Melcior Comes i el poder de la veritat

Després de l’èxit de 'Sobre la terra impura' l’autor mallorquí presenta 'Tots els mecanismes', una inquietant novel·la sobre corrupció, turisme, diners i especulació a Mallorca.

Melcior Comes ha presentat la seva vuitena novel·la a la llibreria Ona, acompanyat de l’editor Jordi Rourera. Tots els mecanismes (Proa) és una obra que aborda problemes morals i polítics, amb elements d’intriga  i de novel·la psicològica. Comes narra des de múltiples punts de vista i recursos narratius el conflicte entre dues famílies enfrontades per temes de corrupció, l’assassinat sense resoldre d’un empresari alemany a Mallorca, la història oblidada d’un camp de concentració a Mallorca durant els anys de guerra civil a l’illa… Estructurada en quatre parts, la novel·la desplega fins a catorze narradors diferents, que expliquen uns mateixos fets amb tota mena d’artefactes narratius: cròniques periodístiques, interrogatoris judicials, testimonis gravats, una escena teatral i fins i tot un monòleg còmic, que ha estat, segons l’autor, la peça més difícil d’escriure d’aquest engranatge que és Tots els mecanismes.

Melcior Comes a la llibreria Ona © ACN Pau Cortina

Entre tot aquest doll inacabable d’invencions, de noves formes de narrar, Melcior Comes es fa present com un personatge més de la novel·la, que intenta editar i posar ordre a tots aquests materials. Com feia el seu admirat Philip Roth amb la figura de Nathan Zuckerman, Comes es deixa veure entre els capítols de Tots els mecanismes. L’alter ego de l’escriptor mallorquí, però, no s’amaga sota cap pseudònim, sinó que ho fa senzillament amb les inicials del seu nom: M.C. “Com a narrador testimoni, m’ha interessat novel·lar el procés mateix de fer la novel·la, es tracta d’explicar el que tu sents davant del material que uses. Com es fa una novel·la? És una intriga més de Tots els mecanismes”, diu Comes. “És una eina més per jugar amb la narrativa i per a permetre perdre’s en les pàgines d’un llibre que amaga tants secrets”.

Irònicament, però, l’autor declara que l’últim que vol és generar intriga, fins i tot rebenta la intriga en determinats moments. “El veritable objectiu és que, a mesura que avancen els fets el lector o lectora vagi descobrint si la resolució dels diferents conflictes és real o no. Més que avançar, els fets es van repetint. Igual que passa amb la cançó “Mecanismes”, d’Antònia Font, a Tots els mecanismes s’expliquen els mateixos fets constantment, cada vegada més fort; cada vegada més clar”, diu Comes.

Moltes preguntes sorgeixen en aquesta obra basada en fets reals però explicada amb cognoms ficticis, i un únic objectiu: saber la veritat, que serà la missió del periodista Max Riba, un dels personatges centrals de la novel·la. Fundador del digital El vigilant.cat, mitjà independent i crític amb el poder que se sosté amb subscripcions i fa periodisme d’investigació, Riba haurà de decidir si les revelacions que li arriben són reals o interessades, i decidir en  cada moment les conseqüències de publicar les informacions que té sobre la taula. Gran admirador de la sèrie nord-americana The Wire, Comes desplega a Tots els mecanismes una crítica al periodisme. “La veritat és insuportable, fa de mal pair, costa assumir-la i divulgar-la. En aquest país només fem periodisme esportiu. Tant li fa la veritat al final l’únic que volem és que el lector digui ‘Visca el Barça!’”

Comes incideix en la crisi de la veritat. “Dediquem més temps a la ficció que a la veritat. Tenim al nostre abast infinitament més materials de ficció a les plataformes en streaming que no pas accés a fets reals. El periodisme pot haver caducat. La gent ja no necessita el relat de la realitat per entendre el món, i això ens converteix a tots en un personatge de novel·la”, diu l’autor.

L’editor Jordi Rourera, que ha seguit de prop l’evolució literària del seu company de generació, sosté que Tots els mecanismes supera amb escreix les expectatives. Tot i que el nou llibre té connexions amb la seva novel·la anterior, la multipremiada Sobre la terra impura (premi Punt de Llibre 2018), Comes ara ha multiplicat per cinc algunes de les eines que en ell utilitzava, i “les ha millorades exponencialment”, diu l’editor.

En definitiva, per la complexitat narrativa de l’obra, per la relació entre els personatges que la conformen, per la quantitat d’elements que estructuren les seves pàgines i per tot el que s’hi diu -explícitament i implícita-, Tots els mecanismes és, en paraules de l’autor “un llibre que desmunta el món de dalt a baix”.

Melcior Comes, que és professor de novel·la a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, publicarà un nou llibre (encara sense títol) dins la Biblioteca del Núvol, que serà justament el negatiu d’aquesta novel·la i que es basarà en la sèrie d’articles L’art de la ficció. Si Tots els mecanismes està construïda a partir de tots els recursos narratius possibles, l’assaig que presentarà a la Setmana del Llibre en Català serà un compendi en forma de manual de tots els aspectes que cal tenir en compte a l’hora d’escriure una novel·la.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació