Les estrenes de la setmana

Els debuts de la catalana Carlota González-Adrio, el madrileny d’origen britànic Luc Knowles i el suís Elie Grappe, entre les estrenes destacades de la setmana.

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

Les estrenes d’aquesta setmana porten a la pantalla gran els actors catalans Enric Auquer i Ariadna Gil. El primer fa tàndem amb Karra Elejalde a la comèdia La vida padre, on Auquer és un xef de prestigi i l’actor basc l’imprevisible pare que posa cap per avall el seu restaurant d’èxit. La segona forma part de l’elenc de l’inquietant thriller psicològic La casa entre los cactus, debut de la directora catalana Carlota González-Adrio. De fet, aquesta setmana també assistirem al debut del director madrileny d’origen britànic Luc Knowles, amb el film Libélulas i del cineasta suís Elie Grappe a Olga del suís. A les plataformes destaca, d’una banda, l’estrena en català de la sèrie Un assumpte privat a Amazon Prime, on l’actriu espanyola Aura Garrido comparteix protagonisme amb el francès Jean Reno i, de l’altra, l’estrena de la cinquena temporada de El cuento de la criada a HBO Max. També el cicle que Filmin dedicarà al cineasta Lars von Trier amb catorze de les seves pel·lícules.

Aura Garrido i Jean Reno protagonitzen la sèrie ‘Un assumpte privat‘ d’Amazon Prime | Amazon Prime

La vida padre

La nova comèdia del director madrileny Joaquín Mazón –conegut per films com Cuerpo de élite (2016) o sèries com Allí abajo (2015 – 2019)– narra l’esbojarrada relació entre un xef de reputat prestigi, interpretat pel català Enric Auquer, i el seu imprevisible pare, encarnat pel basc Karra Elejalde, que reapareix de sobte després de trenta anys desaparegut.    

Enric Auquer i Karra Elejalde a ‘La vida padre’ | ACN/Paramount

La casa entre los cactus

La catalana Carlota González-Adrio debuta en la direcció de llargmetratges amb aquesta adaptació de la novel·la homònima de l’escriptor madrileny Paul Pen publicada el 2017. El film s’estrenarà en paral·lel a les sales i al Festival de Cinema de Sant Sebastià, on s’exhibirà aquest mateix divendres 16 de setembre. La catalana Ariadna Gil encapçala el repartiment d’aquest thriller on una família nombrosa que viu apartada en un erm de les illes Canàries als anys setanta es veu amenaçada, de sobte, per la inquietant presència d’un misteriós jove.    

Ariadna Gil i Ricardo Gómez a ‘La casa entre los cactus’ | ACN/Filmax

Libélulas

Aquest és un altre film de debut, en aquest cas del director madrileny d’origen britànic Luc Knowles, que ens ofereix un retrat generacional d’un jovent desencantat per la precarietat econòmica i la manca d’oportunitats. Al passat mes de març, el film va obtenir dos guardons a la secció ZonaZine del Festival de Màlaga: el premi del públic i el premi a la millor interpretació femenina per a les seves dues protagonistes, Milena Smit i Olivia Baglivi.  

Olivia Baglivi, coprotagonista del film ‘Libélulas’ | ACN/Begin Again

Olga

El jove director suís Elie Grappe (28 anys) debuta en la direcció cinematogràfica amb aquest drama esportiu sobre una gimnasta ucraïnesa adolescent exiliada a Suïssa, on s’entrena per poder participar en els pròxims Jocs Olímpics mentre al seu país natal la seva família s’involucra cada cop més en les revoltes de l’Euromaidan, que van acabar provocant la dimissió del president ucraïnès Víktor Ianukóvitx a principis del 2014.

Anastasiia Budiashkina, la protagonista del film ‘Olga’ | ACN/Flamingo Films

Aquesta setmana també s’estrena La invitación, un thriller de terror dirigit per l’estatunidenca Jessica M. Thompson on una noia es convidada a assistir a un casament d’uns llunyans i desconeguts familiars. També arriba a les sales un documental francès sobre la gruta del Santuari de la Mare de Déu de Lorda i la tragicomèdia suïssa La chica y la araña que gira al voltant dels conflictes provocats per una mudança.

Finalment, s’estrenen tres drames d’origen llatinoamericà: la pel·lícula guatemalenca basada en fets reals Cadejo Blanco, on una noia s’infiltra a la banda de l’exparella de la seva germana per descobrir qui és el responsable de la seva desaparició; la brasilera Desierto particular, on un instructor de policia suspès per usar la violència s’embarca en un viatge pel Brasil a la recerca d’una noia que ha conegut per Internet; i la peruana La pampa on un exfuncionari de presons fugitiu ajudarà una adolescent explotada per les màfies mineres de l’or a retrobar-se amb la seva família.       

La protagonista de ‘Cadejo Blanco’ | ACN/A Contracorriente Films

Netflix

Netflix estrena Santo, una nova sèrie policíaca d’acció i intriga creada per Carlos López i protagonitzada, entre d’altres, per Raúl Arévalo, on dos policies intentaran capturar un famós narcotraficant a qui ningú no ha vist mai. Aquesta setmana, la plataforma també ha estrenat el remake de la sèrie adolescent australiana Los rompecorazones, emesa originalment als anys noranta; així com nous episodis de Bastard!!, l’anime basat en el manga homònim de Kazushi Hagiwara, i la segona temporada de la sèrie fantàstica Destino: la saga Winx, adaptació a la vida real de la sèrie animada Winx Club, creada per l’italià Iginio Straffi, i que està dirigida per Brian Young, un dels guionistes de Crónicas vampíricas (2009 – 2017).

Entre les nombroses estrenes d’aquesta setmana, destaca el film polonès Broad Peak, basat en la història real del llegendari alpinista polonès Maciej Berbeka, i el tercer film d’animació japonesa de Studio Colorido, Hogar a la deriva, on uns amics adolescents són transportats per art de màgia enmig de l’oceà mentre estiuegen i hauran d’esforçar-se per poder tornar al seu món. Altres títols que s’estrenaran aquesta setmana són la comèdia negra adolescent Revancha ya, el melodrama musical Yo era famoso, el drama indi ambientat als anys vuitanta Jogi o el documental britànic Skandal! La caída de Wirecard, sobre la fallida d’aquesta ambiciosa empresa alemanya de pagaments digitals.

Fotograma de la sèrie ‘Santo’, que s’estrena a Netflix | ACN/Manolo Pavón/Netflix

Filmin

Filmin incorpora al seu catàleg el film Cosata Brava, Líban, debut de la directora libanesa Mounia Akl, amb un guió escrit a quatre mans amb la catalana Clara Roquet –directora de la premiada Libertad (2021)– i muntatge a càrrec de Carlos Marquès-Marcet. El film reflexiona a través de la història d’una família libanesa sobre la sostenibilitat i els problemes ambientals i es va endur el Premi Especial del Jurat al Festival de Sevilla el 2021. La plataforma també ha programat un cicle dedicat al cineasta Lars von Trier, amb catorze pel·lícules d’aquest director danès, per escalfar motors davant la imminent estrena de la seva sèrie The Kingdom Exodus.

També incorpora la comèdia negra La muerte de Dick Long, dirigida per Daniel Scheinert, un dels coodirectors de Todo a la vez en todas partes (2022); el melodrama lituà Una película sobre la vida, debut de la directora Dovile Sarutyte; el film d’aventures pirates El rei de la fi del món, basat en la història real de Sir James Brooke, el primer rajà blanc del regne de Sarawak –nord de Borneo–  i la distòpica lluita de classes del thriller mexicà Nuevo orden. A principis de la setmana vinent, Filmin també estrenarà la sèrie israeliana La lección, premiada al Festival de Canes, i que se centra en les conseqüències virals d’una discussió política entre un professor i la seva alumna.  

Movistar+

La plataforma incorpora al seu catàleg el documental Isabel II: madre y monarca, estrenat el passat 8 de setembre a Channel 4 i concebut per emetre’s després de la mort de la monarca. És una producció que celebra la vida de la reina i que està conduïda per les declaracions d’un elenc femení d’historiadores, periodistes, biògrafes i amigues properes. També incorpora el documental biogràfic Ennio: El maestro, que el cineasta italià Giuseppe Tornatore va idear després de la mort del cèlebre compositor Ennio Morricone i premiat film Belfast, del director Kenneth Branagh, guardonat amb l’Oscar al millor guió original el passat mes de març.

Entre les estrenes trobem la minisèrie documental d’Alejandro Marzoa La liga de los hombres extraordinarios, sobre com un grup d’empresaris com Augusto César Lendoiro, Manuel Ruiz de Lopera, José María Caneda, Joan Gaspart o José María del Nido es van apoderar d’alguns clubs futbolístics espanyols durant la dècada dels noranta. Altres títols que arriben a la plataforma aquesta setmana són el film de ciència-ficció Sobreviviendo en Marte; la pel·lícula d’acció britànica One Shot (Misión de rescate); el film d’animació canadenc Charlotte, que mostra la història de l’artista jueva alemanya Charlotte Salomon; el drama Sundown, del director mexicà Michel Franco, presentat al D’A Film Festival el passat abril i estrenat a les sales de cinema a finals de maig, i la comèdia juvenil fantàstica canadenca Supercool.

Fotograma del documental sobre la reina Elisabet II que s’estrena Movistar+ | ACN/Movistar+

HBO Max, Disney+, Amazon Prime

HBO ha estrenat la cinquena temporada de la popular sèrie distòpica El cuento de la criada, adaptació de la celebrada novel·la de ciència-ficció de Margaret Atwood protagonitzada per l’actriu Elisabeth Moss. Prèviament, haurà estrenat la segona temporada de la comèdia dramàtica adolescent Al otro lado del puente; de la comèdia de terror Los Espookys i de la comèdia animada de superherois Birdgirl, creada per Adult Swim a partir dels personatges ideats per Alex Toth per a la productora de dibuixos animats Hanna-Barbera a la sèrie Birdman y el Trío Galaxia (1967 – 1969), que foren rescatats per Cartoon Network a les sèries Harvey Birdman, abogado (2000 – 2007) i Fantasma del Espacio de costa a costa (1994 – 2008).

Per la seva banda, Disney+ ha incorporat al seu catàleg la sèrie completa de Malcom (2000 – 2006), la popular i premiada sitcom de la Fox creada per Linwood Boomer a principis de segle, protagonitzada per una peculiar família nombrosa encapçalada pels pares interpretats per Bryan Cranson i Jane Kaczmarek i per Frank Muniz en el rol del fill que dona títol a la sèrie. Pel que fa a Amazon Prime, la plataforma estrena la sèrie detectivesca Un assumpte privat, que es podrà veure doblada en català. Es tracta d’una producció espanyola liderada per la realitzadora Teresa Hernández Valdés –i amb alguns capítols dirigits per la barcelonina Maria Ripoll– on una aristòcrata gallega dels anys quaranta interpretada per Aura Garrido sortirà a la caça d’un assassí en sèrie amb l’ajut del seu majordom interpretat pel francès Jean Reno.

Aura Garrido i Jean Reno a la sèrie ‘Un assumpte privat‘ | ACN/Amazon prime

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació