La Fundació Carulla adjudica les beques SOS Cultura 2023

Els guanyadors rebran una dotació econòmica de 6.000 euros i podran fer una residència artística al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí.

Les beques SOS Cultura 2023, convocades per la Fundació Carulla en aliança amb el Teatre Lliure i FiraTàrrega, són de creació i exhibició de projectes artístics inèdits a l’espai públic que tinguin una clara intenció transformadora i reflexionin sobre noves maneres de viure més sostenibles. De les més de cinquanta propostes rebudes, aquesta setmana el jurat de les Beques SOS Cultura de la Fundació Carulla, format per Anna Giribet, directora de FiraTàrrega, Juan Carlos Martel Bayod, director de la Fundació Teatre Lliure i Marta Esteve, directora de la Fundació Carulla, amb l’assessorament de Sergi Estebanell, director i actor en creacions d’arts de carrer, han definit quins són els cinc projectes d’arts de carrer guanyadors.

OPIA, projecte becat a l’edició 2023. Fotografia: Ferran Orobitg

La primera beca se l’endú Opia de Ferran Orobitg (de la companyia Fadunito produccions). Una proposta que pretén treure al carrer butaques de teatre per veure què passa quan els vianants s’adonen que estan exposats i que són mirats sense escrúpols… i què passa si ells també s’aturen a mirar? Opia vol fer reflexionar sobre la progressiva deshumanització i desconnexió entre persones en un espai històricament compartit, com és el carrer. A més, aquest projecte estarà en residència al Teatre Lliure, en el marc de la línia d’Ajuts a la creació Carlota Soldevila, sobre arts de carrer i el seu poder d’impacte i acostament de la cultura.

La segona és per a Kenòpsia de la companyia Las Calatrava. El projecte posa el focus en grans projectes urbanístics i arquitectònics nascuts de la promesa de l’envelliment i revalorització de nous espais però que camufla l’especulació i la gentrificació. I es pregunta quina és la forma de que aquests espais tornin a ser de la ciutadania.

Graffiti textual (ciutat literària) de Marcos Xalabarder és la proposta que rep la tercera beca. Una  proposta d’escriptura en viu al carrer vol abordar la incomunicació i l’individualisme del present mitjançant la projecció de textos improvisats en espais urbans donant veu a la ciutat i els seus habitants.

Amb el mateix repte present que les altres tres propostes (la deshumanització i l’individualisme), la companyia que s’endú la quarta beca és Hotel iocandi amb Conhort. Vol ser un oasi de quietud en la nostra societat hiperconnectada que, tanmateix, no ens dóna consol; on la sobreinformació i immediatesa en la que vivim ens aboca inevitablement a la soledat.

CONHORT, projecte becat a l’edició 2023. Fotografia: Raúl Rodríguez

Amb el repte de l’emergència climàtica present s’ha endut la cinquena beca Siluetes d’aigua, de la companyia Teatro en Movimiento Callejerx. Una proposta que, a través del teatre documental, les ciències ambientals i les arts de carrer, vol visibilitzar les moltes i petites solucions que s’estan desenvolupant per enfrontar la crisi hídrica. A través de la figura d’un saurí es volen compartir històries sobre les diferents maneres de conservar i valorar l’aigua en el context de cada territori donant veu als propis habitants. A més, aquest projecte accedirà al programa creatiu Suport a la creació de FiraTàrrega.

Les cinc beques consten d’una dotació econòmica de 6.000€ cadascuna i d’una residència artística al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí. Les Beques SOS Cultura van néixer en plena pandèmia Covid-19 com un programa extraordinari d’ajuts per donar suport als i les creadores culturals i fer possibles nous projectes artístics que donessin resposta als efectes provocats per la pandèmia. Des d’aleshores s’han rebut gairebé 600 candidatures i s’han premiat 35 projectes entre els quals hi ha noms com Les Impuxibles, Clara Manyós, Estel Solé, Vero Cendoya o Antoni Masegosa.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació