Morir de riure amb Los Galindos

El TNC ha inaugurat la temporada 2022-2023 amb 'MDR (Mort de Riure)', un espectacle de circ salvatge

Criticar un espectacle de clown mai és senzill, i més quan els protagonistes et demanen que no n’expliquis res. De tota manera, ho intentarem. Aquests dies el Teatre Nacional de Catalunya programa MDR (Mort de Riure), un espectacle de Los Galindos que va ser premiat el 2021 amb el Premi de la Crítica a Millor espectacle de circ, el Premi Zirkòlika Especial del Jurat i el Premio del Público al TAC de Valladolid. Amb tots aquests honors, ja us podeu imaginar que el muntatge no decep.

'MDR (Mort de Riure)', un espectacle de Los Galindos. © Mireia Guilella
‘MDR (Mort de Riure)’, un espectacle de Los Galindos. © Mireia Guilella

Però anem per parts. De què tracta l’espectacle? El cert és que no us ho puc explicar, però sí que puc dir que parteix d’una gran injustícia que deixa devastats als protagonistes. Un cop rebut l’impacte, s’iniciarà un llarg camí cap a la recerca de justícia. Però no serà fàcil, perquè la justícia no és igual per a tothom, i menys quan l’amistat protagonitza la teva relació amb el principal acusat.

Los Galindos presenten una obra gamberra, hilarant i fins a cert punt surrealista, on exploren lliurement qualsevol barbaritat. Sense defugir els clàssics del clown de tota la vida, aconsegueixen que el públic no pari de riure des que comença fins que acaba l’espectacle.

Melon, Mardi i Rossinyol (Anicet Leone, Gabriel Agosti i Marcel Escolano) són els tres personatges que veurem caure, volar, riure, plorar, cremar-se, mullar-se i potser fins i tot perdre el cap. Tot plegat en un gran exercici d’acrobàcies, equilibris impossibles, caigudes de vertigen i riscos innecessaris que faran posar els pèls de punta al públic. Un exercici de slapstick en tota regla. De fet, en molts moments no tens clar si estàs veient un capítol de dibuixos animats macabres o una peli d’en Tarantino. L’humor negre i descarnat ho impregna tot i la brutalitat de les escenes t’acompanya tota l’obra.

Els tres protagonistes de 'MDR (Mort de Riure)? de Los Galindos. © Klara Pedrol
Els tres protagonistes de ‘MDR (Mort de Riure)? de Los Galindos. © Klara Pedrol

Us parlaria de l’escenografia, però crec que no seria apropiat fer-ho sense revelar la màgia de l’espectacle. Us diré que és com si encara estigués en construcció. Podríem dir que és una escenografia de Poliklin, és a dir, escatològica, llefiscosa i fins a cert punt, perillosa. Ah i no espereu pas seure en una butaca ben còmoda, el públic acaba formant part de la mateixa escenografia.

El que sí que podem comentar és la creació de l’espectacle. Bet Garrell i Marcel Escolano, les dues ànimes de Los Galindos, han dut a terme una autèntica meravella conceptual. Un jurat de pallassos haurà de dictaminar una pena de mort que difícilment arribarà a bon terme. Ara bé, al final l’obra fa un gir total i inesperat que farà que el públic ovacioni als actors a peu dret. Si estàveu acostumats a l’humor intimista de Los Galindos, prepareu-vos per una autèntica bogeria escènica que us permetrà eixamplar pulmons i fins i tot patir unes certes agulletes l’endemà a la zona abdominal.  

En definitiva: aneu al TNC i deixeu-vos endur per l’humor d’Anicet Leone, Gabriel Agosti i Marcel Escolano. Ah, i feu cas de les recomanacions de l’obra i no hi dugueu a infants menors de 12 anys!

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació