Una mirada a l’arrel per parlar del present

La Fira Mediterrània de Manresa se celebrarà en format semipresencial del 13 al 18 d’octubre

Flexible, compromesa i segura. Així serà la 23a edició de la Fira Mediterrània, segons ha anunciat avui el seu director artístic, Jordi Fosas, al teatre Kursaal de Manresa. L’edició d’enguany, que se celebrarà del 13 al 18 d’octubre, ve marcada per la Covid-19 i serà excepcional pel seu caràcter híbrid, és a dir, combinarà activitats en línia amb propostes presencials.

‘Vega’, de Paula Grande i Anna Ferrer | Foto: Fira Mediterrània

Aquest caràcter flexible de la Fira ja s’anunciava el passat juny amb l’allargament de temps -s’han doblat els dies de programació- per tal de seguir oferint les propostes amb la màxima seguretat. Fosas, així, reafirma el lema que tant s’ha reivindicat aquest cap de setmana a les xarxes: “La cultura és segura”. I afegeix: “Tot allò que passi en viu, ho farem amb el que ens marqui el moment i amb totes les mesures de seguretat previstes”. Per molta excepcionalitat que comporti aquesta edició, però, la Fira seguirà aportant el seu compromís i responsabilitat cap a tots els sectors que hi conflueixen: el sector professional artístic, el de l’associacionisme i la cultura popular i també els agents de la ciutat de Manresa que ajuden a fer possible la Fira.

Amb el focus posat a l’arrel, es proposa reforçar la mirada d’artistes joves que generen propostes contemporànies a partir de la tradició. Una mirada multidisciplinària que enguany se centrarà en el territori i el desenvolupament sostenible. Aquesta temàtica la reflecteix al cartell la dissenyadora gràfica i fotoperiodista Anna Brugués, que posa de manifest la interacció entre els artistes, el públic i els professionals. “Amb la imatge volia reflectir que la fira és un reflex de les mirades i les emocions dels espectadors que van a veure-la”. I encara que el disseny sigui previ a la pandèmia, és en aquest moment quan cobra més sentit que mai: “Ara, amb les mascaretes, estem veient com ens hem de comunicar amb els ulls”, diu.

La Fira Mediterrània d’enguany acompanya un total de 42 propostes artístiques musicals -músiques del món i folk- i d’arts escèniques, un 75% de les quals són estrenes. A totes les propostes les englobarà el projecte Brots transhumants, de dos joves artistes: el músic Arnau Obiols, que ha centrat des dels seus inicis el seu treball en el camp de l’arrel, i el ballarí Magí Serra, que treballa la tradició des de la dansa contemporània. El recorregut artístic serà de 130 hores -la durada del festival sencer- i servirà per viure i reflexionar sobre la mirada a l’entorn i la sostenibilitat. L’inici de la transhumància, que alhora marcarà el tret de sortida de la Fira, serà el dia 13 d’octubre amb la conversa dels dos artistes amb Martí Boada, Doctor en Ciències Ambientals per la UAB. El dia 18 es posarà punt i final a la Fira amb el documental audiovisual resultant d’aquesta l’experiència, fet pel creador visual Pere Camps, que els acompanyarà durant tot el recorregut artístic.  

El disseny d’aquesta 23a edició de la Fira, a càrrec d’Anna Brugués

La Fira Mediterrània, en clau 360

Dotze dels projectes que es presenten a la Fira estan treballats en clau 360. “Agafem el concepte d’aquest model d’educació de treballar amb tothom i en tot moment”, explica Jordi Fosas, que pretén, sota aquest concepte, sumar esforços i connectar els diferents festivals, fires i centres culturals del país.

Algunes de les produccions són, per exemple, Acte de fe, en què Carlos Martorell, Marc Vilajuana i Adrià Grandia comparen la de religiosa amb la fe tecnològica actual, i Vega, un espectacle de Paula Grande i Anna Ferrer que repassa el repertori tradicional femení de les terres gironines. Pel que fa a les coproduccions i col·laboracions, destaca la proposta de Factoria Mascaró i la Nova Euterpe, que presenten els binomis indissociables de la música i la dansa, i és fruit d’una col·laboració de la Fira amb el Festival Dansàneu. Una altra col·laboració entre aquestes dues entitats és la de Tradere, de Laia Santanach, de la qual se’n podrà veure un assaig obert. A banda d’aquesta, hi ha més entitats que col·laboren amb la Fira, com són el Festival de Llegendes de Catalunya, L’Estruch de Sabadell o Amb So de Cobla de Palamós, entre d’altres.

Aquesta idea de treballar en la línia del partenariat es vol seguir impulsant en les properes edicions. De moment, la Fira avança la proposta Ulls clucs, amb Arnau Obiols com a director musical i Sònia Gómez a la direcció escènica, en coproducció amb l’Auditori de Barcelona.

Malgrat que des de l’organització encara no poden concretar quantes de les propostes seran en viu, n’hi ha una que està confirmada. Es tracta de l’espectacle inaugural Za! La Transmegacobla, que reunirà sobre l’escenari el grup de música experimental Za! i el quartet de vents de cobla tradicional Megacobla, i el duet femení de trans-folk Tarta Relena.

En l’àmbit musical, hi haurà noms com Rodrigo Cuevas i Raül Refree, que coincidiran a Manresa per primera vegada sobre els escenaris; Los Hermanos Cubero, amb el seu nou disc Proyecto Toribio, i el duet Alexandrae, format per Marc Vilajuana i Elena Tarrats, que estrenen el seu primer àlbum, Gaudeamus omnes, entre d’altres artistes. Un nom que destaca per la seva veterania és el de Maria del Mar Bonet, amb l’estrena del seu nou espectacle Saba de terrer: homenatge al Pare Ginard, autor del Cançoner Popular de Mallorca. Les propostes no acaben aquí, però. N’hi ha, fins i tot, que inclouen també altres tipus de públic, com el familiar. És el cas de Les Anxovetes, que acosten per primera vegada les havaneres als infants amb Ondina.

Un altre impuls innovador d’enguany és la connexió dels artistes amb el públic. Així, hi haurà trobades digitals de diferents artistes amb un periodista, per tal que puguin explicar els seus projectes. S’hi podran veure, per exemple, el músic Edi Pou conversant amb el periodista de Núvol Oriol Puig Taulé, l’actor Enric Blasi amb Núria Cañamares o els cantants Marc Vilajuana i Elena Tarrats amb Ester Plana, entre d’altres entrevistats i entrevistadors.

La Fira Mediterrània de Manresa, totalment consolidada i amb un cartell més que extens, és un referent de la cultura popular del país i serveix per donar projecció, no tan sols una setmana sinó durant tot l’any, a projectes i creacions molt diferents. Si voleu veure un avançament de la programació sencera, podeu consultar-la al web de la Fira.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació