El poble que canta mai no mor

Arrenca la 37a edició del Tradicionàrius, reivindicant més que mai la música d’arrel i la llengua.

Com cada any des de 1988, Barcelona acollirà una nova edició del festival Tradicionàrius. Enguany, amb 37 anys de recorregut, el festival posa el focus en tornar als orígens de la música d’arrel dels Països Catalans per poder reivindicar la importància de la relació entre la música tradicional i la llengua. El festival, un aparador consolidat de la música d’arrel, acollirà, del 12 de gener al 22 de març de 2024, més de 55 propostes al voltant de la música folk i tradicional dels Països Catalans, la península Ibèrica i Europa. 

Júlia Colom. Foto: Laia Serch
Júlia Colom. Foto: Laia Serch

Aquest any també es vol fomentar el circuit de propostes. Per aquest motiu s’ha apostat per un cartell intergeneracional, en el qual tenen cabuda diferents estils i veus musicals tradicionals. Per a poder tornar als orígens del Tradicionàrius, el festival vol visibilitzar propostes de diversos Països Culturals. Tal com ha anunciat Carol Duran, directora artística del CAT Tradicionàrius, al llarg d’aquests tres mesos de festival, també podrem gaudir de melodies d’Euskadi, Galícia i altres cultures amb qui compartim lluita, com Finlàndia o Itàlia. A més, no només hi haurà lloc per l’oferta musical, el públic també podrà gaudir de ballades, propostes familiars, estrenes de documentals, presentacions de llibres i exposicions. 

Aprofitant la inauguració d’aquesta nova edició del festival, es commemoraran els 30 anys de la creació del CAT Centre Artesà Tradicionàrius. Aquest tret de sortida serà el 12 de gener amb una cercavila tradicional des de la plaça de la Vila al CAT amb Kabum i el Col·lectiu Guirigall. Tot seguit tindrà lloc Les veus del CAT, un espectacle que, tirant els fils del record, obrirà les entranyes de tot el que s’ha viscut al CAT durant els seus anys de funcionament. L’acte inclourà testimonis, persones, vivències, elements audiovisuals i la participació de convidats ben vinculats amb la causa i el festival. 

Dins el programa d’enguany destaquen fites com la tornada de Mesclat als escenaris, que seran els encarregats de tancar aquesta 37a edició el 22 de març; propostes participatives com la de La Vella Clúndia i presentacions de nous discos i projectes per part d’artistes com Criatures, Pepa Jonquera o La viu viu. En l’àmbit internacional destaquen els espectacles musicals de Värttinä, grup Finlandès amb veus màgiques i punxants, Ali Dogan Gönültas, que compartiran músiques del Kurdistan, o Caldo, amb els seus estils tradicionals gallecs. D’altra banda, els dimecres de gener, febrer i març el Bar del CAT acollirà Les Vespres dels dimecres, unes sessions d’improvisació folk. 

També tornen les col·laboracions amb altres entitats i festivals de la ciutat. Tarta Relena, Cocanha i Los Sara Fontán actuaran al Palau de la Música Catalana el 13 de març, i Alba Careta i Henrio a l’Auditori de Barcelona el 21 de febrer. Juntament amb el BarnaSants, participaran artistes com Alidé Sans, Carles Dénia, Magalí Sare i Manel Fortià o Carola Ortiz presentant el seu nou projecte. De la mateixa manera torna Folk als Mercats, una iniciativa conjunta amb l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona en la qual noves formacions de músics tenen l’oportunitat de presentar les seves propostes. 

Alidé Sans

El ball també serà un dels protagonistes en aquesta 37a edició del Tradicionàrius amb la celebració de Nits de ball folk i El Tradicionàrius a Santa Eulàlia. Ciac Boum i La gravetat de Coulomb ens descobriran balls de gitanes i Les Violines i Sukarije ballaran danses tradicionals del Pirineu. Coincidint amb la Festa major d’hivern de la ciutat, el divendres 9 de febrer el festival es desplaçarà a la plaça Sant Jaume per celebrar Santa Eulàlia i Carnaval. Glam Folk i La Cosina faran ballar el públic amb les seves propostes més festives. 

Continuant amb la tradició, els Foguerons de Sant Antoni ompliran els carrers i les places de Gràcia amb música i festa. Enguany, el Tradicionàrius n’acollirà algunes activitats que es duran a terme del 17 al 27 de gener. Destaquen el concert de Júlia Colom, guanyadora del Premi Núvol 2023, i el Ball de bot en mans de Sedaç

Un any més, el festival traspassarà les fronteres de Barcelona i s’estendrà per diversos indrets del territori català. Tradicionàrius al Territori col·labora amb propostes com Garrotxinàrius, a la ciutat d’Olot, La Violinada d’Argelaguer o Rubrifolkum, a Sant Boi de Llobregat. 

Finalment, es continua treballant i apostant per la cultura digital en diferents formats per a poder arribar a tothom. A través de la creació i difusió de continguts a les diferents xarxes socials, les llistes d’Spotify amb la col·laboració de la Biblioteca Manuel Arranz del Poble Nou i les converses a Instagram Live del TRESCE, el festival vol continuar apropant la música tradicional i d’arrel a tanta comunitat com sigui possible. 
Podeu consultar més informació i el programa complet del festival a la pàgina web del CAT.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació