors per al desenvolupament dels projectes dels joves creadors. Les padrines del Festival Z d’aquest 2023 són:

  • Aina Baig – Directora dels equipaments escènics (Serveis de Cultura) de Figueres
  • Biel Jordà – Director de C.I.N.E., Centre d’Investigació Escènica, a Sineu (Mallorca)
  • Blai Marginedes – Coordinador del Festus, Festival d’Arts al Carrer de Torelló
  • Bruno Costa – Codirector de Bússola (Portugal), plataforma que treballa en àmbits multidisciplinars del mercat cultural i creatiu.
  • Ingrid Calpe – Tècnica de Cultura de l’Ajuntament de Banyoles
  • Judit Pujol – Coordinadora de Projectes Artístics del Teatre Nacional de Catalunya
  • Maria Capell – Tècnica de programació de FiraTàrrega
  • Maria Thorson – Responsable de la productora Hotaru de Barcelona
  • Mireia Llunell – Directora de l’Estruch, Fàbrica de Creació de les Arts en Viu de Sabadell
  • Natàlia Menéndez, directora d’escena
  • Oriol Osan – Periodista de Núvol, diari digital de cultura en català

Les anteriors edicions van donar el tret de sortida i van consolidar el projecte. Aquesta edició del Festival Z, però, té una tasca feixuga: la continuïtat de l’èxit. Una assignatura que esperem que aprovi amb escreix gràcies a una oferta escènica variada i versàtil, a més d’una estratègia que, per sobre de tot, dignifica la creativitat d’una generació amb molt de talent per oferir.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació