Tria Filologia Catalana

La Filòloga de guàrdia ha fet una xerrada informativa sobre els estudis de Filologia Catalana al Saló de l’Ensenyament, celebrat la setmana passada a la Fira de Barcelona.

Bernat Puigtobella

Bernat Puigtobella

Editor de Núvol.

Avui els estudis de Filologia Catalana tenen un 100% d’inserció laboral. Per què? Hi ha una forta demanada de docents de llengua catalana, tant a l’ensenyament com als centres de normalització lingüística, que ofereixen cursos per a adults que necessiten aprovar el nivell C de català. No és l’única sortida professional dels filòlegs que surten avui de la facultat. La influencer Aida Roca, coneguda com a Filòloga de guàrdia, va exposar durant la seva intervenció al Saló de l’Ensenyament les diferents feines que pot exercir avui un graduat de catalana més enllà de la docència. L’acte, promogut per la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, ha estat enregistrada i estarà disponible aviat al canal de YouTube Llengua catalana.

Aida Roca, Filòloga de guàrdia al Saló de l'Ensenyament © Secretaria de Política Lingüística
Aida Roca, Filòloga de guàrdia al Saló de l’Ensenyament © Secretaria de Política Lingüística

Quines són les sortides professionals més enllà de la docència? En primer lloc, hi ha les feines vinculades al món editorial, on es necessiten correctors i traductors, però també editors i creadors de contingut. I en l’àmbit de la premsa, periodistes culturals i crítics literaris. Si tries Filologia Catalana també et pots convertir en dinamitzador literari, coordinant clubs de lectura, fent rutes literàries, programant festivals de literatura o trobades amb escriptors. Si tries Filologia Catalana, també et pots convertir en un dinamitzador lingüístic, obrint la porta del català a les persones nouvingudes, fent activitats ludolingüístiques per als joves o intervenint en situacions sociolingüístiques en què cal revertir la caiguda d’ús del català. Si tries Filologia Catalana també podràs treballar com a assessor lingüístic per a mitjans de comunicació, empreses o administracions. Si tries Filologia Catalana també podràs treballar en les noves tecnologies lingüístiques, en un moment crucial en què la llengua catalana ha de ser present en la robòtica i integrar-se com una llengua més en les eines d’intel·ligència artificial. Si tries Filologia Catalana també podràs impulsar el català al món digital i a les xarxes, on la mateixa Aida Roca, amb 45.000 seguidors a Instagram i més de 10.000 subscriptors a YouTube ha demostrat que és possible construir una audiència respectable comunicant sobre llengua exclusivament en català. Avui la Filòloga de guàrdia, que també és autora del llibre En nom de Punkpeu Fabra (fanbooks), s’ha convertit en una influenciadora capaç de monetitzar la seva tasca divulgadora, que no es limita a defensar l’ús correcte de la gramàtica sinó també el llenguatge no sexista, l’ensenyament de la llengua o els mateixos estudis de Filologia Catalana.

A banda de ser una carrera que ofereix bones perspectives professionals, no presenta una barrera d’accés ni s’exigeix una nota de tall inassolible, perquè no es troba entre els estudis més demandats i hi ha una àmplia oferta de places repartides entre 11 universitat diferents dels Països Catalans, des d’Alacant fins a Andorra o Perpinyà. Els alumnes de totes aquestes universitats celebren un congrés anual d’alumnes de Filologia Catalana, que amb els anys s’ha convertit en una eina d’intercanvi cultural de primer ordre entre tots els Països Catalans.

La Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya ha engegat una campanya per augmentar els inscrits a Filologia Catalana
La Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya ha engegat una campanya per augmentar els inscrits a Filologia Catalana

Més enllà del grau i de les universitat catalanes

Potser us penseu que només es pot estudiar Filologia Catalana al nostre país? El grau també et permet accedir a beques Erasmus o Sèneca. No és una cosa nova. Un servidor va ser l’any 1990 el primer estudiant de Filologia Catalana a fer el programa Erasmus a l’Institut für Romanischen Sprachen de la Goethe Universität de Frankfurt, on aleshores impartia llengua i literatura catalana el catalanòfil Tilbert Dídac Stegmann.

Més enllà del grau, també s’ofereixen estudis de doctorat a aquells que vulguin perseverar en una línia més acadèmica, o també màsters i graus de correcció lingüística, que tenen una orientació més pràctica i encarada a la professionalització.

Pots trobar més informació sobre els estudis de Filologia Catalana aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació