Circ aquàtic a la Brossa

El Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa recupera només quatre dies «La veu submergida», la peça de circ no convencional de Maria Palma.

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

Després d’estrenar-se a la passada edició de FiraTàrrega i de fer una breu estada al Centre de les Arts Lliures en el marc del Grec Festival de Barcelona del 2023, La veu submergida de Maria Palma Borràs torna, durant quatre úniques funcions, de l’11 al 14 de gener, a l’espai escènic de la Fundació Joan Brossa. L’espectacle és una peça multidisciplinària que posa en diàleg el circ i la dansa amb un medi poc habitual, l’aigua, per parlar-nos de silencis, barreres i superacions.

Maria Palma en una escena de ‘La veu submergida’. © Núria Boleda – FiraTàrrega

Maria Palma Borràs és una artista de circ i exnedadora de natació sincronitzada que l’any 2013 es va formar com a acròbata a l’escola Rogelio Rivel de Barcelona i a la Codarts University of the Arts de Rotterdam. La seva especialitat són els equilibrismes i a La veu submergida uneix les dues disciplines que han marcat la seva vida: acrobàcia i natació. Després de vuit anys treballant amb Raimon Mató –amb qui va fundar la companyia Madame Gaüc– Palma inicia, així, una nova etapa creativa en solitari.

La veu submergida és una peça d’acrobàcia aquàtica on l’artista investiga sobre el moviment corporal amb relació a la respiració, el pes i la veu des de l’interior d’un immens tanc d’aigua que presideix tot l’espai escènic. La ingravidesa, l’apnea, el so i la llum són els puntals de la proposta, que compta amb la direcció d’Anna Pascual, i amb un reeixit disseny lumínic a càrrec de Manoly Rubio García, qui l’any passat va rebre el Premi de la Crítica a Millor Il·luminació per la seva tasca a Una imagen interior, espectacle de la companyia El Conde de Torrefiel estrenat al Grec Festival 2022.

L’obra va ser seleccionada l’any 2021 en la primera convocatòria de projectes escènics del Centre de les Arts Lliures, en la categoria de laboratori de poesia escènica. Una consideració que ressalta la peculiaritat i barreja de disciplines que comporta la seva posada en escena. Les imatges que es generen durant els 45 minuts de duració de l’espectacle són d’una gran i insòlita bellesa, tal com reconeixia el nostre cronista escènic, l’Oriol Puig Taulé, en la seva crònica de FiraTàrrega.

A més de la il·luminació de Manoly Rubio, Puig Taulé també desatacava el sorprenent espai construït per Uli Weigel. Segons ell, «l’aigua i el metacrilat parlen per si sols». La veu submergida és una coproducció del Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa i la mateixa Maria Palma, que compta amb la col·laboració de l’Espai d’Acompanyament de La Central del Circ, el programa de Suport a la Creació de FiraTàrrega –que va acollir-ne l’estrena oficial– i el Festival Cantilafont.

Maria Palma defineix la proposta com «una peça de circ no convencional» on l’apnea pren protagonisme com  a «pràctica de risc». La constant relació amb l’element aquàtic, el concepte d’inversió i el moviment acrobàtic dins i fora de la peixera fascinarà els espectadors que s’atansin al Centre de les Arts Lliures per gaudir d’aquesta desconcertant i embadalidora proposta. Cal destacar, a més, que en l’actual context de sequera, l’aigua emprada durant l’espectacle –el tanc té una capacitat d’emmagatzematge de cinc tones– serà reutilitzada per les brigades municipals en altres usos com ara el reg o la neteja dels carrers.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació