La poesia dels llegats vivents

Anna Gual i Jaume C. Pons Alorda presenten una segona edició del gran recital de poesia catalana contemporània ‘Llegats Vivents’

Tot i que estem acostumats a sentir música al Palau de la Música, Anna Gual i Jaume C. Pons Alorda van tenir la idea d’organitzar un recital de poesia en català fa dos anys en aquest espai, una nit que va esdevenir memorable pels qui hi van assistir. Tant és així, que el cicle d’activitats complementàries L’Hivernacle ens proposa enguany un segon Llegats vivents amb la mateixa premissa que la de fa dos anys: un viatge a través de la poesia amb diferents veus de tot el territori de parla catalana. Així doncs, es configura aquest gran recital poètic que tindrà lloc la setmana de Sant Jordi: el diumenge 28 d’abril a les 18:00 h a la sala de concerts de la institució. Serà un acte presentat pels mateixos organitzadors i amb moments musicals a càrrec de la violoncel·lista Mariona Camats¸ qui interpretarà peces d’Elisenda Fàbregas —compositora convidada d’aquesta temporada—, Enric Casals i Johann Sebastian Bach.

Anna Gual i Jaume C. Pons Alorda presentant ‘Llegats Vivents’ al Palau de la Música Catalana © Mario Wurzburger

Tal com m’explica Pons Alorda, la idea va sorgir en pensar en festivals de la història de la literatura catalana, amb els grans noms recitant davant d’una multitud enfervorida, i com avui dia no existeix una nit en què els grans poetes dels països catalans es reuneixin per dir els seus versos. “Volem defensar la riquesa i la varietat de la poesia catalana del segle XXI a partir de persones que han estat important amb aquest format més clàssic”. Per escollir aquests poetes, s’han basat en criteris geogràfics —no només hi ha poetes de Catalunya, sinó també del País Valencià i de les Illes Balears—, de gènere per aconseguir la màxima paritat, i d’estil. “Hi ha poetes que escriuen de manera més clàssica, d’altres de manera més transgressora, uns que se cenyeixen més a la forma, d’altres que els hi importa més el contingut o el ritme…”, comenta Anna Gual. “Hem buscat que hi hagués estils diferents”.

Així doncs, entre parèntesis musicals, pujaran a l’escenari nou poetes referents catalans que tindran l’oportunitat de recitar per primer cop al Palau de la Música els seus poemes més emblemàtics. Ho faran en ordre alfabètic: Nora Albert —poeta, traductora i defensora dels drets LGTBIQ+, va morir a principis d’any i una de les seves filles serà l’encarregada de recitar la seva obra—, Antonina Canyelles, Rosa Font, Feliu Formosa, Biel Mesquida, Francesc Parcerisas, Jaume Pérez Montaner, Josep M. Sala Valldaura i Olga Xirinacs. “Són poetes que tenen llargues trajectòries poètiques i literàries i han trepitjat molts escenaris, però no aquest escenari tan important”, explica Gual. “És un lloc especial i ells ho contemplen així també, els hi fa una il·lusió molt forta”.

El recital pretén esdevenir de nou una nit patrimonial, històrica i memorable a través d’aquest homenatge a la poesia catalana, tal com va succeir en la primera edició de Llegats Vivents, amb les butaques plenes de gom a gom amb un públic de totes les edats. Pons Alorda exposa que el que volen fer amb aquesta iniciativa és “que les futures noves generacions agafin la flama d’aquesta gent, que els seus llegats es perpetuïn a través de la paraula de continuació de les noves generacions”. Es tracta, doncs, d’una nit que mira cap al futur, que vol emocionar amb el simple fet de compartir el goig per la poesia i la cultura catalana, i que, a més, posant en relleu aquestes figures indiscutibles en un escenari com el del Palau de la Música, també esdevé “un acte de reivindicació, de celebració de la seva obra i de justícia poètica”.

Podeu adquirir les vostres entrades aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació