Riure amb la mort

La companyia Produït per H.I.I.I.T. estrena 'Fantàstic Funeral Festiu', el seu tercer i últim espectacle dins del programa El Cicló del Teatre Tantarantana.

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

La companyia Produït per H.I.I.I.T., liderada pel dramaturg i director Roger Torns i l’actriu Laura Daza, s’acomiada de la seva residència al Teatre Tantarantana amb Fantàstic Funeral Festiu, una amarga comèdia negra que esdevé la tercera i última proposta de la companyia dins del programa de suport a la creació de «El Cicló». Després de Persones potencialment perilloses (2019) i de La meva violència (2021), la companyia retorna a la família per exorcitzar amb una gran festa de comiat la sensació de desànim generalitzat que sembla regnar actualment.

Imatge promocional de ‘Fantàstic Funeral Festiu’ de la companyia Produït per H.I.I.I.T. © Roser Blanch

El trio d’actrius format per Clara de Ramon, Rosa Vila i la mateixa Laura Daza integren una estranya família que regenta una funerària. La desaparició sobtada de la mort enfonsa les perspectives econòmiques familiars, i la mare i les dues filles s’embarcaran en un pla esbojarrat per salvar el seu negoci. La companyia, més habituada a realitzar espectacles crítics de caràcter polític, ha volgut llançar-se als braços de la comèdia en aquesta nova creació per a reivindicar l’alegria i la diversió col·lectives en uns temps que cada cop semblen més difícils.

 “Fa temps que ens adonem que el nostre entorn està ple d’angoixa, tristesa i pesantor, com si una espècie de nebulosa ens contagiés la desídia i la falta d’esperança”, asseguren, i és per això que han decidit organitzar una gran festa per foragitar aquesta sensació d’apocalipsi imminent.

La companyia, gestada de forma espontània per Torns i Daza el 2018, any on van produir i estrenar tres espectacles – Hàbitat [Doble Penetració] (Sala Atrium i Tantarantana), Distància (Sala Beckett) i Estrip-Tesi (La Seca Espai Brossa)– ha viscut sempre en temps precaris, tots els seus integrants són fills de la crisi del 2008. L’angoixa i la queixa constant a que semblaven abocats els va fer adonar que empraven el teatre com una eina de renovació poètica, de respir enmig de l’angoixa, i ara han volgut confrontar l’obscuritat, la nostàlgia i la tristesa de les seves anteriors produccions amb la llum i l’esperança de la comèdia.

A Fantàstic Funeral Festiu es realitza una reivindicació vital, una gran festa col·lectiva de comiat de l’angoixa i un ritual de celebració de la mort, entenent-la com l’impuls que ens ajuda a continuar vivint. Tanmateix, Torns adverteix que hem de poder “mirar l’angoixa a la cara per reconèixer-la i celebrar-la com a part intrínseca del fet de conviure col·lectivament”, motiu pel qual, la comèdia també tindrà els seus punts d’amargor.

L’espectacle s’estrenarà als Baixos22 del Teatre Tantarantana el pròxim dijous 10 de novembre (amb una funció prèvia el dia abans) i s’estarà en cartell fins al 4 de desembre. Com a novetat, aquesta temporada, seguint el nou projecte d’accessibilitat al teatre iniciat pel Tantarantana –que a renovat el seu web per fer-lo completament accessible– s’oferirà una funció relaxada matinal el dia 24 de novembre, adreçada a públic amb discapacitat intel·lectual, afeccions de l’espectre autista (TEA), dèficit d’atenció o persones grans amb demència precoç; i el divendres 2 de desembre es realitzarà una funció accessible especialment dirigida als col·lectius amb dificultats visuals i auditives, amb sobretítols, audiodescripció per a persones cegues, bucle magnètic i visites tàctils prèvies.

D’aquesta manera, l’alegria i el comiat de l’angoixa podrà ser compartida per un ampli ventall de persones, perquè, al cap i a la fi, convé celebrar, de tant en tant, que malgrat tot, estem vius.  

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació