Banys de lluna al Sismògraf

La quinzena edició del festival Sismògraf se celebrarà a Olot del 13 al 16 d’abril amb una trentena de propostes programades.

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

El Sismògraf, el festival que detecta el moviment (del cos i del planeta), ha programat un ampli ventall d’arts vives que ompliran les sales, carrers i espais singulars i naturals d’Olot entre el 13 i el 16 d’abril. La quinzena edició del festival garrotxí, que l’any passat va transformar-se per canviar el seu model de programació, anant més enllà de la dansa i abraçant totes les arts del moviment des d’una perspectiva més ecològica, sostenible i naturalista, ha preparat una eclèctica selecció d’espectacles, amb una forta presència d’artistes internacionals, per a reflexionar plegats sobre les relacions que establim amb el nostre entorn animal i natural.

La instal·lació “Museum of the Moon” de l’artista britànic Luke Jerram © Ed Simmons

Durant quatre dies, la capital de la Garrotxa, que es consolida com l’epicentre de les arts vives i del paisatge de Catalunya, acollirà una trentena de propostes ben diverses: espectacles de sala i de carrer, peces itinerants i site specific, propostes participatives, instal·lacions artístiques, debats i relatories. Amb vuit estrenes inèdites a Catalunya, el Sismògraf 2023 comptarà amb artistes provinents de Portugal, Quebec, Eslovènia, França i Brasil a més a més de nombrosos artistes de casa nostra com Quim Girón, Moon Ribas, Pau Masaló, Manolo Alcántara, Marga Socias o Ester Guntín.

La directora del festival, Tena Busquets, ha presentat les quatre línies argumentals que vertebraran aquesta nova edició del Sismògraf i que configuren «quatre erupcions» que en permeten explicar la programació. Sota el concepte de «Natura Morta» hi podem trobar les propostes que investiguen sobre el propi format escènic i que giren al voltant de l’acumulació d’objectes per ajudar a explicar el temps i el context social de la nostra època.

Són propostes com En un día claro puedes ver para siempre, de Rosa Casado i Mike Brookes, que durant tres dies es dedicaran a desmuntar un cotxe peça per peça, o el bodegó ballat Habiter, de la quebequesa Katia-Marie Germain, que explorarà la relació entre el cos, l’espai i els objectes que l’habiten. En aquest grup també hi podem incloure, entre altres, el celebrat espectacle Ciutat dormitori de Pau Masaló i Irene Visa –guardonat amb el VII Premi de la Crítica d’Arts de Carrer i als II Premis El Temps de les Arts en la categoria d’Arts Escèniques– que després de representar-se al Cementiri de Montjuïc s’adaptarà per oferir-nos un recorregut pel cementiri municipal d’Olot.

Sota l’etiqueta de «Mineral» s’hi agrupen els espectacles que confronten els espectadors amb allò no viu, la terra i/o els minerals. Parlem de propostes com la sorprenent FREEZE, de l’artista holandès Nick Steur, que crea escultures en directe amb pedres pacientment col·locades, o la inclassificable prospecció del futur dels lleidatans Íntims Produccions a Dels intestins una soga i del cul un sac de gemecs.

Sota el concepte de «Vegetal» s’engloben les peces que reflexionen sobre els nous formats relacionals i les particularitats del regne vegetal: des de les Coreografías Selváticas, de la madrilenya Adriana Reyes, on la intèrpret balla tot explicant les reaccions que li provoca la infusió de cada planta, a Woods /Bosque de Clarice Lima i la companyia lusitana-brasilera Futura & Linha de fuga, que aborda la desforestació de l’Amazones amb la participació de diversos artistes locals, i que ens arriba a Catalunya avalat pel programa europeu Big Pulse Dance Alliance del qual forma part el Sismògraf d’Olot.

Finalment, sota la idea de «Interespècies» hi trobem el gran gruix de la programació amb nombroses propostes que giren al voltant de les relacions que establim amb la resta d’animals del món. Moon Ribas i Quim Girón ens convidaran a pasturar pel cràter de Sant Francesc a Ramat simfònic i els coloms de la companyia Llum de Fideu alimentaran amb molles de pa els espectadors de Sfumato (assajant per la caiguda dels contorns). Entre les propostes internacionals destaca l’assaig visual de l’eslovena Neja Tomšič, que reflexionarà sobre el colonialisme al voltant d’una cerimònia del te a Opium Clippers o l’espectacle de dansa inclusiva Frock, dels anglesos Stopgap Dance Company, que s’hauria hagut de veure a l’edició cancel·lada del 2020.

Escena de “Woods /Bosque” de Clarice Lima i la companyia lusitana-brasilera Futura & Linha de fuga © Vojtěch Brtnický

Però la protagonista de la present edició serà, sens dubte, la lluna gegant de set metres de diàmetre creada per l’artista britànic Luke Jerram per a Museum of the Moon, que esdevindrà un dels punts de trobada del festival i se situarà a la Plaça de Braus d’Olot, on també hi haurà una zona de furgoteques (food trucks), i on tindran lloc els Allunatges, unes visites guiades de vint minuts que revelaran molts interrogants sobre la Lluna de la mà de diversos experts, des d’una enginyera aeroespacial a un pastor, una poetessa, un astrònom o una bruixa.

Sota la lluna de la Plaça de Braus també se celebrarà una festa amb Dj’s el dissabte 15 d’abril a la nit, preludi de la gran festa del Parc Nou en Moviment, el programa dominical de dansa i arts vives que portarà quatre propostes d’arreu de l’estat en aquest marc natural incomparable gràcies a la col·laboració del Sismògraf amb la Red A Cielo Abierto. Enguany, al Parc Nou hi veurem les ballarines andaluses Colectivo Sin Par (és a dir, la Lara Misó i la Wilma Puntes), la companyia madrilenya d’Elías Aguirre, el grup guipuscoà Haatik, i la producció gallega Lo que los árboles no cuentan dels coreògrafs Kiko López i Héctor Plaza.

Per tal de facilitar l’experiència del festival als espectadors i espectadores, enguany el Sismògraf ha dissenyat cinc itineraris per gaudir d’aquests quatre dies d’arts vives a Olot: un itinerari familiar –amb un total de deu propostes repartides pels quatre dies i amb un pic d’intensitat el dissabte 15 d’abril–; un per aquells que no coneguin el Sismògraf i vulguin fer-se una idea de la manera de programar del festival –que inclou sis propostes sota el nom de «Pista verda»– i tres itineraris més a escollir segons la intensitat amb què es vulgui seguir el festival. Des del «Vull anar amb calma», que inclou vuit propostes, als dinou espectacles de l’itinerari titulat «Ho vull veure tot, tot, tot»; entremig, trobem l’itinerari «Ho vull veure tot», amb onze propostes.

Podeu consultar tota la programació i els horaris al web del Sismògraf.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació