Premi a l’humor gràfic

S'han atorgat dos premis a humoristes gràfics catalans, en un país on el dibuix satíric per a la premsa no té encara el reconeixement que sens dubte es mereix.

Aquest passat mes de març ha coincidit l’atorgament de dos premis a humoristes gràfics catalans, en un país on el dibuix satíric per a la premsa no té encara el reconeixement que sens dubte es mereix.

Jaume Capdevila, KAP, ha guanyat el premi Europeu d'humor gràfic amb aquesta vinyeta

El primer d’aquests premis, el Premi Nacional de Cultura 2016, que atorga el Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA), l’ha rebut el veterà Joan J. Guillén (Fuente del Maestre, Extremadura, 1947) pel conjunt de la seva obra.

Guillén té un llarguíssim historial professional com a dibuixant satíric i escenògraf, activitat aquesta darrera que els darrers temps l’ha dut a la creació d’escenografies i vestuaris per a òperes. És autor també de la comparsa de capgrossos de Picasso i els seus personatges.

Com a dibuixant satíric s’inicià al diari Tele/eXprés el 1969, on publicà durant els anys finals del Franquisme i la Transició; des de llavors els seus dibuixos han aparegut en diaris i revistes com Triunfo, Por favor, Muchas gracias, Arreu, El Periódico de Catalunya, El Món, Diari de Barcelona i La Vanguardia, entre d’altres.

Fou el primer des del final de la Guerra Civil que s’atreví a publicar caricatures del dictador Franco, i les que va fer al setembre de 1977 al diari Tele/eXprés li ocasionaren amenaces de mort de la ultradreta franquista. En els anys vuitanta, fou pioner en l’aplicació de l’animació per ordinador als seus ninots, que va introduir a l’espai Microclip de TV3.

Fa temps que Guillén no publica dibuix humorístic a la premsa de paper però en canvi si que ho fa a la digital, concretament a El Diario.es (www.eldiario.es/autores/joan_j_guillen/) on continúa punxant setmanalment per posar en solfa la política actual catalana i espanyola. En el seu darrer dibuix del 2 d’abril, un tatuador diu “A veure si t’aclares, Pedro” a l’actual líder del PSOE, mentre li tatua el nom Alberto al braç, després d’haver-hi ratllat alternativament els noms Mariano, Alberto, Pablo…

Joan Guillén | Foto Jordi Artigas

En una altra vinyeta que titula “Alcald-ETA de Madrid”, es refereix al cas dels titellaires encausats, i dibuixa una funció de titelles on el ministre Jorge Fernández Díaz amb un gran garrot amenaça l’alcaldesa Manuela Carmena, que li respon “És alcaldesa, no alcald-ETA”.

Guillén no ha perdut doncs la seva incisiva habilitat per burxar a l’orella del Poder, com ha fet des de sempre. Aquest és, per tant, un molt merescut premi de reconeixement a la seva llarga trajectòria.

Kap, premi europeu

L’altre premiat és un dels joves valors de l’actual generació de dibuixants de premsa: Jaume Capdevila, que signa com a Kap. Nascut a Berga el 1974 i conegut en especial per les seves vinyetes diàries a La Vanguardia, en Kap acaba d’obtenir un important premi internacional, el Press Cartoon Europe, que cada any premia els millors acudits publicats a la premsa europea.

El dibuix premiat, que no té text, fou publicat a La Vanguardia el passat 25 d’octubre de 2015 i és una crítica a l’actitud dels dirigents europeus davant la crisi dels refugiats: al dibuix s’hi veu una porta tancada amb pany i clau amb què es pretén barrar el pas a una multitud de refugiats que passen malgrat les barreres per totes bandes, perquè no es poden posar portes al camp!

Una visió humorística d’una actualitat dramàtica, la dels refugiats polítics sirians, iraquians, afganesos… que fugen de la guerra i que els polítics europeus han tancat en autèntics camps de concentració o de detenció per després enviar a l’escorxador de Turquia. Unes accions que produeixen vergonya aliena i que recorden les deportacions d’altres etapes històriques passades que creiem superades.

Jaume Capdevila

Capdevila, col.laborador habitual a la secció El Web Negre, és un cas atípic entre els dibuixants de premsa perquè a més de dibuixar escriu i investiga sobre tot allò que es refereix al passat i al present d’aquest art tant efímer com important.

Entre les seves nombroses obres publicades trobem Bagaria, la guerra no fa riure (Duxelm, 2007); Los Borbones a parir (2009) i Si los curas y frailes supieran (2010) ambdues publicades per Ediciones La Tempestad, entre d’altres.

Felicitats a tots dos dibuixants i també amics!!

Consulteu també la web de Press Cartoon Europe

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació