La petita ànima dels objectes

‘HOP! Històries d’Objectes Perduts’ és un delicat i poètic espectacle de Viu el Teatre, per a infants a partir de 4 anys, que ens mostra la vida oculta dels objectes quotidians

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

En Joan Oliver solia dir que «les sabates són presons». La seva animadversió cap a aquesta peça de vestir residia en el fet que durant els seus primers anys d’exili a Xile, el poeta i dramaturg va haver de subsistir, durant un temps, com a venedor de calçat. Quelcom semblant deuen pensar Queralt Albinyana i Jordi Llordella, els protagonistes d’HOP! Històries d’Objectes Perduts, quan al principi de l’obra es desempalleguen de les seves sabates per lliurar-se a un divertit i poètic joc, gairebé sense paraules, amb una munió de petits objectes que, fins als anys vuitanta del segle passat, es podien trobar fàcilment a qualsevol llar catalana.

Queralt Albinyana i Jordi Llordella protagonitzen «HOP! Històries d’Objectes Perduts» © Jordi Boixareu

Estrenada fa un parell d’anys, l’obra és la versió catalana de A Small Story / Eine kleine Geschichte, un espectacle d’Andy Manley i Ania Michaelis representat i produït, originalment, pel berlinès Theater o.N i i l’organització escocesa STARCATCHERS. Sota la direcció de Gisela Juanet, responsable juntament amb la Mar Puig de la seva adaptació, HOP! Històries d’Objectes Perduts ha format part en diverses ocasions de la programació familiar del Teatre Romea, i el passat cap de setmana es va exhibir dins del cicle «Goya en família», coordinat per la productora Viu el Teatre.

Albinyana i Llordella apareixen a escena abillats amb un elegant conjunt gris format per armilla i pantaló sobre camisa blanca. La seva indumentària, confeccionada per Gemma Malé, sembla indicar-nos que són empresaris o executius d’alguna gran multinacional o centre de negocis. Com els homes grisos de Momo, van amb presses i carreguen esplèndids maletins, i com els habitants de la City londinenca, viuen abstrets en les seves cabòries, alienats del món rere d’ulleres fosques i auriculars. Una trobada fortuïta, però, farà que els dos personatges comencin a mirar al seu voltant i a descobrir l’entorn. Després d’arremangar-se i deslliurar-se de les sabates que els oprimeixen, entraran en un espai de joc presidit per un moble de colors vius que recorda les cèlebres composicions del pintor neerlandès Piet Mondrian.

L’espai escènic, dissenyat per Toni Montero i construït per Josep Juanet, està farcit de funcionals calaixos d’on aniran sorgint els veritables protagonistes de l’espectacle: un seguit d’objectes quotidians que, en mans d’Albinyana i Llordella, aniran cobrant vida per art de màgia al so d’una partitura musical i sonora molt ben travada per Adrià Gomez i Carles Bernal. Des del jazz més relaxat, al rock més bellugadís, des de conegudes sintonies televisives, com la dels Barrufets, a cèlebres peces operístiques cantades a cor que vols per unes figuretes de porcellana i un cor d’aneguets de goma. Tot té cabuda en aquest espai de joc desordenat.

Una de les escenes de «HOP! Històries d’Objectes Perduts» © Jordi Boixareu

Al llarg dels 45 minuts de durada de l’espectacle, els intèrprets aniran ordenant l’espai fins a retornar a les seves respectives vides, ara menys anodines. Entremig, hauran conegut una cristalleria riallera, un porró dormilega, una família de setrilleres, uns fusos de fil molt juganers o unes foradadores i unes esponges unides en matrimoni, entre altres. Una manera de demostrar que tots tenim una història per explicar, fins i tot, els objectes més quotidians i, aparentment, insignificants.

L’espectacle inclou petits elements d’il·lusionisme i de teatre d’ombres que faran les delícies dels més petits, i l’excel·lent manipulació dels intèrprets recorda la tècnica objectual de Xavier Bobés, o la dels Farrés Brothers, que aquests dies també reivindiquen una mirada més pausada sobre la nostra quotidianitat a Murmut, un espectacle de caràcter més adult que estarà en cartell al Teatre Tantarantana fins  al pròxim 10 de març.

A més a més, alguns dels elements que apareixen a HOP! Històries d’Objectes Perduts conviden a un diàleg posterior entre pares i fills, perquè els més menuts segurament no coneixeran alguns dels artefactes més vintage de l’obra, com les cassets o el projector de Súper CinExin. De fet, quan Llordella extreu una cinta embullada del radiocasset que s’oculta rere una de les portes de l’escenografia, una petita veu exclama, estranyada, des del públic: «què és?».

Una de les escenes de «HOP! Històries d’Objectes Perduts» © Jordi Boixareu

La fascinació està assegurada per cada nou element que apareix en escena i, gràcies al bon saber fer d’Albinyana i Llordella, no decau en cap moment mentre viatgem a través de la vida privada d’aquests objectes, amb moments recognoscibles per a tothom com els aniversaris, els naixements, les morts i les celebracions. De fet, el comiat d’un objecte que ha passat a millor vida, representat amb molta delicadesa, és segurament un dels passatges més emotius i destacables de l’obra.

Un espectacle ple de tendresa i sensibilitat, excel·lentment executat per la parella protagonista, que a través del so i de la música ens faran veure els objectes de casa amb una altra mirada. A l’abril, podreu veure HOP! Històries d’Objectes Perduts a Vilafranca del Penedès, l’Hospitalet de l’Infant i Vilanova i la Geltrú. I, fins aquest diumenge, 10 de març, també podreu gaudir de Queralt Albinyana i Jordi Llordella en una altra producció de Viu el Teatre, el celebrat muntatge musical d’Alícia al país dels mòbils que es representa per vuitena temporada consecutiva al Teatre Romea.

Núvol se suma a la campanya Cap butaca buida. Us animem a omplir els teatres el dissabte 16 de març. Pots comprar la teva entrada per aquest espectacle aquí

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació