Theatre Uncut

14.11.2012

Avui dia de vaga general la Sala Beckett obre portes a les 19,30h i convida l públic a assistir a una sèrie de lectures dramatitzades contra les retallades que pateix el sector teatral. L’activitat s’inscriu en un moviment internacional de protesta que ha aglutinat gent de teatre d’arreu del món al voltant del projecte Theatre Uncut. Si voleu consultar el programa d’avui a la Sala Beckett, feu clic aquí.

 

Sala Beckett

 

L’octubre de 2010 el Govern Britànic anuncià un paquet de retallades que afectaven principalment els pilars de l’Estat de Benestar. El març de 2011 vuitanta-nou grups del Regne Unit, Alemanya i els Estats Units representaven una sèrie de textos teatrals escrits com a resposta a aquestes brutals retallades en la despesa pública, així comença el projecte Theatre Uncut.

L’any 2011 vuit dramaturgs britànics — Clara Brennan, David Greig, Dennis Kelly, Lucy Kirkwood, Anders Lustgarten, Laura Lomas, Mark Ravenhill i Jack Thorne – van escriure una sèrie de textos on responien amb mordacitat i ràbia a les polítiques d’austeritat del seu Govern. Durant una setmana del mes de març van alliberar aquests textos perquè tothom qui volgués en pogués fer lectures dramatitzades, representacions, debats, converses, etc., a teatres, escoles, pubs, biblioteques, places, o al saló de casa, a l’escala de veïns o la bugaderia. Més d’una setantena de representacions al Regne Unit i d’altres a Berlín, Chicago, Nova York i Dublín van posar de manifest la rellevància d’aquest projecte, i van ajudar a subratllar la importància del teatre com un espai capaç de crear i contribuir al debat polític i social que ens envolta.

Un any després, la nova edició de Theatre Uncut recull les veus de dramaturgs provinents d’altres països que també viuen situacions polítiques complexes, subratllant el moment de conflictivitat global en que ens trobem; així, escriptors catalans, espanyols, grecs, siris, islandesos, nord-americans i britànics han estat convocats per respondre a aquestes situacions i presentar de manera panoràmica els problemes polítics als que ens enfrontem: les revoltes del món àrab, la crisi del capitalisme i l’Eurozona.

L’Obrador Internacional de Dramatúrgia de la Sala Beckett ha posat a disposició de tothom qui ho vulgui els textos traduïts al català i durant aquesta setmana se’n podran veure representacions a diversos espais de Barcelona. Així mateix, tothom està convidat a sol·licitar-los i entre el 12 i el  18 de novembre fer-ne lectures allà on vulgui.

El tret de sortida el donà ahir la nit la Nau Ivanow amb la lectura dramatitzada de quatre d’aquests textos per part de les seves companyies residents. Guiats per la directora de teatre Ester Nadal, els espectadors van gaudir de quatre peces d’uns quinze minuts aproximadament representades en diversos espais de la Nau. La Factoria Escènica Internacional interpretà Dalgety de David Greig, dirigit per Carles Fernández Guia amb Laia Martí i Albert Pérez, i El Preu de Lena Kitsopoulou, dirigit per Carme Portaceli, amb David Bagés i Rosa Boladeras. La Companyia Arcàdia representà Indulge dels islandesos Andri Snaer Magnason i Thorleifur Örn Arnarsson, dirigit per Llàtzer Garcia, amb Marta Aran, Guillem Motos, Víctor Muñoz i Llàtzer Garcia. I el col·lectiu La Santa representà El naixement de la meva violència de Marco Canale, dirigit per Thomas Sauerteig i interpretat per Adrià Olay.

Coincidint amb la vaga general del 14 de novembre l’Obrador de la Sala Beckett obrirà les seves portes per acollir la lectura de tots els textos, i fins al diumenge els podreu veure representats, entre d’altres, al teatre de la Plaça Cívica de la UAB, al Tantarantana, a la Facultat de Geografia i Història de la UB, a la llibreria Pequod, al menjador de Denise Duncan o a la Rouge.

Podeu trobar més informació sobre el projecte a: http://www.theatreuncut.com

També al web de la Sala Beckett.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. També la companyia Cos de Lletra pren part a l’esdeveniment Theatre Uncut que es desenvolupa internacionalment durant aquesta setmana. Entre el 12 i el 18 de novembre, la web de Cos de Lletra [www.cosdelletra.blogspot.com] publica la peça dramàtica breu “Teatre telefònic” de Pepa Pertejo, escrita específicament per a aquesta ocasió, que convida els lectors a escoltar les obres “Ahir” d’Helena Tornero, “El nacimiento de mi violencia” de Marco Canale, i “Coratge” de Clara Brennan. Tots tres textos han estat enregistrats pels actors Salva Artesero i Ruth Vilar i seran accessibles a la mateixa web només durant aquests dies.