L’univers íntim d’Orhan Pamuk

Més Llibres publica 'Records de muntanyes llunyanes', un dietari il·lustrat de l’escriptor i periodista Orhan Pamuk, Premi Nobel de Literatura del 2006

Amb traducció al català d’Oriol Valls, l’editorial Més Llibres publica els Records de muntanyes llunyanes de l’escriptor i periodista Orhan Pamuk (Istanbul, 1952), Premi Nobel de Literatura l’any 2006. Des de fa més d’una dècada, l’autor escriu i dibuixa cada dia als seus quaderns. A manera de dietari personal, hi anota els esdeveniments de la jornada i reflexiona sobre l’actualitat, s’interroga sobre la construcció dels seus llibres i dialoga amb els seus personatges, confessa les seves pors i preocupacions, narra els seus encontres i reflexiona sobre l’amor, la felicitat i la solitud.

Una imatge del dietari d’Orhan Pamuk (p. 35)

L’escriptor turc mostra per primera vegada els continguts dels seus quaderns en una selecció personal garbellada entre milers de pàgines: «Haig d’escriure sobre el plaer que sento escrivint per sobre d’un dibuix. Entre els set i els vint-i-dos anys pensava que seria pintor. Als vint-i-dos va morir el pintor que hi havia en mi i vaig començar a escriure novel·les. El 2008, vaig entrar a una botiga i en vaig sortir amb dues bosses enormes plenes de llapis i pinzells; després, entre el plaer i el temor, vaig començar a dibuixar en quaderns petits. No, el pintor que hi havia en mi no era mort», escriu.

Una imatge del dietari d’Orhan Pamuk (p. 133)

Els quaderns d’Orhan Pamuk són commovedors. L’autor es revela amb modèstia i sensibilitat. El lector se submergeix en la gènesi dels seus llibres. Seguim pas a pas la construcció d’una novel·la, la progressió de la història, les vacil·lacions i, sobretot, el poder imaginatiu de l’escriptor. Els colors són essencials i es transformen en emocions que testimonien els estats d’ànim del pintor. Veure i dibuixar paisatges és viure, consolar-se, reconciliar-se amb el món portant la poesia a la vida quotidiana. L’aquarel·la permet accedir a un món imaginari, plasmar les impressions dels somnis i redescobrir els records de les muntanyes. Pamuk agrega nous colors i paraules a una imatge o text en una pàgina després que hagin passat mesos o fins i tot anys. Les pàgines del quadern es converteixen en llenços rics amb il·lustracions úniques on s’entrellacen paraules, colors i formes i s’exploren nous significats.

L’objectiu de Pamuk a Records de muntanyes llunyanes és ben clar i l’explica ell mateix: «És per entendre aquest paisatge aparegut en somnis que he ordenat les pàgines il·lustrades dels quaderns no segons el temps, sinó segons el sentiment».

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació