Què són les rabones, les xicanes i les reballades?

Des d’avui i fins al 29 de novembre, tothom pot participar a la X Viquillengua per ampliar els continguts de la Viquipèdia sobre vocabulari esportiu

Catalunya té una llarga tradició esportiva, però hi ha alguns esports que encara necessiten popularitzar la terminologia pròpia en català. Tot i que ja fa molts anys que disposem de molts diccionaris i vocabularis tècnics de l’àmbit esportiu, la Viquimarató de la Llengua Catalana d’aquest any ajudarà a posar a l’abast de tothom el vocabulari esportiu en català.

Imatges d’una edició anterior de la Viquimarató | Servei d’Informació, Difusió i Estudis de la Secretaria de Política Lingüística

L’esport és una activitat tan quotidiana que no cal tenir-hi gaire interès per conèixe’n un vocabulari extens. Ara bé, hi ha esports minoritaris o d’implantació més local que mereixen ser més coneguts, i la Viquillengua és una gran ocasió per aprofundir-hi. Tant si vols ampliar continguts esportius (quants esports puntuen amb gols?) com si en vols descobrir un nou àmbit (coneixes cap terme del cúrling?), segur que trobaràs algun article per crear o millorar.

Editar la Viquipèdia és fàcil i, per als qui encara no s’hi han estrenat, hi ha molts recursos i tutorials d’ajuda.

Editar la Viquipèdia és fàcil i, per als qui encara no s’hi han estrenat, hi ha molts recursos i tutorials d’ajuda. Per facilitar-ho encara més, també s’organitzen viquitallers presencials, en els quals instituts, universitats, associacions i clubs conviden els seus membres a passar-s’ho bé aprenent a editar, aprofundint sobre algun esport i estenent el coneixement en català. Ja se n’han convocat a Andorra, Girona, Palma, Reus i Tarragona, però encara hi ha temps per organitzar-ne més fins i tot més enllà del domini de la llengua catalana, com faran les universitats de Lisboa, Porto, París i Praga.

A més de passar una bona estona asseguts davant de l’ordinador, els participants més actius guanyaran premis molt esportius, com entrades a partits, activitats en instal·lacions esportives o un curs en línia de senderisme. Un al·licient més perquè durant la setmana del 23 al 29 de novembre, viquipedistes assidus i voluntaris puntuals sumin esforços perquè la versió catalana de l’enciclopèdia lliure continuï sent una de les millors del món.

La pàgina de la X Viquimarató de la Llengua Catalana ofereix tota la informació per participar-hi, inscriure’s al concurs i assistir als viquitallers. I els qui vulguin més afició, poden difondre-ho i veure les principals jugades a les xarxes amb l’etiqueta #viquillengua7x7. Que ningú es quedi sense saber com es xuta una rabona, com són les xicanes d’un circuit i en quin esport es llança una reballada!

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació