Proclamats els Premis Baldiri i Reixac

La Fundació Carulla, promotora dels guardons, ha reconegut la tasca de 29 escoles catalanes amb prop de 45.000€, que rebran el premi aquest diumenge 18 de juny al Museu de la Vida Rural a l'Espluga de Francolí.

Enguany s’ha celebrat la 45a edició dels Premis Baldiri i Reixac, que ha premiat diversos projectes educatius per la seva tasca de promoció del català i per la sensibilització climàtica entre el jovent. Aquestes dues qüestions han dividit les diferents temàtiques dels guardons que, anualment, impulsen i reconeixen projectes didàctics que utilitzin l’art i la cultura per a millorar i transformar la societat. Marta Esteve, directora de la Fundació Carulla, ha destacat la funció transcendental dels premis que, en aquesta edició, han rebut un total de 101 propostes a les diferents modalitats que contemplen els Premis.

Les Guanyadores dels Premis Baldiri Reixac 2021-2022 | Font: Fundació Carulla

Des de fa cinquanta anys, la Fundació Carulla advoca per la promoció de la cultura i les arts en l’educació per dinamitzar la reflexió crítica dels alumnes, atorgant-los eines per a treballar i desenvolupar els seus interessos i identitats. La institució també finança les creacions d’alumnes amb les Beques SOS Cultura, i dona suport a projectes artístics de futur i al carrer, espai que consideren el més democràtic per fer arribar la cultura a la societat. 

Guanyadores en la promoció del català

El premi a l’escola transformadora, que ascendeix a uns 3.000 €, se l’ha endut el centre Santiago Ramón y Cajal de L’Hospitalet de Llobregat. El guardó reconeix un centre educatiu compromès amb la cultura, la llengua i les arts catalanes per fer front als reptes socials i culturals d’avui. El projecte de l’escola advoca per la diversitat com a mètode per desenvolupar el jovent com a individus particulars en un entorn socialitzador.

Per altra banda, el Premi Baldiri a projectes artístics de llengua catalana, ha guardonat a quatre projectes diferents amb 4.000 € cadascun. Dues escoles guanyadores són de Manlleu: per una banda, el centre Puig-Agut de Manlleu, amb el projecte Recital La Fàbrica, ha impulsat l’ús del català amb la teatralització de poemes de Miquel Martí i Pol entre l’alumnat. L’altra ha estat l’escola Casals-Gràcia que amb Del text al gest ha promogut entre alumnes de 4t d’ESO, que no tenen el català com a llengua materna, l’adaptació a l’escena teatral d’obres de la literatura catalana.

Els altres centres guanyadors han estat l’Escola Ponent de Granollers que, per mitjà de la iniciativa Meraki, planteja l’adaptació a l’escena de tot el seu currículum en català per tal de fomentar la llengua i la cohesió de l’alumnat; i l’Escola Municipal de Música d’Artés que, a través del projecte ART360, ha plantejat el repte als alumnes de 3r d’ESO dels diferents instituts del municipi de desenvolupar un projecte d’arts comunitàries.

Sensibilització climàtica

El Premi Baldiri a projectes artístics d’emergència climàtica ha atorgat quatre premis de 4.000 € a diferents escoles del llevant català. Entre elles s’hi troben la FEP Sant Ramon de Barcelona, que a partir del conte “Blau. Què amaga l’horitzó?“, coproduït amb Open Arms, agrupa alumnes de 18 escoles de la Fundació d’Escoles Parroquials i els convida a rumiar sobre la justícia migratòria, la climàtica, la global i la memòria.

També s’hi troben els projectes d’Arrela’t, de l’IE Greda d’Olot, que fomenta l’arrelament del territori entre els alumnes; l’ExpressArt, de l’Escola EDUMAR de Castelldefels, on els estudiants de 6è es converteix en “artivistes“; a més de la proposta educativa Tresor, de l’Escola Sant Jordi de Sant Pau d’Ordal, que converteix espais com la vinya, l’hort, el galliner o la caseta ibèrica, en localitats del centre on es gesten canvis socials.

La resta de centres guanyadors i premis els podeu trobar al web de la Fundació Carulla.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació