Meritxell Torra: “Entrar a una galeria no vol dir comprar”

20.10.2017

Fa trenta-nou anys que la Galeria Dolors Junyent ofereix obres de molta qualitat poc comunes en els circuits comercials. Entrevistem la seva codirectora, Meritxell Torra Junyent, perquè ens parli sobre la galeria i els reptes actuals d’aquests equipaments.

Meritxell Torra

Si passeu pel tros de carrer Aragó que queda encaixat entremig de Rambla Catalunya i Passeig de Gràcia, estareu envoltats d’art. L’edifici que més crida l’atenció és el de la Fundació Tàpies, sobretot per l’escultura que el corona, Núvol i cadira, que destaca perquè trenca l’harmonia dels pisos contigus. Si en aquell moment creueu la vorera, topareu amb la Galeria Dolors Junyent. Pot passar desapercebuda perquè, lluny de núvols i cadires, des de fora és un espai delicat i serè.

Un cop dins, trobem una galeria especialitzada en els mestres de la pintura i l’escultura catalana dels segles XIX-XX, les avantguardes històriques i els artistes contemporanis de prestigi internacional. La galeria va ser fundada l’any 1978 per Dolors Junyent i avui en dia la codirigeixen els seus dos fills, Meritxell i Armand Torra Junyent.

És la mateixa Meritxell Torra la que ens mostra la galeria i, asseguda davant d’un quadre de Joan Ponç –un dels artistes en què s’especialitza l’espai-, ens explica la història de la Dolors Junyent i fa un repàs de la situació actual del món galerista. Torra destaca que les galeries estan obertes a tothom i són gratuïtes, i creu que és necessari canviar la mentalitat de la gent respecte aquests equipaments perquè, per exemple, entrar a una galeria no vol dir comprar.

En aquests moments, un dels esdeveniments més importants del món galerista és la segona edició del Certamen Miró&Art, organitzat pel Gremi de Galeries d’Art de Catalunya i Vermuts Miró. La galerista en qüestió explica que enguany “ha estat un èxit de participació, inclús més que l’any passat”. Hi han participat 50 artistes de 23 galeries agremiades i s’han presentat 62 obres. “L’objectiu del Certamen és contribuir a la promoció de les galeries agremiades i dels seus artistes”, diu Torra, “i aquest any el tema triat ha sigut Joan Brossa, és a dir, els participants han de presentar una obra d’art inspirada en el poeta visual”.

La mateixa experta en art és presidenta del Jurat, junt amb Hector Albericio i Francesc Mestre, també galeristes. “El Premi per l’obra guanyadora consisteix en convertir-se en l’etiqueta del Vermut Miró Reserva de l’any 2018, més una dotació econòmica de 2.000 euros per l’artista i 1.000 euros per la galeria que el presenta”. Podeu veure l’entrevista completa en aquest vídeo: