Celebrar l’Any Estellés amb més desig que mai

En commemoració pel centenari del poeta, la Institució de les Lletres Catalanes ha organitzat un programa d'activitats sense la participació del govern valencià

Una setmana després que les Corts Valencianes neguessin -amb els vots en contra de PP i Vox- dedicar el 2024 al centenari del naixement del poeta Vicent Andrés Estellés, la Institució de les Lletres Catalanes (ICL) va presentar al Palau Moja el programa oficial de l’Any Estellés. “Enguany no podrem comptar amb la col·laboració institucional, però sí que treballarem amb la societat civil. On no arriben les institucions hi arriben les persones”, exposa la directora de l’ICL, Izaskun Arretxe.

Vicent Andrés Estellés | Imatges cedides de l’arxiu familiar

Des del Departament de Cultura i la  Plataforma Cívica Cent d’Estellés reivindiquen com mai la importància de la celebració del centenari del poeta de Burjassot. La poeta Àngels Gregori, comissària de la commemoració, defineix Estellés com una figura “amb una gran incidència social i cívica a través dels seus versos. Cronista dels temps més foscos del franquisme i posteriorment, dels moments més difícils al País Valencià”. Malgrat la censura lingüística i cultural de les institucions valencianes, Arretxe defensa la gran importància de commemorar al poeta per poder consolidar definitivament “el seu lloc dins la història de la literatura catalana”. 

Els objectius de l’any giren al voltant d’un seguit d’articulacions com són reforçar i difondre l’obra d’Estellés en la seva totalitat, tant en la dimensió poètica com la periodística; exportar i traduir la seva producció més enllà de la nostra frontera lingüística; aprofundir en la figura de l’autor des de la vessant més acadèmica i especialitzada fins als lectors més joves i sobretot, cohesionar el territori a través de les iniciatives i activitats que es realitzaran al voltant del poeta, involucrant agents culturals, literaris i la societat civil com a motor principal. 

Després de la gran figura d’Ausiàs March, Estellés va actuar com el principal renovador de la poesia al País Valencià amb una producció escrita basada en temes com l’amor, la llengua, el desig, l’estima cap al territori i el poble valencià. Les seves obres abracen gèneres tan diversos com la narrativa o el teatre, però sempre escrits des d’un sentiment de col·lectivitat i unió. “Les prohibicions fan despertar el desig i nosaltres tenim massa motius per desitjar un Any Estellés enorme, un poeta tan estimat pel poble que va més enllà d’una obra monumental” assenyala amb entusiasme la comissària.

Directora de l’ICL, Izaskun Arretxe i la comissaria Àngels Gregori | Foto: ACN

Des de l’ICL i les institucions catalanes s’ha establert un programa amb un ventall molt ampli d’actes i accions, des de lectures, congressos i converses fins a exposicions, rutes, sopars, fires i espectacles, tant amb l’àmbit nacional com internacional. Gregori recalca sobretot la importància de les reedicions, traduccions i novetats bibliogràfiques com la seva efemèride que es publicaran amb motiu de l’Any Estellés.

Pel que fa als actes institucionals, Gregori destaca l’Acte Central del Dia Mundial de la poesia 2024, un esdeveniment que porta com a títol un poema d’Estellés, M’he estimat molt la vida. Durant la jornada de celebració es realitzaran diverses conferències i actes a càrrec del Consorci de Biblioteques i l’ILC com l’acció comunitària de pintura mural de l’artista Mina Hamada. En l’àmbit educatiu es durant a terme jornades acadèmiques, congressos i simposis amb la possibilitat de consultar l’espai web xtec creat per la Generalitat, a més de l’entrega d’un dossier didàctic amb eines per estudiar el poeta als centres educatius des de totes les etapes educatives. En motiu de la diada de Sant Jordi, el Departament de Cultura batejarà un tren de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) amb el nom del poeta. 

“Les prohibicions fan despertar el desig i nosaltres tenim massa motius per desitjar un Any Estellés enorme, un poeta tan estimat pel poble que va més enllà d’una obra monumental”

Àngels Gregori

D’acord amb Àngels Gregori, amb la voluntat d’apropar els usuaris el que va ser la figura de Vicent Andrés Estellés, s’ha programat des del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya un gran catàleg d’activitats amb espectacles, recitals, musicals i conferències divulgatives com l’obra de teatre Coral Romput amb Toti Soler o l’actuació musical del monogràfic de Pau Alabajos a Girona. Estellés tindrà molta presència en fires i festivals, un fet que la comissària ha descrit com “un dels punts forts de la programació d’enguany”, ja sigui pel gran impacte de públic que aquests festivals abasten com pels organismes culturals implicats. Destaquen els Festivals de Poesia arreu del territori català, com els de Lleida, Girona, Barcelona i Tarragona, les Places del Llibre al País Valencià, la Setmana del Llibre en Català organitzat per l’ILC o El meu clàssic del Festival Clàssics, enguany dedicat a la figura d’Estellés. 

“El poeta valencià no només va deixar una gran producció literària, sinó que també una gran empremta social” exposa Izaskun Arretxe. És per aquesta qüestió que, en el marc de l’Any Estellés s’han preparat activitats de caràcter cívic i lúdic, com les Festes sopars Estellés, uns sopars que combinen la poesia i la gastronomia i que vénen inspirats de la mà dels Burns supper escocesos. També es podrà gaudir de les rutes literàries com La València d’Estellés, una ruta a la ciutat natal del poeta a càrrec dels nets el poeta, Isabel i Vicent Anyó o Petjades d’Estellés a Tarragona, una ciutat que va marcar molt la trajectòria professional del poeta. Enguany, el món faller a València s’ha sumat a la iniciativa de commemoració amb una falla dedicada íntegrament al poeta, La Falla Tio Pep de la plaça de la Reina. 

En concordança amb un dels objectius de l’any, les accions que s’han dissenyat en l’àmbit internacional són un element clau per exportar la figura del poeta més enllà dels territoris de parla catalana. Gregori destaca les diverses estades lingüístiques, tant en línia com presencial, com la Trobada d’Associacions de Catalanística com l’Anglo-Catalan Society Annual Conference, el Simposi anual de l’Associazione Italiana di Studi Catalani o la jornada acadèmica dedica a Estellés al Centre d’Estudis Catalans de la Universitat Adam Mickiewicz de Poznan (Polònia). A part de les diverses publicacions editorials i en revistes especialitzades, s’ha impulsat les traduccions de l’obra del poeta amb la traducció en anglès de L’Hotel París a càrrec de Dominic Keown.

Podeu veure la roda de premsa de Presentació de l’Any Vicent Andrés Estellés aquí:

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació