Temporals, exposicions itinerants als Centres Cívics de Barcelona

Una proposta dels Centres Cívics de Barcelona per impulsar la connexió dels projectes expositius amb la ciutadania i convertir a autors, gestors, equipaments, associacions i ciutadans en agents culturals actius.

Clara López

Clara López

Periodisme cultural i estudis de gènere © Martí Sanchis

Temporals és un circuit d’exposicions itinerants amb una programació que funciona des de principis de 2021. Va començar com una prova pilot, sense nom ni imatge, i de mica en mica s’ha anat consolidant, construïnt-se progressivament. Actualment consta d’un programa itinerant d’exposicions de qualitat vinculades a la xarxa de Centres Cívics de Barcelona. L’objectiu de la proposta és impulsar la connexió dels projectes expositius amb la ciutadania, crear una nova plataforma de suport creatiu oberta a tota la societat, així com fomentar, entorn de les exposicions, activitats complementàries i de mediació que fomentin la creació de nous públics interessats en el programa d’exposicions.

Retrat fotogràfic de l’exposició Puber, de Tanit Plana.

La idea de circuit itinerant és important, perquè permet que cada exposició es pugui veure en més d’un centre cívic durant l’any. Igualment, és fonamental mencionar la descentralització com una de les característiques distintives de Temporals. A través d’aquestes exposicions es realitza un diàleg amb el territori, perquè les propostes s’adapten a cada centre i el seu entorn, fet que permet que una mateixa exposició compti amb trets clarament diferencials que recullen les inquietuds i sensibilitats de cada centre o barri que les acull.

Les propostes que es poden gaudir a Temporals apleguen qualsevol manifestació de les arts visuals, ja siguin instal·lacions, escultures, art digital, pintura, il·lustració, còmic, disseny, fotografia, reportatges d’autor, vídeos o performance, entre altres. Les propostes que encara podreu veure fins a final d’any són les següents:

‘Puber’, de Tanit Plana

Després del seu pas per La Virreina, Tanit Plana porta la seva exposició fotogràfica Puber als centres cívics. De setembre a novembre la podrem veure al CC Joan Oliver “Pere Quart”, a Les Corts, i de novembre fins a finals d’any estarà a la Casa Elizalde.

En aquesta exposició, la fotògrafa retrata 74 joves de classes i contextos diversos en àmbits urbans escenificats amb l’objectiu d’explorar l’adolescència i les seves pràctiques socioculturals. Per dur-la a terme, Plana va realitzar un càsting fotogràfic a través d’Instagram, i va incloure a la mostra tots els joves que s’hi van presentar. L’autora, juntament amb la investigadora cultura Estela Ortiz, també ha creat l’ambient sonor de l’exposició, emprant fragments aleatoris de diàlegs i música extrets de 200 vídeos seleccionats de la plataforma Tiktok.

‘Different shades of blue’, Myriam Meloni

Different shades of blue és la proposta de la fotògrafa Myriam Meloni que es podrà veure a l’octubre al CC Pere Pruna, de la Bonanova, i al desembre al CC Navas.

El relat de l’exposició explora el concepte del somni anomenat Europa. Meloni mostra l’enduriment de les polítiques migratòries europees, la construcció i establiment de tanques a les fronteres i el tracte inhumà perpetrat per les forces policials frontereres. Un bany de realitat sobre les condicions de molts migrants quan queden encallats en uns llimbs on no existeix ni el present ni el passat.

‘El capitalisme. Ego i ésser’, de Bart Calero

Des de finals de setembre i fins a finals d’octubre, el Casinet d’Hostafrancs acollirà la proposta de Bart Calero, un artista emergent de l’extraradi barceloní que gràcies a l’aprenentatge en tècniques escultòriques i el seu passat com a obrer ha creat un treball artístic anomenat El capitalisme. Ego i ésser. Una exposició d’escultures i instal·lacions que reflexionen sobre la influència de la societat capitalista en l’ego i com això atrapa el nostre ésser real.

Una de les peces de El capitalisme. Ego i ésser, de Bart Calero.

‘Evidència, latència i transparència’, Diversos Autors

Abans de rebre l’exposició de Tanit Plana, la Casa Elizalde acollirà des de mitjans de setembre i fins a finals d’octubre aquesta proposta col·lectiva que reflexiona sobre la violència.

A cada centre cívic on s’ha exposat Evidència, latència i transparència, un grup reduït d’artistes hi ha presentat la seva obra per compartir mirades sobre la violència: des de la dificultat de representar-la, fins a la redundància que caracteritza la seva representació corrent. Com a fenomen extremadament ampli i complex que és, l’exposició s’enfronta a preguntes com ara “Què és la violència? És explícita i deliberada? Pot amagar-se en fets no violents? Quins són els seus efectes?”.

La proposta està concebuda com un assaig obert i interactiu, amb activitats participatives per estimular la reflexió i el diàleg, amb l’objectiu de generar múltiples nivells de lectura, d’interpretació i de comprensió sobre la violència i la seva representació.

‘Relats revelats’, Arxius Municipals de Districte de Barcelona

Els Arxius Municipals de Districte de Barcelona s’uneixen a aquesta experiència d’exposicions itinerants amb Relats revelats, una oportunitat per mostrar els amplis fons fotogràfics que conserven generats, en part, a partir de donacions privades de famílies, empreses, associacions, cooperatives, però també d’agrupacions fotogràfiques, centres excursionistes i arxius populars dels diferents barris.

Una bona manera d’endinsar-nos en un univers fotogràfic poc conegut que explica les històries de la gent i la seva activitat en els barris de Barcelona des de finals del segle XIX i durant tot el segle XX. Relats que configuren tota una memòria col·lectiva de l’imaginari visual de la ciutat i que es podran veure a La Farinera del Clot a l’octubre, i al Pati Llimona al desembre.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació