Còctel de memòria antifranquista

Aquest cap de setmana s'estrena al Teatre de l'Aurora d'Igualada l'espectacle 'Molotov'.

Martí Rossell Pelfort

Martí Rossell Pelfort

Jove crític igualadí.

Aquest cap de setmana s’estrena Molotov al Teatre de l’Aurora d’Igualada, una obra que relata la vida i la mort del jove militant antifranquista Cipriano Martos Jiménez. L’espectacle s’havia d’estrenar a mitjans de maig però el confinament ha ajornat l’estrena a aquest cap de setmana. La iniciativa de TeatreZoom de Recomana.cat ens va permetre parlar amb David Pintó Codinasaltas i Joan Valentí per conèixer els detalls de l’espectacle.

Imatge promocional de l’espectacle ‘Molotov’.


Joan Valentí Cortès, actor que s’encarrega de donar vida al protagonista, explica que “Cipriano Martos va néixer a prop de Granada i va emigrar a Sabadell on, a partir dels companys de feina, va començar a polititzar-se i a militar en organitzacions i partits com el FRAP. Temps més tard va ser detingut per repartir octavetes i va acabar a la caserna de la guàrdia civil de Reus, on va ser salvatgement torturat i cruelment assassinat. Això va ser el 27 d’agost de 1973, i va passar una vintena de dies patint a l’hospital, on va morir sol. Després va ser enterrat a una fossa comuna sense avisar la família.” David Pintó Codinasaltas, director de Molotov, afirma que l’espectacle pretén “explicar l’abús de les forces de seguretat i la repressió des del vessant d’un jove a la recerca de l’amor i del seu lloc al món”. L’objectiu és clar: “recuperar aquest cas, que ha quedat en l’oblit de la memòria”. Volen fer justícia, expliquen, “de l’única manera que sabem: posant-lo a l’escenari i explicant, a través de la poesia i l’escena, totes les vicissituds d’aquest cas.”

La dramatúrgia de l’espectacle l’han elaborat a partir de l’exhaust treball d’investigació del llibre Caso Cipriano Martos. Vida y muerte de un militante antifranquista, de Roger Mateos. Van descobrir el seu cas quan Dan Ortínez (encarregat de l’audiovisual de l’espectacle) els va dir: “Vosaltres que vau fer l’espectacle Mort a les cunetes, que parlava de la repressió franquista des de la postguerra, potser estaríeu interessats en aquest cas?”. A partir d’aquí es van posar a treballar per teixir una dramatúrgia que “transforma la informació explícita del llibre a un llenguatge teatral, emotiu”. Per fer-ho barregen diferents disciplines fent un collage on intervenen la música, la paròdia musical, les imatges, la càmera en directe, els titelles… La part visual l’assumeix Montse Pelfort Valentí, que també pren protagonisme com a actriu. El treball de Dan Ortínez Martí en l’audiovisual contextualitza el moment històric i apropa els diferents testimonis del cas.


L’objectiu no és fer teatre documental, però sí que tenen vocació d’explicar la història tal com va passar, així com feien al seu darrer espectacle: “A Mort a les cunetes ja flirtejàvem amb la memòria històrica i per això vam veure que Molotov podria ser el nostre proper projecte. Ens agrada fer arribar al públic d’avui fets que possiblement han quedat oblidats. És emocionant veure com el públic connecta en veure un relat real que s’acosta des de la teatralitat.” L’actor apunta que de vegades els joves coneixem “més el nazisme que la repressió franquista” i la gent gran “té ganes de compartir les seves històries individuals”. El director remata dient que “si coneixes la història, te la redescobreix i si no la coneixes, et fa reflexionar. Això és revelador pel públic i convidem a reflexionar-hi des de l’emoció, sense que es faci avorrit”.

El muntatge fa ressonar molts dels conflictes amb els quals ens troben actualment i, apunten, “hi ha moltes semblances amb la situació actual de repressió, coaccions i violència de les forces de seguretat. Tenim ganes d’ensenyar que ni la brutalitat ni els mètodes ni l’abús de poder han canviat. La justícia no té bona salut”. Són crítics amb la Transició espanyola, que creuen que “és enganyosa i va servir per indultar els botxins. Els pocs casos que han estat jutjats han indultat les forces de seguretat, que han estat condecorades.” Amb aquesta intenció l’espectacle vol ser, afirmen, “un homenatge a les víctimes de la repressió. Una espècie d’acte psicomàgic de justícia poètica cap al Cipriano i cap a tota la gent que va perdre la vida injustament”.

Molotov es podrà veure aquest cap de setmana en tres funcions al Teatre de l’Aurora d’Igualada i té la intenció de girar pel territori català i espanyol. La conversa que vam tenir el 23 de setembre amb els creadors de l’espectacle s’inscriu en el cicle TeatreZoom de Recomana.cat, que vetlla per organitzar trobades entre creadors i espectadors per videoconferència.

Articles com aquest són possibles gràcies a la vostra ajuda, que permet que Núvol continuï endavant i ofereixi continguts de qualitat. Si voleu contribuir a l’existència del diari digital de cultura en català, podeu subscriure-us aquí i ajudar-nos a superar la inestabilitat que genera l’actual crisi del coronavirus.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació