Obrir la mirada amb l’Escena Poblenou

Del 19 al 22 d’octubre torna el festival Escena Poblenou amb una quinzena de propostes de teatre, dansa, performance, circ i clown

Amb la defensa de la llibertat d’expressió com a bandera, la vint-i-dosena edició del Festival de Creació Contemporània Escena Poblenou se celebrarà, del 19 al 22 d’octubre, a setze espais diferents del barri, amb la plaça del davant del Centre Cívic Can Felipa com a centre neuràlgic. Sota el lema «Obrim la mirada» s’oferiran una quinzena d’espectacles i diverses activitats paral·leles abastant una gran varietat de disciplines escèniques: teatre, dansa, performance, circ i clown. A més a més, el festival codirigit per Ada Vilaró i Georgina Majench comptarà, enguany, amb un 90% de propostes creades i dirigides per dones —o per equips formats majoritàriament per dones— demostrant, un cop més, el seu compromís amb l’assoliment d’una igualtat de gènere real i efectiva.

L’artista Andrea Paz presentarà la performance “Plantar” dins del projecte «Embrions» d’Escena Poblenou | Imatge cedida per Escena Poblenou

Fa una dècada que l’Escena Poblenou impulsa el projecte «Embrions» per donar suport a la nova creació artística. En aquesta edició, «Embrions» presentarà tres performances i una coreografia en ple procés de creació. Per una banda, trobarem la proposta Kenòpsia, de la nova companyia Las Calatrava; un projecte que vol reflexionar sobre el concepte d’espai públic i pretén investigar com l’urbanisme i l’arquitectura adreçada a la ciutadana i impulsada des de les institucions (sovint amb un pretext cultural) impacta negativament sobre les persones i els seus usos de l’espai públic. Aquest projecte va ser un dels beneficiaris de la darrera convocatòria de les Beques SOS Cultura de la Fundació Carulla.

Per altra banda, la creadora Andrea Paz ens convidarà a participar en una intervenció performativa titulada Plantar, en la qual explorarà diferents maneres de crear comunitat, a través de ritualitats col·lectives, amb l’ajuda del seu gos i d’una planta. En canvi, Diana Gadish viurà diferents metamorfosis i transformacions davant del públic a Cruuu, tot barrejant el llenguatge del clown, la dansa i la performance. Finalment, la companyia Kernel Dance Theater ens oferirà un tast d’Una bellissima giornata, l un duo coreogràfic que recorre les imperfeccions d’una relació entre filla i pare a través de la dansa contemporània. Després de de cadascuna de les mostres del cicle «Embrions», hi haurà un diàleg oberts amb els corresponents artistes.

L’artista Diana Gadish presentarà la performance “Cruuu” dins del projecte «Embrions» d’Escena Poblenou | Imatge cedida per Escena Poblenou

A part d’«Embrions», a l’Escena Poblenou també hi trobarem un espectacle d’arts de carrer internacional: Notícies de Noone (2 bodies), de la companyia francesa 1 Watt. Una peça itinerant d’aires carnavalescos protagonitzada per Sophie Borthwick i Pierre Pilatte. A més a més, durant el festival la companyia francesa oferirà un taller per a professionals titulat Poblenou Terreny de Joc.

Pel que fa a les propostes de teatre més tradicional, hi trobarem cinc títols força interessants. El festival ens brindarà l’oportunitat de recuperar a Barcelona la celebrada obra El Mar: Visió d’uns nens que no l’han vist mai d’Alberto Conejero i Xavier Bobés, estrenada fa un parell de temporades al Teatre Nacional de Catalunya. Es tracta d’un emotiu homenatge escènic a la figura d’Antoni Benaiges, pedagog avançat al seu temps i primer mestre republicà en caure víctima de la repressió feixista arran del cop d’estat del 18 de juliol de 1936, que ha rebut nombrosos elogis de la crítica i el públic des de la seva estrena.

El festival també ha programat Noves Espiritualitats per a persones atees, de la companyia Atzucac, tota una revelació a la passada FiraTàrrega; una obra nascuda, precisament de l’anterior edició del projecte «Embrions». Las Glorias Cabareteras, les vedets més irreverents del panorama escènic català, també presentaran El Show de las Glorias, mentre que la companyia Maria la Culpa estrenarà El santet, un nou espectacle creat conjuntament amb els alumnes de l’Institut Quatre Cantons, i la Sala Beckett recuperarà, en el marc del festival Escena Poblenou, el premiat musical La Infanticida, amb música de Clara Peya, que adapta el monòleg homònim de la Víctor Català (Caterina Albert).

El segon dia del festival es farà la xerrada «Teatre i Feminismes» on hi participaran l’actriu, dramaturga i directora Marta Aran, guanyadora del Premi Max a Millor Autoria Revelació 2020; la directora i dramaturga Queralt Riera, a qui el Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa dedica un cicle aquest mes, i la investigadora de la UNED i crítica teatral de Núvol, Ana Prieto Nadal. Totes tres parlaran sobre quotes de paritat, dinàmiques en els equips de treball i els avenços i les conquestes del feminisme dins el món del teatre.

Dins la programació de l’Escena Poblenou també hi haurà lloc per a les propostes de clown i circ. La veterana i prestigiosa companyia Los Galindos —Premi Ciutat de Barcelona 2022, Premi de la Crítica a Millor Espectacle de Circ 2021 i Premi Nacional de Cultura 2016 de la Generalitat de Catalunya, entre altres—, presentarà Udul, un espectacle de circ basat en la rítmica del vodevil. En canvi, l’artista Àfrica Llorens, impulsora de la companyia Moll de l’os, ens explicarà la llegenda de la Roca Foradada de Montserrat amb acrobàcies i cistells de vímet a l’espectacle Foradada —que fa pocs dies vam poder veure a la Fira Mediterrània de Manresa— i la trapezista Cèlia Marcé Oller captivarà a tothom amb Nus, on narrarà una experiència personal de pèrdua a partir de la poesia, l’humor, les acrobàcies i un sistema de politges.  

Pel que fa a la dansa, a més del tast del nou espectacle de Kernel Dance Theatre dins del projecte «Embrions», també podreu gaudir de l’obra Todo esto era campo de la companyia Unaiuna. La música tampoc faltarà a l’Escena Poblenou, on podrem gaudir del concert Modelling Caos de Manuel Esteban, un compositor multiinstrumentista que combina instruments acústics amb música electrònica.

El darrer dia, diumenge 22 d’octubre, hi haurà una trobada de ballarins de swing i el taller de rap Ritme i poesia, el Poder de la Paraula, impartit per Projecte Click i Escola de vida, especialment dirigit a joves d’entre 13 i 23 anys del Districte de Sant Martí. Igualment, aquesta any se celebrarà una nova edició de la convocatòria Al meu barri fan performances, una iniciativa endegada amb el Centre Cívic Can Felipa que busca generar processos artístics que apropin la creació contemporània als veïns i veïnes del barri. Aquest anys es presentarà la proposta Güelcome del Col·lectiu Güilis, un espectacle de creació col·lectiva que reflexiona sobre l’impacte del turisme i les conseqüències del seu model a la ciutat.

Escena Poblenou també té un lloc preparat per als més petits dins del Programa Valentina, una programació familiar que enguany ha programat tres obres per fer riure els menuts. A més d’Udul de Los Galindos, hi trobarem la proposta de teatre gestual i d’objectes Hai i el peix daurat, de la companyia Giramagic, i Bombolles de paper, de Múcab Dans, la qual segueix la història d’un músic apassionat per les bombolles a través de la fusió de dansa i noves tecnologies.

Podeu consultar tot el programa i els horaris a la pàgina web del Festival Escena Poblenou.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació