Reus és circ

La Fira Trapezi de Reus recupera la normalitat en la seva 26a edició i ofereix espectacles fins diumenge 15 de maig

Fins aquest diumenge 15 de maig, Reus es vesteix de circ i tota la ciutat es converteix en un gran escenari. En el seu parlament a l’acte d’inauguració de la Fira Trapezi que es va celebrar a Cal Massó, l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, va ser contundent: “Trapezi és la Fira del Circ de Catalunya”. I hi va afegir: “Aquí ja podria acabar la meva intervenció”. Clar, català i convençut. El públic, força nombrós, va acollir aquesta declaració amb un somriure de satisfacció i assentiment.

Yldor Llach a la Fira Trapezi © ACN
Yldor Llach a la Fira Trapezi © ACN

Enguany, hi participen una trentena de companyies nacionals i internacionals, que oferiran 70 espectacles repartits en tots els dies que dura la fira, especialment concentrats el cap de setmana. L’organització és molt optimista pel que fa al públic i esperen superar els 80.000 espectadors que van assistir al certamen de fa dos anys. Enguany s’ha recuperat la presencialitat total i tots els espectacles es poden gaudir sense prescripcions sanitàries, sense distàncies ni mascaretes.

El menú inaugural

La tarda de dimecres va presentar al públic tres espectacles que formava un menú variat i molt sorprenent, compost per tres plats: un entrant, un plat fort i uns postres contundents, amb cirereta i tot. Després dels parlaments inicials d’inauguració de la Fira a Cal Massó, Yldor Llach va oferir un tast del que li espera al públic que assisteixi al Trapezi. Ell sol, amb una bicicleta i dos tamborets, va donar un espectacle intens de força i destresa damunt la bicicleta, sorprenent amb uns malabarismes propis de la més pura tradició dels números d’equilibrisme de circ.

La Companyia de Circ “eia” va oferir l’espectacle NUYE al Teatre Bartrina. El nombrós públic assistent va poder contemplar les anades i vingudes dels artistes de la companyia, donant salts mortals a l’escenari. Una escenografia senzilla, formada per dues construccions de fusta enormes i sobre rodes, va ser suficient per donar suport a un espectacle en què sis acròbates van mostrar un món exterior en contrast amb els clars i ombres de l’interior. Un joc a mig camí entre la dansa, la gimnàstica i l’acrobàcia, que combinava la força bruta de cames i braços amb la fragilitat i delicadesa d’uns moviments precisos i plàstics que atorgaven a tot l’espectacle la gràcia d’una història ben explicada sobre les relacions de parella. Música, jocs de llum, clars i ombres projectades van ser alguns dels ingredients principals d’aquest espectacle. La foscor de la sala i en molts moments també a l’escenari, va propiciar un clima d’intimitat i d’introspecció, compartida per tots els assistents. El crític Jaume Forés Juliana en va parlar en aquesta crònica.

Uns postres sorprenents a l’Espai La Palmera

El tercer espectacle de la jornada d’inauguració va anar a càrrec de la companyia Vivian Friedrich & The Shubert Sisters.

És difícil posar una etiqueta a aquesta proposta, que es va presentar al públic sota el títol Kristall Bohème (excavación SUR). Es tracta d’una composició poètica i arriscada, que combina art, música, cant i circ. El crític Oriol Puig Taulé ja en va parlar en aquesta crònica.  Kristall Bohème es podrà veure altre cop avui a les 20.30h a La Palma de Reus. I entre els dies 3 i 5 de juny al Mercat de les Flors dins la programació del cicle ‘El circ d’ara mateix’.

L’espectacle s’inicia amb dos artistes al costat d’un forn de vidre, creant peces de vidre bufat en viu i en directe, davant d’un públic encuriosit. I més curiós encara, immediatament després d’acabar les peces, ells mateixos les trenquen en mil bocins. Mentre, enmig de l’amfiteatre que forma la grada de l’Espai La Palma,  els artistes de la companyia inicien la seva actuació.

L’escenografia és ben simple: dos pals subjectant una corda gruixuda en forma de U com si fos un trapezi, un sofà, un violoncel, una làmpada, i al damunt d’una estora al terra, una trentena de copes de vidre de totes les mides i formes.

Un arquet de violí fregat sobre el vidre desperta de l’interior del vidre una sonoritat particular per cada peça, com si fos la seva veu. Els artistes les van distribuint amb molta lentitud per tot l’espai, mentre les acrobàcies a la corda-U s’intensifiquen amb els moviments de Vivian Friedrich, artista de circ d’origen alemany, que prové d’una família dedicada des d’antic al treball artesà del vidre de Bohèmia. D’aquí que el vidre sigui el fil conductor de tot l’espectacle i li doni nom.

Kristall Bohème parla sobre els traumes íntims no resolts relacionats amb la família, amb l’intens desig de desfer-se’n i de les ànsies de volar en completa llibertat.

Música de violoncel, els sons del cristall, la veu de vidre d’una cantant d’òpera i també un cert grau de faquirisme quan la Vivian Friedrich camina descalça sobre el vidre trencat, i balla i fins i tot s’hi estira al damunt. Aquests són els elements que fan d’aquest espectacle una experiència sorprenent i única.

L’espectacle de circ ja fa temps que ha deixat de limitar-se només al que es pot veure sota una carpa. La màgia d’aquest tipus de circ mai fallarà, però noves propostes, modernes, atractives, imaginatives i que expliquen històries més enllà de la simple exhibició, s’imposen i aconsegueixen seduir el públic. I sense perdre l’essència de l’equilibrisme, la força, els malabars i distints tocs d’humor, un nou circ s’obre camí i mira el futur amb optimisme. Algunes d’aquestes propostes es podran veure a la Fira Trapezi de Reus i així, artistes i públic serem conscients que hi ha un cel immens per volar i una terra immensa per explorar. Ara només cal que el públic ens deixem sorprendre.

Premis Trapezi Audiovisuals

Avui s’han anunciat els guanyadors dels Premis Trapezi Peces Audiovisuals, un concurs organitzat amb la voluntat d’incentivar la producció de noves narratives de circ  a través de peces originals de petit format, d’entre 4 i 10 minuts, en el marc de la Fira Trapezi de Reus. 

El concurs ha constat de dues categories. En primer lloc, a la categoria “L’Art del Circ”, centrada en l’exploració de la manera de mostrar el circ en l’audiovisual evocant la bellesa, la proesa, el risc, la superació personal, l’excel·lència tècnica, la narrativa corporal i el fet artístic del circ, s’ha premiat la peça A007: “El fràgil vientre de la bestia” de Michel Alzaga. Erol Ileri ha destacat la “creativitat de l’autor en l’ús de materials, la capacitat de generar sorpresa, el treball de pre-producció, producció i edició i la seva interactuació amb el medi/espai públic”. 

Per altra banda, a la categoria “Experiències de Circ”, per a peces concebudes des d’un punt de vista més històric i documental que expliquin projectes, gires, història, documentació, trajectòria, experiències de circ social o que acostin els processos de creació del circ al públic general, s’ha premiat E003: “Memorial” de Maria Solà i Karina Tengberg. Iolanda Fontgivell ha destacat l’“originalitat de la peça a l’hora d’explicar un circ desaparegut i recrear imatges poètiques i alhora crítiques del circ tradicional”. 

Enguany, han participat autors amb peces de gran nivell, és per això que Leandro Mendoza, director artístic de Trapezi, juntament amb la decisió del jurat, ha fet una menció especial a E006 “Cuerpos en suspensión” de Nico Nale, per la seva “aportació a la de-construcció de gèneres i l’aposta per generar debat públic i traduir un espectacle de circ en una eina de provocació de reflexió social.” 

El retorn a la normalitat

La Fira Trapezi ha tornat a la plena normalitat després de dos anys complicats per culpa de la pandèmia. A la inauguració també hi va participar el regidor de cultura Daniel Recasens, el director artístic del festival, Leandro Mendoza, la delegada del Govern de la Generalitat a Tarragona, Teresa Pallarès i també la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó. Tots els parlaments van coincidir en la gran projecció que la Fira Trapezi ofereix a Reus i a la demarcació i les ganes de cultura i espectacle que tothom té. Trapezi és una fira organitzada per l’Institut Municipal Reus Cultura i compta amb la col·laboració de distintes entitats municipals, la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Reus i també de l’Institut Català de les Empreses Culturals, entre altres. La 26a edició de la Fira Internacional de Circ de Catalunya TRAPEZI, que va començar ahir, s’allargarà fins al diumenge 15 de maig amb una programació farcida de grans propostes de circ contemporani per a tots els públics i edats. 

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació