Biblioteca de futur

Dissabte es va inaugurar a la Plaça de les Glòries la Biblioteca el Clot-Josep Benet. El consorci de Biblioteques de Barcelona obre així la 39ª biblioteca a la ciutat, un equipament de 1.732 metres quadrats situat al mateix edifici del Disseny Hub Barcelona.

Bernat Puigtobella

Bernat Puigtobella

Editor de Núvol.

Dissabte es va inaugurar a la Plaça de les Glòries la Biblioteca el Clot-Josep Benet. El consorci de Biblioteques de Barcelona obre així la 39ª biblioteca a la ciutat, un equipament de 1.732 metres quadrats situat al mateix edifici del Disseny Hub Barcelona.

Inaugurar una biblioteca a la plaça de les Glòries hauria estat, fa uns anys, un autèntic balafiament de cabals públics. Avui dia encara és una gosadia, però respon a la voluntat expressa de l’ajuntament de convertir les Glòries en un espai viu i transitable per a les persones. Durant molts anys, la zona de les Glòries ha estat una mena d’espai fronterer entre els límits de l’Eixample i la zona industrial del Poble Nou. La plaça de les Glòries ha estat un immens i inhòspit scalextric. Per al vianant era una mena de terra de ningú, que portava a un atzucac, tant si hi arribàvem caminant des de Gran Via com si hi topàvem venint de Sant Martí. Era un exemple claríssim del que Jane Jacobs al seu cèlebre llibre The Death and Life of Great American Cities anomena “the curse of border vacuums”. Aquests espais urbans fronterers, en lloc de crear amables zones de transició, es converteixen en autèntiques barreres arquitectòniques i àrees desertes.

Avui, gràcies a l’eclosió de 22@ i a la regeneració de la zona amb equipaments culturals com L’Auditori, el TNC, els Nous Encants, Can Framis, La Farinera del Clot i l’edifici del Disseny Hub Barcelona, la plaça de les Glòries comença a ser un complex de serveis públics, amb una gran oferta comercial i cultural. D’aquí a la desitjable gentrificació falta una mica, i dependrà en bona part de la reconversió del Poble Nou i de la voluntat dels veïns de Sant Martí de fer-se seus aquests equipaments. “La biblioteca hauria de servir de punt de trobada per recosir aquests barris que fins ara han viscut donant-se l’esquena com si els separés un mur”, ens explicava Ignasi Bonet, arquitecte i un dels col·laboradors de Bauen, un blog interessantíssim que relfexiona sobre la relació entre l’arquitectura i les biblioteques.

L’alcalde Xavier Trias va inaugurar l’equipament evocant la figura de Josep Benet. L’escriptor Jordi Amat va ser l’encarregat de fer la glossa de Benet, un intel·lectual compromès que “va treballar per relligar a la defensa de la catalanitat a la de cohesió social i ho va fer infatigablement, des des mitjan de la dècada dels quaranta. Quan va presidir un dels primers grups de resistència a la universitat, Benet va formular aquesta consigna: un hora d’estudi pensant en Catalunya és una hora de catalanisme”, explicava Amat el dia de la inauguració.

La Biblioteca El Clot-Josep Benet és la nova biblioteca del districte de Sant Martí, per bé que queda en zona limítrofe. Ha suposat una inversió de 4.083.501,6€ per part de l’ajuntament i la Diputació de Barcelona i arrenca amb una dotació de 25.000 documents i un equip de sis bibliotecaris. Alguns membres del comitè sindical protestaven a l’entrada del recinte el dia de la inauguració perquè aquests bibliotecaris, fins ara itinerants, consoliden a partir d’ara la seva plaça i ja no podran suplir baixes d’altres companys. Per tant, s’haurà de fer front a aquestes eventualitats amb menys recursos humans. L’alcalde va explicar que l’ajuntament, tot i ser prou solvent, està lligat per una llei pressupostària estatal que li impedeix de contractar més personal, tant si són per a la guàrdia urbana com per a les biblioteques. Un absurd davant del qual no s’hi pot fer res.

És la primera vegada que una biblioteca del Consorci si situa a l’interior d’un centre museístic. Ignasi Bonet valora molt positivament que la instal·lació s’hagi fet amb terra tècnic, ja que permet redistribuir espais si convé sense haver de fer gaires obres a l’edifici.

L’edifici Hub Disseny Barcelona, obra de MBM arquitectes, també acull el Museu del Disseny de Barcelona i la seu del FAD. El seu vestíbul és una mena de corredor que connecta la Plaça de les Glòries, el 22@ i el Poblenou. Lloc de pas, ara la biblioteca ha de contribuir a que sigui també un espai de trobada.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació