Estrena’t al territori!

Oberta la convocatòria de Estrena’t al territori, una iniciativa per la producció d’espectacles de companyies novells

Les companyies novelles són una part essencial del nostre sistema teatral. Però les seves propostes necessiten impuls per a poder-se exhibir arreu del territori. Quatre espais escènics catalans uneixen forces per donar-los suport i facilitar l’estrena i la gira dels seus espectacles per tot Catalunya: la Sala Trono de Tarragona, el Teatre de l’Aurora d’Igualada, la Sala La Planeta de Girona i la nova sala La Mercantil de Balaguer, inaugurada l’octubre del 2021, fa poc més d’un any, han obert la primera convocatòria de «Estrena’t al territori», una programa de suport que neix amb la voluntat d’impulsar la creació escènica emergent més enllà de Barcelona, oferir noves oportunitats laborals i creatives als artistes d’arreu de Catalunya i facilitar l’exhibició dels espectacles creats per les companyies novelles.

Sala La Planeta de Girona. Foto: Temporada Alta

Recentment, les quatre sales privades que impulsen els ajuts ja havien coproduït conjuntament l’obra Beuré de la teva aigua, de Dobrin Plamenov, un espectacle sobre el canvi climàtic interpretat per Marc Tarrida Aribau, que també s’ha pogut veure durant uns dies a la sala Dau al Sec de Barcelona. Després d’aquesta primera experiència conjunta, les quatre sales es comprometen a col·laborar en la producció i exhibició de la proposta guanyadora d’aquesta primera convocatòria oberta de «Estrena’t al territori».

Amb el suport de l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA) i l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), les quatre sales escolliran una proposta guanyadora per acompanyar-la al llarg de les diferents fases de creació, des de la producció a l’exhibició. Facilitar que les companyies joves, emergents i novelles s’integrin a l’ecosistema teatral català o potenciar la descentralització de la producció i la creació artística són els objectius principals de la nova iniciativa.

També es persegueix generar un circuit estable entre aquestes sales per ajudar a potenciar l’activitat escènica privada fora de la ciutat de Barcelona i ajudar a establir una xarxa d’exhibició entre les diverses sales privades del territori. Motiu pel qual també compten amb la col·laboració d’altres espais creatius com la Nau Ivanow.

La proposta guanyadora gaudirà d’un assessorament en tots els aspectes relacionats amb la gestió empresarial, comptabilitat, contractació i comunicació. Gaudirà, a més, d’una residència tècnica en una de les quatre sales impulsores dels ajuts, i podrà exhibir l’espectacle, durant dos dies, a cadascuna de les quatre poblacions on s’ubiquen els teatres: Tarragona, Girona, Igualada i Balaguer. El caixet total de les vuit representacions, que es realitzaran entre els quatre caps de setmana consecutius del mes d’octubre de 2023, serà de 12.000€.

La convocatòria està oberta a companyies emergents catalanes que presentin espectacles en qualsevol llenguatge escènic, ideats per a espais interiors i que no hagin estat estrenats ni produïts abans. Les propostes poden ser de petit i mitjà format, i poden combinar diversos gèneres teatrals. La duració dels espectacles ha de ser d’entre 50 minuts i 90 minuts i l’idioma principal de la proposta ha de ser el català. Els espectacles hauran de ser viables a les quatre sales impulsores de la convocatòria, entenent per viables que s’adaptin a les dimensions i condicions tècniques de cada sala.

El període de presentació de les propostes es tanca el 20 de febrer (inclòs). El jurat el formaran representants de cadascuna de les quatre sales. Valoraran la contemporaneïtat de la proposta, la innovació en el llenguatge escènic i la qualitat en el contingut, format i dramatúrgia. La comissió artística informarà abans del 15 de març, i mitjançant correu electrònic, a totes les companyies presentades si la seva proposta ha estat o no seleccionada. En el mateix moment, s’informarà a la proposta seleccionada del dia, hora i lloc de les diferents representacions i dels espais de residència tècnica.

Per participar-hi, cal enviar un formulari d’inscripció amb les dades de la proposta i el text complet de la dramatúrgia a [email protected] en el termini de presentació. Més informació i formularis en aquest enllaç.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació