Deu imprescindibles del Kosmopolis

Del 25 al 29 d’octubre, trobada literària al CCCB

El CCCB acull del 25 al 29 d’octubre el Kosmopolis, una festa biennal de literatura amplificada. La programació inclou diàlegs, col·loquis, recitals, performances, instal·lacions i concerts. A continuació destaquem deu actes que no us podeu perdre.

Deborah Levy. Foto: Mar Medina
Deborah Levy. Foto: Mar Medina

1. Tsitsi Dangaremba i David Guzman. Escriure, transformar el món

Tsitsi Dangaremba, nascuda a Zimbabue, utilitza la literatura, el cinema i l’activisme per trencar els silencis del patriarcat i el colonialisme, que coneix de primera mà des de la infància. La seva novel·la Nervous conditions (1988), traduïda al català aquest any 2023, va fer que esdevingués un referent literari i feminista a escala global. En aquesta sessió, l’autora parlarà amb el periodista David Guzman de la seva trajectòria i de com la literatura pot ser una eina per lluitar contra les desigualtats i les opressions.

L’acte s’inscriu dins de l’eix temàtic «Paraules en llibertat», que el Kosmopolis posa en marxa amb l’objectiu d’obrir la porta a la literatura compromesa. En aquest mateix eix tindran lloc les converses de Salman Rushdie amb Lisa Appignanesi i de Philippe Sands amb Berna González Harbour. Dimecres 25 d’octubre, 18.00.

2. David Abulafia, Isabel Soler i Manel Ollé. Història d’Okeanos

Una conversa polièdrica sobre la influència dels oceans a la història, la cultura i la política. David Abulafia escriu a Un mar sin límites sobre el que ell defineix com un «oceà mundial», una massa global d’aigües que s’entremesclen i que els antics geògrafs anomenaven okeanós. Isabel Soler comparteix aquesta tesi; la seva obra se centra en la literatura de viatges del Renaixement i examina la transformació que les travessies efectuen sobre la imatge física i psicològica que la humanitat té del món. Manel Ollé, que modera la conversa, també posa el focus en els oceans, en concret en el Pacífic, a les seves obres.

Aquest acte inaugura l’eix temàtic «Literatura oceànica», a través del qual el Kosmopolis d’enguany recupera històries mil·lenàries i actualitza tot el que el mar continua inspirant a la novel·la, la poesia, l’assaig, les performances, el cinema i el cant. Dijous 26 d’octubre, 18.00

3. Nariné Abgarian i Marta Nin. Escriure terra endins

Nariné Abgarian parla amb la seva traductora al català, Marta Nin, sobre la seva producció i el seu creixent reconeixement internacional. Amb I del cel van caure tres pomes, que homenatjava el ritme de la tradició oral armènia, Abgarian es convertia en una autora reconeguda a Europa. A la seva següent novel·la, El mar terra endins, segueix treballant des de la intersecció entre la dolçor, l’humor i la tragèdia per parlar de les vides de la gent corrent a Armènia. Dijous 26 d’octubre, 18.15

4. Gaston Core, Eskarnia, Breaker i Celia Bsoul. Abans que caigui la nit

Aquest espectacle proposa una mirada escènica i una reflexió estètica envers una de les obres fundacionals de la literatura occidental: la Ilíada. El director de la peça, Gaston Core, pensa l’obra homèrica des dels cànons actuals i la presenta amb les paraules, la respiració i el ritme propis d’un estil musical universal: el rap. Sota el seu guiatge, tres performers expliquen la seva Ilíada pròpia i ens parlen de força, violència i passions, així com de bellesa, de la tragèdia de la guerra i del que és sublim. Dijous 26 d’octubre, 21.00 i diumenge 29 d’octubre, 12.30.

5. Chadia Arab, Hicham Houdaifa, Yasmina Naji, Kenza Sefrioui i Mireia Estrada. Obrint pas a la llibertat

Una sessió doble on conversen quatre veus imprescindibles del panorama literari i cultural del Marroc. Veus valentes que, enfront d’una manca de llibertat d’expressió, qüestionen, investiguen, analitzen, comprenen, proposen i publiquen. Les pensadores reflexionen sobre el moment que viu el Marroc, els reptes a què fa front i la gran eclosió de projectes culturals que hi ha hagut els darrers anys. De 17 a 18 h Chadia Arab i Hicham Houdaifa parlaran de La realitat social marroquina, i de 18 a 19 h Yasmina Naji i Kenza Sefrioui mantindran un diàleg titulat Un retrat artístic del Marroc. Ambdues converses seran moderades per Mireia Estrada.

Aquest acte forma part de l’eix «Especial Marroc», en el qual Kosmopolis mira cap a la literatura i el pensament d’un país fascinant com el Marroc: veí, però desconegut i de vegades malinterpretat. Dissabte 28 d’octubre, 17.00

Sebastià Perelló © Jean Maria del Moral

6. Sebastiá Perelló, Sebastià Alzamora i Llucia Ramis. Insularitats

Sebastià Alzamora, a Ràbia, parla d’una illa sense nom que es troba en estat de transformació a causa d’un turisme irrespectuós amb l’entorn. Sebastià Perelló, a La mar rodona, ens trasllada directament a Mallorca, i hi dibuixa tres èpoques diferents a partir d’un reguitzell de records sobre un indret que, metafòricament, sembla a punt de desaparèixer. Aquesta conversa, moderada per Llucia Ramis, estableix una connexió entre tres illencs de naixement i indaga sobre la capacitat de la literatura per representar i deixar-se afectar per la insularitat. Dijous 26 d’octubre, 19.45.

7. Deborah Levi, Lisa Appignanesi i Begoña Gómez Urzaiz. Les dones de Freud

Les escriptores Deborah Levy i Lisa Appignanesi conversen sobre un univers temàtic que comparteixen: la problemàtica del jo. Partint dels estudis psicoanalítics amb mirada de gènere d’Appignanesi i de l’escriptura autobiogràfica de Levy, el diàleg moderat per la periodista Begoña Gómez Urzaiz es fixa en el dol, el desig i les transformacions de la subjectivitat. Divendres 27 d’octubre, 18.00.

8. Borja Bagunyà, Aleix Plademunt, Joan Llort i Tarta Relena. Odisseus, sirenes i robots en el Mediterrani del s. XX

L’escriptor Borja Bagunyà i el fotògraf Aleix Plademunt van decidir el 2022 refer el viatge d’Odisseu i posar de manifest les transformacions que ha patit el Mediterrani durant aquests 2700 anys: la proliferació de fronteres nacionals i culturals, l’omnipresència de runes i cementiris, les metamorfosis dels herois i de l’heroisme, el canvi de la idea de monstruositat en el context d’una emergència climàtica i de les manifestacions més devastadores de la globalització…

Dins d’aquest recorregut els dos artistes s’han trobat amb el projecte Sirenes i robots, iniciat per Joan Llort i Tarta Relena, que recerca el cant de les sirenes a partir de l’anàlisi de dades oceanogràfiques recollides per robots marins que naveguen per les mateixes costes que Odisseu. Aquests investigadors, juntament amb Bagunyà i Plademunt, presentaran al Kosmopolis els seus projectes inacabats al voltant dels relats homèrics i el Mediterrani actual. Divendres 27 d’octubre, 19.30.

9. FRAU. recerques visuals. Louqsor/Andromède: Les imatges escrites d’Aurora Bertrana

FRAU. recerques visuals crea una instal·lació que rellegeix Aurora Bertrana des de la mirada de l’art contemporani. L’espectador és transportat als viatges que l’escriptora catalana va fer a bord dels vaixells Louqsor i Andromède a finals dels anys vint, i descobreix Paradisos oceànics, la novel·la que Bertrana va escriure després de viure tres anys a la Polinèsia Francesa. Dissabte 28 d’octubre, 11.30, 17:30 i diumenge 29 d’octubre, 11.30h.

10. Enrique Vila-Matas, Rodrigo Fresán i Anna María Iglesia. Moby-Pim

Enrique Vila-Matas i Rodrigo Fresán s’endinsen, en un diàleg moderat per Anna María Iglesia, a l’univers oceànic a partir de Moby-Dick de Herman Melville i Dama de Porto Pim d’Antonio Tabucchi. Una conversa des de les ribes sobre mantenir-se a flor d’aigua o naufragar o llançar-se a l’abordatge entre ones de paper i tinta i, per descomptat, viure per explicar-ho de retorn a terra més o menys ferma. Dissabte 28 d’octubre, 19.00.

Més informació i entrades a la web del Kosmopolis.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació