El Bestiari de Josep Carner

S'ha estrenat l’espectacle basat en poemes del Bestiari de Josep Carner a la Fira Mediterrània de Manresa

Montserrat Garcia Ribas

Montserrat Garcia Ribas

Poeta. Autora de “Les harmonies fràgils” i “Platja Fonda” (Llibres del Segle)

La Fira Mediterrània de Manresa ha acollit a la Sala Gran del Kursaal l’estrena d’un espectacle únic, basat en una selecció de 22 poemes del Bestiari de Josep Carner (1884-1970), combinació de concert, recital i projecció d’il·lustracions liderat pel pianista i compositor Joan Díaz, que ha comptat amb la participació dels cantants Carles Belda, Gemma Abrié, Marc Parrot, Gemma Humet i Joana Gomila, acompanyats per una desena de músics i el so d’instruments tradicionals catalans, entre d’altres, i amb la col·laboració de l’actriu Clara Segura i el poeta Josep Pedrals en la recitació dels poemes.

L’espectacle representat la matinal de diumenge, amb la Sala Gran del Kursaal plena a vessar de públic de totes les edats, s’avança als actes de commemoració del 50è aniversari de la mort de Josep Carner, que se celebrarà el 2020. Les peces musicals i els poemes recitats en l’espectacle pertanyen a un llibre-disc produït per NewCat, The New Catalan Ensemble i Seed Music, amb música original de Joan Díaz, en què participen, a part dels cantants que han actuat en l’espectacle de Manresa, Roger Mas, Marta Pérez, Xavier de Bétera i Lucía Fumero, i els actors Clara Segura i Pere Arquillué reciten els poemes.

Per què escollir el Bestiari de Carner i fer-ne un llibre-disc? Com afirma Joan Díaz, la tercera producció del NewCat intenta adreçar-se fonamentalment a la comunitat educativa. En aquest sentit, considera que el “repte d’aquest projecte és que els mestres se’l facin seu i puguin treballar, a partir d’un material original, tant la singularitat del so dels instruments tradicionals catalans com la poesia de Carner, i també sumar-hi l’atractiu visual de la il·lustració”. Les il·lustracions de cada poema, que es van projectant en una gran pantalla al fons de l’escenari, són creacions originals d’alumnes becats de l’Escola Massana, dirigits pel reconegut il·lustrador i professor Arnal Ballester. El llibre-disc és una bona manera de fer arribar als estudiants de primària part de la poesia de Carner i també pot ser un estímul més de cara a la difusió de la poesia catalana a l’escola, amb la mirada posada en les noves generacions.

Tal com s’ha vist a Manresa, l’espectacle exigeix un escenari de gran format, sobretot perquè hi actuen cinc cantants (Gemma Abrié també toca el contrabaix i Carles Belda, l’acordió), una desena músics (amb diversos instruments, en alguns casos) i dos recitadors. Tenint en compte la brevetat d’algunes de les peces, es van poder escoltar tots els poemes i cançons del llibre-disc. Hi van desfilar els animals més coneguts, com ara el gall, les mosques, el gat, les abelles, entre d’altres, però també animals mitològics com el fènix. Carner va publicar Bestiari el 1964, pocs anys abans de morir. Per tant, ens trobem davant d’un llibre de finals d’obra i de vida que projecta una mirada cap a la infantesa. Com altres poetes que han recreat els bestiaris medievals, els poemes de Carner van més enllà de la recreació més o menys tòpica d’una sèrie d’animals a través d’al·legories, ironia i tendresa, i s’endinsen en la reflexió sobre la condició humana.

Joan Díaz ha sabut unir tradició i modernitat amb les seves composicions musicals empeltades de sons d’instruments tradicionals. Diferents veus i diferents sonoritats (des de la música tradicional fins a textures jazzístiques) flueixen harmònicament en tot l’espectacle. De vegades, la música sembla seguir les passes i el comportament de l’animal de què es parla en cada moment, però altres vegades la música i la manera de cantar fan que t’oblidis que s’està parlant d’animals, especialment en el cas de les composicions que uneixen tocs de jazz i música tradicional. Si hagués de destacar una peça de cada cantant, potser triaria: el drac de Carles Belda, la lluerna de Gemma Abrié, les abelles de Joana Gomila, l’òliba de Gemma Humet i el grill de Marc Parrot. Quant a la recitació dels poemes, l’expressivitat de l’actriu Clara Segura combina perfectament amb l’humor del polifacètic Josep Pedrals, consumat poeta i rapsode.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació