Un Eufònic prometedor

Del 3 al 6 de setembre podrem veure i sentir diferents artistes prop del Delta, la majoria de projecció internacional. L’Eufònic vol establir un diàleg amb el paisatge i esdevenir un pont entre la creació i la voluntat pedagògica, amb gran presència de l’element tecnològic.

Aina Vega i Rofes

Aina Vega i Rofes

Coordinadora de Cast@fiore

El festival Eufònic, dirigit per Vicent Fibla, es reafirma com a certamen internacional a les Terres de l’Ebre, juntament amb el Sirga, que va tenir lloc al juliol. Del 3 al 6 de setembre podrem veure i sentir diferents artistes prop del Delta, la majoria de projecció internacional. L’Eufònic vol establir un diàleg amb el paisatge i esdevenir un pont entre la creació i la voluntat pedagògica, amb gran presència de l’element tecnològic.

Hidrogenesse-Foto: Most

La singularitat del paisatge de les Terres de l’Ebre és l’element vertebrador del festival, que comparteix aquest ideari amb el festival Sirga, esdevingut el passat juliol a la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Una de les característiques de l’Eufònic és que és una proposta cultural que vol ser sostenible, respectuosa amb l’entorn i el territori. Vicent Fibla té clar que per a ser un certamen del segle XXI no només cal tenir cura del medi ambient, sinó que la interacció entre les arts és fonamental. És per aquest motiu que hi ha actuacions audiovisuals, accions sonores, activitats en l’espai natural i concerts en espais singulars que fan difícil la catalogació de les activitats.

Artistes i creadors visuals i sonors ocupen espais patrimonials, museístics o temporalment habilitats a partir del 21 d’agost. És una manera de mantenir viu l’esperit del territori i oferir a poblacions que tenen poca activitat l’oportunitat de formar part d’un esdeveniment tan integrador. A més, l’Eufònic fomenta la creació i compta amb un campus d’aprenentatge que fa interaccionar l’art amb el paisatge. És un laboratori d’experimentació amb un programa formatiu de tres dies, amb tallers i classes magistrals que volen ser un diàleg per compartir experiències, coneixements, tècniques i assajos experimentals. Els workshops aniran a càrrec, entre d’altres, de Lluïsa Espigolé, Sons de Barcelona, Casper Electronics, Col.lec o MobilityLab.

Enguany actuaran diferents artistes d’aquí i internacionals, com Montgomery & Cía, Tonje Alice Madsen & Camilla Vatne Barratt-Due, Hidrogenesse, Amatria, Begun, Innercut, Maria Rodés, Vicent Matamoros, Rubén Patiño, Tiger Menja Zebra o Edu Comelles amb Galán, Saavedra i Junquera, així com Joan Martí-Frasquier, que divendres 4 de setembre presenta el seu disc Believer. Aquest disc és la carta de presentació de la recent fundada discogràfica INS Records (Imagine New Sounds), del músic Antonio Velasco, que es defineix com un projecte artístic no comercial i col·laboratiu entre segell i intèrpret. Parlem de música acústica, però també d’electroacústica, mixta o acusmàtica, d’aquells compositors i intèrprets que van a la recerca de noves dimensions del so. Sentirem obres de Christophe Havel, Enric Riu, Wayne Siegel, José Luís Campana, Ryo Noda, Jacob TV i el mateix Antonio Velasco que, a Geometrías, alterna elements melòdics amb jocs rítmics llindants a la percussió. Val la pena apostar per aquest tipus d’iniciatives encara minoritàries per eixamplar la nostra capacitat de percebre la nova música. A més, Joan Martí-Frasquier estrena l’obra Holofonia v1.2 de Joan Bagés.

El castell de Miravet també acollirà un dels plats forts de l’Eufònic 2015, “La llum de Miravet” de Playmodes, una de les instal·lacions artístiques creades expressament pel festival. Des del 21 d’agost, a Ulldecona, es pot veure també “Pájaros y trenes, trenes y pájaros” del prestigiós artista alemany Jan Mech. Així com #digitallandscapes, una exposició col·lectiva al Centre d’Art Lo Pati d’Amposta, a cura de Lury Lech, que inclou cinc peces de videocreació explorant les relacions entre paisatge i creació digital i musical que convergeixen en un element comú: les coeteres, construccions tradicionals de la zona del delta per llençar coets i desfer les tempestes que amenaçaven la collita d’arròs, construïdes amb obra a l’interior de Lo Pati. Aquestes són les propostes més destacades d’un festival que arriba a la seva quarta edició amb èxit.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació