Les estrenes de la setmana

«Costa Brava, Líbano», «Toscana», «La piel en llamas», «Top Gun: Maverick», «Obi-Wan Kenboi» i la quarta temporada de «Stranger Things», entre les estrenes destacades d’una setmana plena de novetats.

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

Aquesta setmana arriba carregada d’estrenes on destaca el debut de la directora libanesa Mounia Akl, Costa Brava, Líbano, una coproducció catalana coescrita amb Clara Roquet i amb muntatge de Carlos Marqués-Marcet. També s’estrena el segon film de Pau Durà, Toscana, i l’adaptació cinematogràfica de l’obra de teatre de Guillem Clua La piel en llamas, dirigida per David Martín-Porras. El retorn de Tom Cruise a l’univers de Top Gun, trenta-cinc anys després del film original, i la darrera creació d’Apichatpong Weerasethakul també són algunes de les cintes destacades que arriben als cinemes aquesta setmana. A les plataformes destaca l’arribada de l’esperada sèrie d’Obi-Wan Kenobi a Disney+, que amplia l’univers audiovisual de Star Wars, i l’estrena de la quarta temporada de la popular sèrie Stranger Things a Netflix.

Fotograma del film ‘Costa Brava, Líbano’ | Rudy Bou Chebel/ACN

Costa Brava, Líbano

Després del seu pas pel D’A Film Festival s’estrena a les sales aquest film debut de la directora libanesa Mounia Akl, coescrit amb la catalana Clara Roquet. Ambdues es van conèixer fent un màster de cinema a la Universitat de Columbia i des d’aleshores les ha unit una forta amistat que ha desembocat en aquesta coproducció catalana que ens mostra una història de la corrupció del paisatge i la natura per part del monstre modern de la contemporaneïtat. Costa Brava és el nom que rep l’abocador que hi ha costat de l’aeroport internacional de Beirut-Rafik Hariri, una nomenclatura que sorgeix per la idíl·lica platja que hi havia fa anys en aquell paratge natural destruït per l’acció humana. Un film que reflexiona a través d’una família libanesa sobre la sostenibilitat i els problemes ambientals de la humanitat que es va endur el Premi Especial del Jurat al passat Festival de Sevilla. Podeu llegir l’entrevista que l’Agus Izquierdo va fer a la seva creadora quan va visitar el D’A.

Toscana

Després de Formentera Lady (2017), l’actor Pau Durà fa una segona incursió al món de la direcció cinematogràfica amb aquesta esbojarrada comèdia coprotagonitzada per ell mateix i pels actors Edu Soto i Francesc Orella, i l’actriu Malena Alterio. Un crític gastronòmic serà víctima d’un segrest amateur a causa d’un seguit d’equívocs que el faran estar al lloc equivocat en el moment menys indicat. El film està coproduït, entre d’altres, per TV3, À Punt Media i l’Institut Català de les Empreses Culturals.   

Els protagonistes de ‘Toscana’, de Pau Durà | Jesús Montañana/ACN

La piel en llamas

El director David Martín-Porras adapta el text teatral La pell en flames (2004) del dramaturg català Guillem Clua al cinema. El mateix Clua ha participat en l’elaboració del guió d’un relat que neix inspirat per la famosa fotografia realitzada per Nick Ut durant la Guerra del Vietnam on es veu una nena –l’activista Phan Thị Kim Phúc– fugint d’un poblat atacat per l’aviació estatunidenca amb Napalm. En la història de Clua, un fictici fotoperiodista de guerra anomenat Frederick Sálomon retorna al país on fa vint anys va prendre una instantània que el va catapultar a la fama mundial per recollir-hi un premi, però un periodista local intentarà assassinar-lo per motius que només ells dos coneixen. El film, presentat al Festival de Màlaga i al passat BCN Film Fest, està protagonitzat per Óscar Jaenada, Fernando Tejero, Ella Kweku i Lidia Nene.

Fotograma del film ‘La piel en llamas’ | ACN/Álamo Producciones Audiovisuales

Sundown, doblada al català

Presentat al Festival de Venècia 2021, aquest drama mexicà dirigit per Michel Franco –conegut pel film Nuevo orden (2020)– ens presenta una família britànica que haurà d’interrompre les seves vacances a un ressort d’Acapulco a causa d’una molt mala notícia. L’Alice, interpretada per Charlotte Gainsbourg, voldrà finalitzar el seu viatge de seguida, mentre que en Neil, interpretat per Tim Roth, ni s’immutarà per la notícia i pretendrà seguir amb les vacances com si no hagués passat res. El film es podrà veure doblat al català en una desena de municipis.

Tim Roth a ‘Sun Down’ | ACN/NeilBennett/ADSOFilms

Jujutsu Kaisen 0

Preqüela de la sèrie animada Jujutsu Kaisen (2020 – 2021) basada en el manga homònim de Gege Akutami, publicat a l’estat espanyol per Norma Editorial. El film fou escollit com un dels millors animes del 2021 als Crunchyroll Anime Awards i explica la història de Yuta Okkotsu, un estudiant d’institut força tímid víctima d’una maledicció d’una amiga de la infantesa que va morir atropellada. Per superar-la, s’inscriu a l’Acadèmia de Màgia de Tòquio regentada per Satoru Gojo. Una història iniciàtica plena d’horror i fantasia que connecta amb els esdeveniments posteriors de la sèrie.

Fotograma de l’anime ‘Jujustu Kaisen 0’ | ACN/Sony

Memoria

L’última pel·lícula del director tailandès Apichatpong Weerasethakul, a qui el Centre d’Art Contemporani de Barcelona Fabra i Coats va dedicar recentment l’exposició «Perifèria de la nit», arriba aquesta setmana als cinemes. Un film protagonitzat per Tilda Swinton que encarna una botànica britànica establerta a Colòmbia que iniciarà un viatge al cor de la selva a la recerca d’un so desconegut. La cinta va rebre ex aequo el Premi Internacional del Jurat de Canes 2021 juntament amb la finlandesa Compartimento nº 6.

Tilda Swinton a ‘Memoria’ | ACN/Sandro Kopp

Maigret

Nova adaptació cinematogràfica de les aventures del comissari Jules Maigret, personatge literari creat per Georges Simenon, que va triomfar als cinemes als anys quaranta i cinquanta del segle XX; la nova pel·lícula dirigida per Patrice Leconte, que ja es va poder veure al darrer BCN Film Fest, adapta el relat de la novel·la Maigret y la joven muerta (1954). Gérard Depardieu pren el relleu d’intèrprets com Albert Préjean, Jean Gabin, Michael Gambon o Rowan Atkinson a l’hora d’encarar el cèlebre inspector que, en aquesta ocasió, haurà d’investigar la mort d’una jove a qui ningú sembla conèixer.

Gerard Depardieu a ‘Maigret’ | ACN/Pascal Chantier/F.Comme Film

Aquesta setmana també arriba a les sales, després de presentar-se al Festival de Canes fa tot just una setmana, Top Gun: Maverick, seqüela de Top Gun (1986) dirigida per Joseph Kosinski; on l’actor Tom Cruise reprèn el seu paper de Pete “Maverick” Mitchel més de trenta anys després d’encarnar-lo al primer film dirigit per Tony Scott. Igualment, el madrileny Jesús del Cerro estrena la romàntica En otro lugar, protagonitzada per Miguel Ángel Muñoz i Esmeralda Pimentel, que s’ambienta en un paratge bucòlic de Cantabria. Entre les nombroses estrenes d’aquesta setmana també trobem, entre altres, el documental alemany Red Cunt, sobre la menstruació i els tabús socials associats a ella, i el film El comensal, adaptació de la novel·la homònima i autobiogràfica de Gabriela Ybarradirigida, obra de la guionista, directora i exministra de Cultura espanyola Ángeles González-Sinde, que aprofundeix en els anys durs del conflicte armat protagonitzat per la banda terrorista ETA.

Tom Cruise i Jennifer Connelly a ‘Top Gun: Maverick’ | ACN/Paramount

Netflix i Disney+

Netflix estrena aquest divendres els primers capítols de la quarta temporada de la popular sèrie Stranger Things, dirigida pels germans Matt i Ross Duffer i que va començar a emetre’s el 2016. La nova temporada arrenca sis mesos després del final de l’anterior i de l’èpica batalla al centre comercial de Starcourt, que va sembrar el terror i la destrucció al poble de Hawkins. La plataforma també ha estrenat la cinquena temporada de la sèrie gastronòmica estatunidenca Comida para Phil.

Per la seva banda, Disney expandeix l’univers de Star Wars amb l’estrena d’una nova sèrie dedicada a un dels personatges més populars de la saga galàctica: Obi-Wan Kenobi, encarnat, de nou, per Ewan McGregor, l’actor que el va interpretar a les preqüeles cinematogràfiques estrenades al tombant de segle. De fet, la sèrie transcorre deu anys després dels dramàtics esdeveniments narrats a Star Wars Episodi III: La venjança dels Sith (2005), on Kenobi es va enfrontar a la seva major derrota: la caiguda de l’orde Jedi i la corrupció d’Anakin Skywalker, el seu aprenent, que es convertí en el malvat Darth Vader.

Movistar+

Movistar+ incorpora al seu catàleg El buen patrón, de Fernando León de Aranoa, guanyadora de sis premis Goya el passat mes de març, entre els quals el de millor pel·lícula, millor direcció i millor guió, i el de millor actor principal per a Javier Bardem. També ha estrenat I love that for you (Me alegro por ti), una sèrie còmica inspirada en la vida de Vanessa Bayer, una de les actrius del celebrat i longeu programa Saturday Night Live.

Entre les noves incorporacions del seu catàleg també hi torbem El llop i el lleó, que es va poder veure en català als cinemes el novembre passat i que és una seqüela de La Mia i el lleó blanc (2018); el drama bèl·lic La voz de la resistencia, i el remake d’Un esperit burleta, una comèdia basada en la reconeguda obra teatral de Noël Coward. A principis de la setmana vinent també incorporarà El Planeta, una comèdia dramàtica que suposa el debut de la cineasta Amalia Ulman, i El pacte, un film biogràfic sobre la a relació que van mantenir el jove poeta Thorkild Bjørnvig i la novel·lista sexagenària Karen Blinxen, que també vam poder veure en català als cinemes al gener.

Fotograma de ‘El buen patrón’, de Fernando León de Aranoa. | ACN/Mediapro Studio

Filmin i Amazon Prime

Filmin estrena a la plataforma i a les sales de cinema un documental dedicat a l’actriu argentina Norma Aleandro, guardonada a Canes pel film La historia oficial (1985) de Luis Puenzo. Es tracta d’una producció que recopila fragments de la seva vida sota la direcció de Carlos Duarte Quin. Compta amb Macarena Gómez com a actriu convidada i els testimonis de Ricardo Darín, Claudio Tolcachir o Marcos Carnevale, entre altres. La plataforma catalana també estrenarà dimarts vinent la segona temporada de Parliament, una divertida i hilarant comèdia belga que destapa les vergonyes de la política comunitària a través de les aventures d’un jove assistent del Parlament Europeu.

Per la seva banda, Amazon Prime estrena la comèdia Emergency, guardonada al Festival de Sundance en la categoria de millor guió, i incorpora al seu catàleg Veneciafrenia, una de les darreres creacions d’Álex de la Iglesia, que fins fa poc encara es podia veure als cinemes.

Fotograma de sèrie ‘Parliament’ | ACN/Filmin

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació