Alidé Sans presenta “Arraïtz” al Càntut

La cantautora aranesa actua a Cassà de la Selva, on presenta un nou disc de publicació imminent.

Alidé Sans, cantant, compositora i música, pujarà aquest dissabte 18 de novembre a l’escenari del Festival Càntut a Cassà de la Selva per presentar el seu nou disc, “Arraïtz”, a les comarques de Girona. En aquesta nova proposta, que s’allunya una mica del que havia fet fins ara Sans, l’artista ha escollit vuit cançons de tradició oral occitana i les ha actualitzat i modernitzat utilitzant mètodes i eines característiques de la producció musical actual. “He aconseguit que les cançons continuïn transmetent tradicionalitat i, alhora, s’adaptin molt a la música actual”, m’explica l’Adilé.

Alidé Sans. Foto: Arxiu

En aquest disc tot té un sentit. Arraïtz és arrel en occità i l’àlbum recupera cançons arrelades a la vida rural i la tradició oral de la Vall d’Aran. De l’inacabable patrimoni musical tradicional occità, Sans ha seleccionat cançons que fossin ballables, que es donessin en un context de muntanya i que emfatitzessin un cert empoderament femení. “Són cançons que donen molt de joc a nivell harmònic i rítmic. El procés de creació ha estat molt divertit”, recorda la cantant aranesa, que s’ha encarregat de la producció de les cançons fusionant estils i jugant amb les melodies.

Sans descriu la posada en escena com “una festa a través del temps i l’espai”, un espai on no només ballaran i cantaran els presents, també “els nostres ancestres reencarnats viuran la juerga dels seus somnis”. El disc ha estat fet i pensat per gaudir en col·lectiu, per compartir. Com ha dit Sans, “en una societat tan individualista com l’actual, les cançons de tradició oral ens continuen donant uns recursos molt potents de cohesió social i comunitat”. Ha deixat clar que el cant no ha d’estar reservat als especialistes, el poble ha de poder tornar a apropiar-se d’aquest espai tan seu, “és el poble qui canta”.

També és la primera gira que la música apareix a l’escenari amb músics, que l’ajuden a fer un directe molt més potent. “Durant el concert ens ho passem pipa i això ho acabem transmetent al públic. Al final, l’espectacle és molt de compartir i de fer participar la gent”, comenta Sans, que presenta un projecte seu, però també del públic. De fet, la participació i l’empoderament del poble a través de les seves cançons és un dels principals objectius del projecte que ha creat amb cura.

Les vuit cançons que formaran part del repertori encara són inèdites, però Adilé ha compartit que el disc sortirà al març. De totes maneres, es pot escoltar en directe als diferents concerts ja programats. No perdeu l’oportunitat d’escoltar-la aquest dissabte 18 de novembre a Cassà de la Selva dins el festival Càntut. Hi ha algú amb ganes de “crear comunitat i compartir l’alegria de viure juntes”?

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació