Les galeries d’art no mosseguen

18.10.2017

Per què estem tan poc habituats a visitar galeries? El Gremi de Galeries d’Art de Catalunya presenta la temporada 2017-2018 recalcant la importància d’obrir-se a nous públics i de canviar la imatge que els ciutadans tenen d’aquests espais. Les propostes que ofereixen són variades i gratuïtes.

Gabriel Pinós, president del Gremi de Galeries d’Art de Catalunya, a la galeria Dolors Junyent | Foto: © Ester Roig

Les galeries no mosseguen. Així de clar ho ha dit Gabriel Pinós, president del Gremi de Galeristes d’Art de Catalunya (GGAC), a la presentació de les exposicions d’enguany que podrem veure als equipaments que formen part d’aquesta associació. En total, es tracta de 48 espais, 33 dels quals situats a Barcelona i 15 més repartits per tot Catalunya, a municipis com Sant Cugat, Reus o Lleida.

Sobre la situació actual del sector a Catalunya, els galeristes coincideixen que cada cop reben un públic estranger més format i més acostumat a visitar galeries, mentre que el públic català segueix sense ser gaire extens. Quant a vendes, Gabriel Pinós assegura que s’han polaritzat: o es compra art molt econòmic o es compra art luxós de grans artistes. La seva intenció és potenciar l’interès per les obres que queden entremig d’aquests dos extrems.

Tot i així, el gran repte de les galeries és aconseguir apropar els joves als seus equipaments. “Hi ha una generació perduda que no ens visita per desconeixement”, apunta el president de la GGAC. Per tota aquesta gent, el Gremi de Galeries tira endavant la campanya #ILike_art, que potencia la seva presència a les xarxes socials i recalca el fet que aquests espais tenen horaris d’obertura molt amplis i a més visitar-los és gratuït.

Dins de les 48 galeries del Gremi en qüestió, les ofertes són variades: s’hi engloben espais que mostren obres d’artistes consagrats, espais fan visible peces de pintura internacional, espais que tracten l’art de la fotografia, espais que fan exposicions col·lectives i espais que se centren en cinema, entre d’altres.

El GGAC, que complirà quaranta anys l’any vinent, centra la seva tasca en la professionalització i la promoció de les activitats del sector del mercat de l’art català a nivell nacional, estatal i internacional, donant suport a la seva activitat comercial i la representació del col·lectiu davant les institucions nacionals i exteriors. Segons Pinós, la situació catalana actual no afecta al sector, perquè “l’art més que desuneix, uneix; és universal i no té fronteres”.

Algunes d’aquestes galeries són l’Atelier, la Dolors Junyent o la Fotográfica Ilmondo, de Barcelona; la Sala Rusiñol, la GaLeRia o la Canals-Galeria-Museu de Sant Cugat; La Galería Antoni Pinyol o l’Anquin’s de Reus; l’Espai Cavallers de Lleida, L’Ágora 3 de Sitges o L’Arcada de Blanes.

Sumat a les propostes expositives, que es poden veure agrupades a la web del GGAC, per segon any consecutiu Vermuts Miró i el Gremi de Galeries d’Art convoquen el Certamen Miró&Art. El premi es defineix cada any al voltant d’un tema: en l’edició passada va ser Gaudí, i enguany és Joan Brossa. “Creiem que la participació creixerà respecte l’any passat, perquè Brossa tira molt als artistes d’ara”, apunta Jordi Pijoan-López, gerent del Gremi. Els artistes cridats a participar al certamen són aquells que treballen amb les galeries associades a la GGAC.