Abans, tot això era biodiversitat

'Pretenem que les persones que vinguin surtin emocionades'

Clàudia Rius i Llorens

Clàudia Rius i Llorens

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol (2017 - 2021). Actual cap de comunicació del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Si obrim els braços i imaginem que la seva longitud és equivalent a la història del món, nosaltres tot just apareixem a la darrera ungla. D’aquesta manera gràfica, Anna Omedes, directora del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, resumeix la incidència dels éssers humans en la Terra i en la biodiversitat de la natura. Una biodiversitat que els humans estem posant en perill. D’això tracta Som natura, la nova mostra immersiva de l’equipament situat al Parc del Fòrum.

“Abans, tot això eren camps”, diu la frase cèlebre que s’atorga a les persones grans. De la mateixa manera que moltes parts del territori han desaparegut, es pot arribar a perdre, la biodiversitat? El Museu de Ciències Naturals de Barcelona presenta aquest any 2019 l’exposició Som Natura, conformada a partir de pantalles amb imatges i dades de gran format, amb l’objectiu de convidar la ciutadania a actuar per la conservació de la biodiversitat. “Pretenem que les persones que vinguin surtin emocionades, sorpreses i amb ganes de fer coses”, diu la directora del museu, Anna Omedes.

Som Natura, que es podrà veure fins al 10 de novembre, no té peces, sinó que utilitza el suport audiovisual per immergir els assistents en la bellesa de la natura. L’exposició se centra en la biodiversitat catalana, que té una gran riquesa però que actualment viu una situació crítica. “Volem que la gent surti pensant en positiu, tenint present que ens hi juguem la supervivència de l’espècie i del conjunt de la terra”, expressa l’assessor científic de l’exposició, Carles Castell, que creu que “la manera de promoure que les persones actuïn és apuntant a les emocions”.

Com reflecteix el mateix nom de l’exposició, una de les idees que es vol transmetre és que els humans també som natura i depenem del conjunt d’aquesta, sense possibilitat de deslligar-nos-en. “A través d’aquest coneixement i informació plantegem que cal actuar sense més demora”, subratlla Castell. El Museu de Ciències Naturals de Barcelona convida els visitants a un espai únic, que s’assimila a un bosc sense parets. En aquesta ocasió, es tracta d’un bosc audiovisual format per 18 projeccions de curta durada, que sumen un total d’una hora. Els textos són mínims i concisos, perquè s’entengui el missatge, i sempre en to positiu. “Volem que les persones se sentin interpel·lades, però no culpabilitzades, i que no es quedin aturades pensant que ja està tot perdut”, resumeix el científic.

La biodiversitat a Catalunya, un tresor i una responsabilitat

La riquesa de diversitat biològica de Catalunya és inqüestionable, ja que tots els hàbitats d’Europa hi estan presents en quantitats petites: aiguamolls litorals, alta muntanya alpina, boscos atlàntics i mediterranis, cingleres, sòls calcaris i silicis, brolles, etc. “Catalunya no té grans superfícies, però quasi no hi ha cap país a Europa que tingui tanta diversitat d’hàbitats i d’espècies”, ha subratllat el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles. La mostra, de fet, està coproduïda amb el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

En efecte, a molt pocs llocs d’Europa un ornitòleg pot veure més de 200 espècies d’ocells en 24 hores, mentre que a Catalunya això es pot fer. Miralles assegura que La Garrotxa té més biodiversitat que tot el Regne Unit. Tot i això, el polític remarca que molt sovint els catalans no són conscients que aquí hi ha un tresor i també una responsabilitat.

En els darrers 25 anys, Catalunya ha passat de tenir tres parcs naturals a tenir protegit el 32% del territori. Pel que fa a certes espècies emblemàtiques, la població ha crescut, però aquestes dades poden amagar-ne d’altres més doloroses: “L’èxit de la recuperació de la llúdriga, el trencalòs o l’ós emmascaren la fragilitat d’altres insectes i animals invertebrats”.

La diversitat biològica en risc

Malgrat que Catalunya pugui presumir de tota aquesta biodiversitat i d’algunes dades positives, el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural afirma que la situació és dolenta, fet que demostra l’Informe quinquennal sobre l’estat del medi ambient a Catalunya, presentat l’any passat. Una de les dades més demolidores és que el volum de les poblacions de 258 espècies de vertebrats, de les quals se n’ha fet un seguiment especial, ha caigut un 25% els darrers 15 anys.

“Allò sustenta totes les cadenes i la biodiversitat amb majúscula a tots els nivells no va bé i està caient”, expressa Miralles, que considera que cal “que aquesta preocupació estigui a la societat i al centre”. El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural creu que perquè es facin polítiques i hi hagi més pressupost en aquest àmbit, la implicació ciutadana és clau. “Aquesta exposició és una part visible de tot això i una manera de buscar complicitats a la societat”, ha dit Miralles.

Una exposició que crida a l’acció ciutadana

Som Natura està adreçada a tots els públics i intenta transmetre un relat que a vegades no arriba: l’extrema importància de la natura i la necessitat que la gent reaccioni. “Volem que passin coses, que hi hagi canvis i que aquests vagin creixent com un vola de neu”, emfatitza Carles Castell. “Aquesta exposició ens recordarà durant tot l’any que tenim entre mans una cosa importantíssima”, afegeix Miralles. A més de la mostra, també s’està preparant un llibre en què participen 30 reconeguts científics i pensadors. El volum, que serà presentat el 30 de maig, dia de la biodiversitat, ofereix més dades i conté tota la informació que no està a l’exposició.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació