Al maig, toca circ

El cicle «Circ d’Ara Mateix» omplirà el Mercat de les Flors amb tretze propostes circenses innovadores del 27 d’abril a l’11 de maig.

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

El març és el mes de la dansa gràcies al festival Dansa Metropolitana, però al maig, toca circ. Aquest dissabte 27 d’abril arrenca el cicle bianual «Circ d’Ara Mateix» del Mercat de les Flors, que s’allargarà fins a l’11 de maig, coincidint, així, amb el Trapezi de Reus, la Fira del Circ de Catalunya que cada any té lloc a la capital del Baix Camp i que enguany se celebrarà a partir del 8 de maig. Des del 2008, el «Circ d’Ara Mateix» és el marc ideal per descobrir els artistes emergents i les últimes tendències del sector. Cada dos anys el cicle ens mostra les propostes més innovadores i contemporànies, amb una extensa hibridació de llenguatges i narratives. Risc, companyonia, confiança, virtuosisme, solidaritat i cooperació són valors intrínsecs de les arts del circ que ens ajuden a reflexionar sobre el món i la nostra societat. Submergim-nos, doncs, un cop més, en el singular univers circense de la mà del Mercat de les Flors.

La funàmbula Johanne Humblet inaugurarà el cicle «Circ d’Ara Mateix» 2024 | Imatge cedida pel Mercat de les Flors

El cicle arrencarà el pròxim dissabte 27 d’abril amb l’espectacle gratuït Résiste de la companyia francesa Les filles du renard pâle, una proposta de carrer on la funàmbula Johanne Humblet passejarà pels aires acompanyada de música i veu en directe. La mescla de rock vibrant i ritmes electrònics que l’acompanyen, accentuaran la tensió i el risc del seu exercici de funambulisme, i es coordinaran amb els seus moviments per deixar el públic bocabadat. L’espectacle, d’accés totalment lliure, tindrà lloc a la plaça Margarida Xirgu de Montjuïc el 27 i el 28 d’abril a la tarda.

Aquesta serà l’única proposta de carrer d’un cicle que ha programat un total de tretze propostes, la majoria de sala, i que combinarà artistes i companyies locals amb creadors internacionals de reconeguda trajectòria. Moltes de les companyies formen part o han format part de Circusnext, la plataforma europea de circ contemporani que aglutina més d’una vintena de centres de creació i exhibició del continent.

La contínua experimentació i exploració dels límits del cos humà centrarà les propostes d’enguany, amb espectacles plens d’acrobàcies, ritme i poesia escènica, que prometen emocionar el públic i enriquir la nostra percepció del món anant més enllà del simple entreteniment. Històries i emocions es combinaran amb el virtuosisme i la precisió de les disciplines circenses per oferir-nos una programació rica i ambiciosa.  

‘Foreshadow’ de la companyia belga not standing dirigida per Alexander Vantournhout © Bart Grietens

El mateix dissabte 27 d’abril, a part de l’espectacle inaugural, podrem gaudir de Cá entre nós (Aquí entre nosaltres), l’obra de debut de la Cia. Doisacordes, un duet format pel brasiler Thiago Souza i el xilè Roberto Willcock, residents a Barcelona des de l’any 2022. Ambdós establiran una relació complexa i canviant, plena d’imatges poètiques, a través de diversos exercicis de cordes i nusos. Tant dissabte com diumenge, també s’oferirà una programació doble a càrrec de les companyies La Víspera i Cie. 7bis.

Fragmentos és una obra en procés de creació de l’agrupació granadina La Víspera, integrada per Vinka Delgado i Diego Hernando, que empra titelles, màscares i diverses tècniques d’il·luminació i vídeo per reflexionar sobre la capacitat d’alleujar el dolor a través de la fragmentació. En canvi, la companyia francesa 7bis,amb seu a Lió i fundada el 2019 per l’argentí Juan Ignacio Tula, ens oferirà dues propostes amb la roda Cyr (una anella metàl·lica de grans dimensions) com a protagonista. Dissabte, el mateix Juan Ignacio Tula protagonitzarà Instante, on combina els moviments de l’anella amb la dansa Sufi, i diumenge li prendrà el relleu l’acròbata italiana Marica Marinoni amb una reflexió sobre la resistència i la tenacitat a Lontano.

El cicle continuarà el dimarts 30 d’abril amb el celebrat espectacle familiar Pensa en Wilbur, la primera creació en solitari de l’acròbata i clown Víctor Ortiz “Wilbur”, un exgimnasta d’alta competició, que va ser campió d’Espanya, i que després de setze anys de carrera es va passar al món del circ. L’espectacle combina acrobàcies, humor i situacions de risc amb una tècnica física extraordinària.    

El primer cap de setmana de maig serà el torn del coreògraf belga Alexander Vantournhout, que l’any 2022 ja ens va fascinar amb la seva mescla de circ i dansa a Trough the Grapevine. En aquesta ocasió, el director de la companyia not standing ens oferirà una peça de gran format amb vuit ballarins-acròbates que exploraran els límits de la verticalitat a Foreshadow (3 i 4 de maig). També tindrem l’oportunitat d’admirar la impressionant tècnica d’equilibrisme bucal anomenada «mandíbules d’acer» que els germans Simon i Vincent Bruyninckx, del col·lectiu francobelga Collectif Malunés, exhibiran a l’espectacle BITBYBIT. Una curiosa proposta produïda per MOVEDBYMATTER, una organització artística interdisciplinària dirigida per Kasper Vandenberghe, que després de passar pel Mercat de les Flors (3, 4 i 5 de maig) es podrà veure al Trapezi de Reus el 9 i 10 de maig.

L’artista i poeta extremeny Juan Carlos Panduro, que va actuar a Glatir, l’espectacle del passat Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular 9 Barris, presentarà els dies 4 i 5 de maig El patio, un solo d’acrodansa en procés de creació que combina l’equilibrisme sobre mans amb una posada en escena poètica i musical. Per contra, el dimecres 8 de maig gaudirem de la manipulació i capacitat expressiva del poliestirè que el ballarí italià Andrea Salustri explota a l’obra Materia.

Finalment, el cap de setmana del 10 i l’11 de maig, just abans de les eleccions al Parlament de Catalunya, veurem totes les possibilitats escèniques que ens brinden diversos materials i aparells com el cèrcol, el linòleum i l’oli corporal. Els cèrcols seran els protagonistes de Petróleo, una creació de la companyia LPM – Los Putos Makinas que no ha parat de girar des de la seva estrena l’any 2017, i el linòleum i l’oli corporal marcaran les evolucions escèniques d’Andrea Rodríguez de Liébana i Sergi González, fundadors de la companyia Palimsesta, en el seu espectacle de debut Masha, recentment guardonat per la plataforma Circusnext i que al març va viatjar al prestigiós UP Festival de Brussel·les.

A més a més, cada dia de funció, el Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel (CACRR) representarà l’espectacle gratuït Viu!! al vestíbul del Mercat de les Flors. Una proposta desenvolupada per Asvin López i Verónica Capozzoli que serà interpretada per l’alumnat del primer any del Grau Superior del centre  i on veurem tècniques com la perxa xinesa, l’acrodansa, el trapezi fix o el cèrcol aeri, entre altres.

Podeu consultar tota la informació i els horaris del cicle «Circ d’Ara Mateix» al web del Mercat de les Flors. L’equipament ofereix un 30% de descompte per la compra d’entrades de dos o més espectacles del cicle.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació