El cotxe contra la censura que no recorrerà Figueres

6.10.2015

La peça Ideologies oscil·latòries de Núria Güell i Levi Orta no es podrà veure al festival Ingràvid de Figueres. L’obra consisteix en un cotxe amb símbols feixistes que havia de recórrer la Rambla del municipi. L’organització del festival explica en un comunicat que l’Ajuntament impedeix la presència del vehicle a la ciutat. Fonts del consistori assenyalen a Núvol que la decisió “no és censura, sinó sentit comú” i que no troben adequat “pagar amb diners públics” aquesta obra.

El vehicle d''Ideologies oscil·latòries' | Festival Ingràvid

El vehicle d”Ideologies oscil·latòries’ | Festival Ingràvid

L’obra Ideologies oscil·latòries es basa en un cotxe amb adhesius de simbologia feixista que havia de fer dues voltes a la Rambla de Figueres cada dues hores. “La peça pretén agitar la reflexió sobre el que va representar i representa el franquisme”, diuen Esther Pujol i Rafael Camps, codirectors de l’Ingràvid. La presència del cotxe al festival, expliquen, “ha causat cert rebombori entre regidors del consistori”. Els responsables de l’Ingràvid asseguren que no poden comprendre que “es vulgui censurar precisament una peça que fa crítica a la censura” i esperen que el consistori reconsideri la seva decisió.

“Un dels nostres objectius és provocar controvèrsies, no per la cerca d’una polèmica gratuïta i ofensiva, sinó per despertar entre el públic possibilitats de pensaments i de visions diferents”, assenyalen. En una carta adreçada a l’Ajuntament de Figueres, Güell i Orta afirmen que el seu projecte “pretén repensar la presència actual de la ideologia franquista i actituds franquistes que, com un fantasma, recorren constantment aquest país sense memòria”. Els artistes aclareixen: “No es tracta d’obrir ferides que mai han estat tancades, el que no ens podem permetre és tancar els ulls”.

Fonts de l’Ajuntament de Figueres han explicat a Núvol que la seva decisió “no és censura, sinó sentit comú”. El consistori no creu que sigui adequat “pagar amb diners públics” l’obra i aclareix que està a favor de la reflexió i la provocació artística, “però hi ha molts límits”. Des de l’Ajuntament creuen que no tots els ciutadans “entendrien que es pagués aquesta obra” i demanen que es valori el context.

El festival Ingràvid tindrà lloc del 8 al 12 d’octubre. Ideologies oscil·latòries havia de ser present al festival el 9 d’octubre.

Podeu llegir la carta íntegra la carta dels artistes en aquest enllaç

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

3 Comentaris
  1. Que hi posin una esvàstica i que vagin a donar voltes per Berlin, a veure què els passa amb la seva “obra d’art contra la censura”

  2. Tot el meu acord amb la decissió de l’ajuntament. Tant pel que fa a l'”obra d’art” com el finançament de segons que.
    Malhauradament tindrem d’empassar-nos banderes i símbols feixistes a la Fiesta de la Hispanidad (o com coi es digui), però pagar amb diners públics a uns “artistes” perquè facin ostentació de simbologia feixista seria el colmo.

    A aquests artistes, de ben segur, ara gaudiran de propaganda gratuita. Malaguanyada!

    Atentament

  3. Crec que l’Ajuntament de Figueres no se’l mira bé, aquest assumpte. L’art ens fa reflexionar sobre les coses de manera que les considerem d’una manera nova. I per aconseguir-ho recorre a diferents recursos. Un d’ells és el de la provocació (l’aparent provocació).