laCultivadora: un projecte en favor del binomi cultura i educació

El projecte té com a mascaró una pàgina web que centralitza l’oferta dels principals equipaments públics: l’Auditori, el Liceu, el Mercat de les Flors, el Palau, el Teatre Lliure i el TNC.

Santi Dommel

Santi Dommel

Historiador i periodista.

Rodejats d’instruments, una nova era de l’aparador cultural català semblava albirar-se. Tot un desplegament de mitjans flanquejava l’acte de presentació de laCultivadora que es va celebrar aquest 12 de juny al Museu de la Música. El projecte, que reuneix els principals equipaments de l’escenari cultural català: l’Auditori, el Gran Teatre del Liceu, el Mercat de les Flors, el Palau de la Música, el Teatre Lliure i el Teatre Nacional de Catalunya, amb el suport i finançament de la Generalitat, advoca per fomentar el poder transformador de l’art en l’educació i impulsar propostes artístiques amb una mirada educativa. L’absència de l’exconseller d’Educació, Josep González-Cambray, no va entelar una jornada que entronitzava quelcom ben senzill i que apuntà amb precisió Juan Carlos Martel en indicar que, en definitiva, “la cultura educa”. Així de simple.

D’esquerra a dreta: Valentí Oviedo, director general del Gran Teatre del Liceu; Àngels Margarit, directora del Mercat de les Flors; Carme Portaceli, directora artística del TNC; Neus Aranda, presidenta del Consell d’Administració del TNC; Mònica Campos, directora executiva del TNC; Natàlia Garriga, consellera de Cultura; Olga Adroher, cap del Servei d’Ordenació d’Ensenyaments del Departament d’Educació; Juan Carlos Martel Bayod, director del Teatre Lliure; Robert Brufau, director de L’Auditori; i Joan Oller, director general del Palau de la Música Catalana. | Font: L’Auditori/MayZirkus

La cultura, unida

Encapçalats per Robert Brufau, director de l’Auditori, i escortats per la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, els directors dels principals equipaments públics catalans van ponderar l’adveniment del projecte. “La proposta va nèixer el 2002 com una iniciativa conjunta dels sis equipaments per la creació i optimització de nous públics joves”, apuntava Brufau. Així i tot, aquesta no es va formalitzar fins a la tardor de l’any passat i, ara, enceta una nova fase que concep laCultivadora com a projecte per tota la comunitat educativa reglada, d’abast i de caràcter transdisciplinari i que, segons el director de l’Auditori, només té sentit “des d’una vocació pública”. 

LaCultivadora compta amb el finançament del Departament de Cultura de la Generalitat, una inversió que Natàlia Garriga considerà que havia de ser estructural i bàsica pel foment de la cultura i la promoció d’hàbits en els més joves. A l’acte, va valorar la tasca dels educadors i la voluntat de col·laboració del projecte entre els sectors culturals i educatius que, de la mateixa manera, també “ajuda a despertar noves ocasions, nous creadors i creadores, a més de nous públics”. 

Valentí Oviedo, director del Liceu, va ressaltar el treball cooperatiu entre els diferents equipaments, juntament amb la promoció d’un diàleg continu entre els equipaments com a essència fonamental de laCultivadora i per a l’assoliment dels seus objectius. Per la seva banda, Àngels Margarit, directora del Mercat de les Flors, va assenyalar com la plataforma permetrà digitalitzar fins a 16 espectacles de la cartellera del Mercat, a més de fer més accessible i visibles els continguts dels equipaments a un públic més extens. “Realment serà un arxiu molt important per la ciutadania”. 

El director del Palau de la Música, Joan Oller i el director del Teatre Lliure, Juan Carlos Martel, coincidiren a assenyalar que laCultivadora amplifica la missió dels equipaments de ser mecanismes educatius, ressaltant, a més, que la creació d’un projecte d’aquestes característiques, “és únic a tota Europa”. Finalment, Mònica Campos, directora executiva del Teatre Nacional de Catalunya, va reivindicar el paper de les arts escèniques com a eines pedagògiques, a més de considerar que laCultivadora es planteja amb “l’objectiu de continuar creixent”. 

Els objectius i futur del projecte

El projecte es vertebra entorn de quatre grans objectius: la creació d’una marca referent en el món de les arts escèniques i musicals; la construcció d’un portal web que unifiqui la cartellera dels equipaments; la creació de formacions anuals destinades a docents i professorat; a més de “posar en diàleg els diferents equipaments i programacions educatives”, segons Berta Solé, coordinadora del projecte. 

Segons indica al seu manifest, accessible a través del web, laCultivadora fa accessible al públic una plataforma digital amb propostes coordinades entre els diferents equipaments, a més de l’organització de jornades de formació per docents i recursos educatius, a banda d’aglutinar les ofertes de cadascun dels equipaments. El primer projecte conjunt que ha contemplat la plataforma ha estat el denominat Vibe35, una programació especial de cada equipament per a joves d’entre 18 i 35 anys a preus que oscil·len entre els 10 i els 20 €. Es va celebrar l’any passat i, després de l’èxit que va acollir, tornarà a reprendre’s amb una nova programació.

En un primer moment, el projecte està enfocat a tota aquella comunitat educativa reglada. En un futur, però, un cop es consolidi el projecte i hagi guanyat inèrcia, laCultivadora aspira a canalitzar també centres de lleure perquè puguin reservar les diferents propostes educatives.  

El web: mascaró del projecte

La pàgina web, malgrat ser només una de les eines que ofereix laCultivadora, s’erigeix en la cara més visible del projecte gràcies, en part, a un disseny intuïtiu i senzill. La pestanya d’“Itineraris”, que pretén “estendre filaments entre els equipaments”, roman en construcció, però la pàgina ja és totalment operativa. Els centres educatius encara hauran d’esperar fins al 4 de setembre, abans de l’inici de curs escolar d’aquest mateix any, per poder reservar les propostes culturals que els interessin. El portal, a més, agilitza la compra dels diferents continguts per mitjà d’una cistella única que permet fer el pagament conjunt d’actes que formin part d’equipaments diferents. 

La secció d’“Activitats” permet dur a terme una cerca bàsica i una d’avançada, separada per tipologies, rang de dates, entre altres aspectes, per cercar funcions d’interès. A l’apartat de “Recursos”, els visitants podran cercar els continguts propis que ofereix laCultivadora i que, ara per ara, integra prop de 140 peces digitals que varien entre documentals, música, webs de referència, dossiers pedagògics amb filtratge, etc. A “Formacions”, s’hi pot trobar digitalitzada la primera formació de la plataforma i, al llarg del mes entrant, s’espera trobar-hi la segona. 

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació