Tot Reus serà una carpa

Del 10 al 14 de maig passaran pel Trapezi de Reus una trentena llarga de companyies en una edició de la Fira del Circ de Catalunya que estrena nova direcció.

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

Des del 1997, cada mes de maig se celebra a Reus el Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya. Any rere any, la capital del Baix Camp acull professionals i entusiastes de les arts circenses per veure les novetats de la temporada i una diversitat de propostes internacionals força eclèctica. Enguany, el Trapezi presenta novetats. No només serà la primera edició de la nova direcció de la fira, encapçalada per la pallassa i acròbata Alba Sarraute i l’actriu i gestora cultural Cristina Cazorla, sinó que, després de diversos anys d’absència, tornaran els firaries a la Plaça Prim.

Les noves directores de la fira Trapezi de Reus, Alba Sarraute (dreta) i Cristina Cazorla, amb el cartell de la 27a edició, al Plau Marc de Barcelona | Pau Cortina/ACN

Del 10 al 14 de maig passaran per Reus una trentena llarga de companyies locals, estatals i europees, amb una cinquantena de propostes de petit i gran format, de sala i de carrer. Sarraute i Cazorla asseguren una línia continuista després de prendre el relleu de Leandro Mendoza, director del Trapezi des del 2017. Tanmateix, han deixat clars els seus objectius per a la present edició: recuperar l’activitat de carrer, escampar les propostes de circ per tota la ciutat –amb fins a dues carpes a més dels espais habituals de la fira– i potenciar el Parc de la Festa que, enguany, acollirà l’espectacle i tota la jornada inaugural.  

Entre les propostes més destacades trobem la companyia gal·la Le G. Bistaki, amb la sàtira capitalista Baïna[na], el cinematogràfic Rouge Nord dels també francesos Cirque Pardi!, i l’auto irònic Winter, de la companyia italofrancesa My!Laika. A banda d’una nodrida presència local i internacional, el Trapezi acollirà, com cada any, propostes d’altres comunitats autònomes de l’estat com Andalusia, la Comunitat Valenciana, Castella i Lleó, el País Basc o l’Aragó. Cal ressaltar la presència del pallasso gallec Roi Borrallas amb el seu Solo, que a finals de l’any passat ja vam poder veure al Festival Internacional de Pallassos de Cornellà.

Escena de l’espectacle ‘Rouge Nord‘ de la companyia francesa Cirque Pardi! | Imatge cedida pel Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya

La fira creix en nombre de companyies i ho fa amb una perspectiva centrada en les cures, amb un nou cabaret titulat Oh mamma!, que visibilitzarà les dones del sector, i amb una aferrissada defensa dels talents que marxen a l’estranger per finalitzar els seus estudis superiors. Enguany, el Trapezi convidarà a tornar a Catalunya a diversos artistes catalans que treballen o s’han format a França, entre els quals destaca l’acròbata David Coll, que en el marc del Trapexic –la programació familiar de la fira– presentarà l’espectacle LOOking fOr, juntament amb la seva companya Katell Le Brenn i la cantant de jazz Chloé Cailleton.

Pel que fa a les propostes locals, cal remarcar l’espectacle introspectiu Corcs, de la companyia MuTa, ple d’equilibrismes i exercicis aeris de corda, i l’obra NüShu, de la companyia catalanoaragonesa Capicua. La primera és una proposta ideada per l’artista tarragonina Mila Martínez i l’alemany resident a Barcelona Sait Tamir, amb composicions del músic reusenc Gerard Marsal, i la segona és un espectacle acrobàtic ambientat en una fàbrica tèxtil. El mateix Leandro Mendoza també presentarà, enguany, el seu darrer espectacle al Teatre Bartrina: Vetus Venustas, una proposta de la companyia Cíclicus, que reflexiona sobre el paper de la gent gran a la societat i la importància de saber adaptar-se als canvis vitals.    

Els artistes Peter Panero, Graziella Galán i Miguel Angel “Tinga” Fernández, protagonistes de l’espectacle “Vetus Venustas” | Imatge cedida per la Cia. Cíclicus

Com sempre, un dels actes més esperats de la fira serà el Cabaret, l’espectacle de circ contemporani produït pel Trapezi on, any rere any, es fusionen una gran diversitat de tècniques circenses com els trapezis, els malabars, la bàscula coreana, la barra russa o l’acrodansa. Enguany, la direcció del Cabaret –que es podrà veure a la carpa de la plaça d’Anton Borrell les nits de l’11, 12 i 13 de maig – recaurà sobre la Marta Torrents i el presentador serà José Luis Redondo, artista i pallasso multidisciplinari.

Amb l’objectiu de fer arribar la Fira a tots els racons de la ciutat de Reus, el Trapezi també comptarà amb firaires com Adrian Schvarzstein i companyies i artistes itinerants com Planeta Trampolí, Marcel et ses Drôles de Femmes o la companyia de la coreògrafa Mar Gómez. L’objectiu és convertit tot Reus en una gran carpa perquè la capital del Baix Camp esdevingui, un cop més, el centre neuràlgic del circ.

Podeu consultar tota la informació de la fira i adquirir entrades a través del web del Trapezi.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació