Una tardor per a Joan Vinyoli

El 'Llibre d'amic' com a tema central de la segona edició del Col·loqui de tardor

«I la foscor s’il·luminà de sobte / perquè érem dos a contradir la nit». Aquests són versos prou coneguts del Llibre d’amic del poeta Joan Vinyoli, poesia pura que aspira a la perfecció que ens dóna l’amor. Un llibre, de només quinze poemes, que ha estat el tema central de la segona edició del Col·loqui de tardor que ha organitzat la Càtedra Joan Vinyoli de poesia contemporània de la Universitat de Girona i l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners.

El seminari s’ha celebrat a la Casa de la Paraula, centre que acull un espai museogràfic permanent dedicat al poeta. Un espai de circulació d’idees obert a tota mena d’interpretacions i relectures de l’obra vinyoliana, que compta  amb la participació d’investigadors, estudiosos i lectors de Vinyoli.  En aquesta seu es recrea l’univers del poeta i es manté viva la seva memòria i el seu llegat com ara el mobiliari original del seu estudi, les primeres edicions dels seus llibres i una selecció d’objectes i elements que evidencien la vinculació de Vinyoli amb la capital selvatana on passava els estius de la seva joventut i on va sentir la crida de la paraula poètica.

Els poemes que formen part de Llibre d’amic van ser escrits entre els anys 1955 i 1959, és a dir, just després que Joan Vinyoli hagués publicat El Callat, poemari al qual es va dedicar l’anterior edició del Col·loqui de tardor, celebrat l’any 2016. Vinyoli justificava el lapse de gairebé vint anys entre l’escriptura i la publicació del llibre -editat per primera vegada el 1977 però que conté poemes escrits entre 1955 i 1959- al·ludint a «un llarg procés d’interiorització» que, al cap del temps, el va portar a considerar que els poemes eren «perfectament actuals en el complex teixit de la poesia contemporània». En aquest sentit, Llibre d’amic representa un punt culminant en la trajectòria poètica de Joan Vinyoli, ja que és el llibre més representatiu de la seva mística amorosa.

La conferència inaugural va anar a càrrec del filòsof libanès Jad Hatem, professor universitari a Beirut, premi Crítica Serra d’Or de Catalanística (2014). Ha publicat La pedra i el temps (Curbet Edicions, 2017). Va centrar la seva intervenció, farcida de referències erudites que van enlluernar l’auditori, en els Cants d’Abelone, llibre que, per a alguns, forma un díptic amb el Llibre d’amic. Interpretà alguns dels símbols enigmàtics del llibre, referint-se a la identitat, la sortida d’un mateix i l’escriptura poètica.

Xavier Saladrigas, filòleg, va introduir un element cabdal en el Llibre d’amic, el far de Ramon Llull que amara tot el poemari. Saladrigas va escatir l’emmirallament de Vinyoli en el Llibre d’Amic e Amat del poeta mallorquí. No debades una cita seva encapçala els versos vinyolians. «E l’amic morí per l’amat, en l’alba».

Tot seguit Pep Solà, expert en l’obra del poeta i autor de la seva biografia La Bastida dels somnis. Vida i obra de Joan Vinyoli, dissertà  sobre la mística i matemàtica en el Llibre d’amic. Una de les intervencions més interessants per palesar la influència dels elements geomètrics i de l’ars combinatòria lul·liana.

Arnau Vives, filòleg i especialista en Ramon Llull, va reblar les coincidències d’ambdós poetes en el seu parlament intitulat: «Conèixer i estimar, entre l’amància de Ramon Llull i el Llibre d’amic de Joan Vinyoli».

Finalment, la doctoranda en Filologia Catalana amb tesi sobre Vinyoli, Júlia Català, raonà que les veus poètiques de Llibre d’amic i Cants d’Abelone assoleixen el sentit ple en lectura conjunta. Analitzà, de forma magistral, la poètica vital de Vinyoli des de les profunditats aquoses de la introspecció fins a l’essencialitat aèria del cant, passant pel foc del tempteig amorós i pel desarrelament. Una magnífica intervenció.

Com a primícia es va donar a conèixer la versió francesa de Llibre d’amic per part de l’editor Joan Peytaví, la traductora Lourdes Godoy i el filòsof Jad Hatem, que és l’autor de l’estudi que constitueix la part central del llibre. Tota una fita que obre fronteres, per fi, a un dels poetes més icònics del nostre país. Un fet important del llibre és que les Presses Universitaires de Perpignan tenen la Collection Joan Lluís Vives, dedicada a l’àmbit català, per tal de projectar-lo a l’àmbit francès.

L’acte va concloure amb la lectura íntegra de Llibre d’amic, a càrrec del poeta Víctor Obiols i va comptar amb la inesperada presència del molt Honorable President Joaquim Torra i de la Consellera de Cultura Laura Borràs.

Des d’aquesta tribuna voldria proposar a la Càtedra Joan Vinyoli que no ens facin romandre dos anys per poder gaudir d’una jornada tan enriquidora com aquesta. Hi ha sobrada matèria i insignes ponents per reflexionar. Esperem, doncs, escoltar ben aviat un nou «moviment d’arbre amb remoreig de vent».

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació