Conversa entre música i dansa

El 15 i 16 de gener el Mercat de les Flors acull 'Mercedes máis eu', un espectacle de Janet Novás i Mercedes Peón on convergeixen dansa i música

Laia Solé

Humanitats i Periodisme

Aquest cap de setmana es presenta Mercedes máis eu al Mercat de les Flors, una col·laboració entre la coreògrafa i ballarina Janet Novás i la compositora i música Mercedes Peón. Es tracta d’un viatge emocional carregat de bellesa i creativitat on ambdues exploren les relacions particulars que s’estableixen entre la seva dansa i la seva música. L’espectacle, que prèviament ja s’ha presentat a Barcelona amb una gran acollida, es pot veure a les 20:00 h el dissabte 15 de gener, i a les 18:00 h el diumenge 16 a la Sala MAC.

‘Mercedes máis eu’.

Janet Novás és una ballarina i creadora gallega formada en dansa contemporània entre Madrid, Brussel·les i Berlin. El 2008 va començar els seus propis projectes, que es construeixen des de l’observació, l’experiència i el diàleg amb el seu cos com a eina principal. Les seves obres han participat en prestigiosos festivals nacionals i internacionals. Mercedes Peón, també de Galícia, des de la seva adolescència va sentir un gran interès per les “Pandereteras”, dones gallegues que exploren el so de les veus i les panderetes. Durant molts anys, l’artista va recórrer multitud de pobles gallecs recopilant els cants, la música, els balls i les tradicions de la seva terra, que ha treballat posteriorment en forma de produccions musicals.

Les dues artistes es van conèixer a través d’un contacte en comú, que els va comentar que una col·laboració entre elles seria artísticament interessant. Novás confessa que des de ben jove ja sentia gran admiració per Peón. El 2015 es va produir una primera trobada i, a partir d’aquí, van anar sorgint encontres casuals en què improvisant, ajuntaven les seves dues disciplines i creaven peces màgiques basades en la confiança i en la bona relació. El contacte entre les dues gallegues es va formalitzar als volts del 2018, quan van emprendre juntes un camí d’investigació per dissenyar i crear una dramatúrgia compartida: Mercedes máis eu. Un resultat artístic que s’ha construït a poc a poc des del respecte i el reconeixement de l’una cap a l’altra.

L’espectacle és un híbrid dansístic musical farcit d’imatges evocadores i seccionades per quadres, cosa que permet a l’espectador gaudir de contextos més escènics al mateix temps que de contextos més museístics o instal·latius. És una improvisació molt treballada amb certa estructura. De la mescla de diferents instruments, records, cançons, i balls, afloren diferents temes, alguns d’ells de gran càrrega sociopolítica, que tenen presència en els moviments, els tons, les veus, els polsos, les dinàmiques, els silencis i les formes. Segons Peón, “és una producció on 2 cossos s’entenen des de llocs molt diferents, però molt semblants”.

Foto: Stefano Benacci.

Novás explica que Mercedes máis eu serveix per entendre que “la manera que té un ballarí de relacionar-se amb el seu cos, no només parteix de la seva formació acadèmica, sinó de la seva memòria i la seva història, dos punts que tenen gran protagonisme en l’espectacle”. “Vida” i “veritat” també destaquen al llarg de la funció”. D’altra banda, Peón afegeix que els “cossos pregènere, cossos que no estan pressionats per allò que representen i per com han d’actuar”, tenen un protagonisme considerable en aquesta obra, que defineix com a “contrasexual” i “feminista”. A part, s’hi ha de sumar l’argument polèmic de les llengües minoritzades, en aquest cas el gallec, que ressona al llarg de la representació. “Sobresurt un tema o un altre en funció del punt de vista des del qual es mira l’obra”, defensa la música.

Del 15 de gener al 6 de febrer, el Mercat de les Flors du a terme ‘Dansa i Música en conversa’, un cicle en què tres parelles formades per un músic i un ballarí presenten peces on el diàleg entre aquestes dues disciplines es converteix en el mateix contingut de la creació. Emma i Maurici Villavecchia, Manel Salas i Núria Andorrà, i Sònia Sánchez i Agustí Fernández són les tres parelles protagonistes. Peón i Novás no estan incloses en el cicle, així i tot, tal com afirma Àngels Margarit, directora del teatre, “l’espectacle serà el preludi perfecte per donar el tret de sortida al que vindrà després”.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació