10 imprescindibles de la Fira del Trapezi

El cap de setmana del 23 al 25 d’octubre se celebrarà la 24a edició de la Fira de Circ de Catalunya Trapezi de Reus.

Gina Duran Oliu

Gina Duran Oliu

Periodisme cultural

Per fi arriba El Trapezi en Viu, l’última de les tres parts en què s’ha dividit l’edició de la Fira del Trapezi d’enguany a causa de la covid-19, tal com vam explicar des del Núvol en aquest article. Si al maig es presentaven les companyies a través de la web del Trapezi i al juliol s’obria un espai de trobada virtual entre programadors i professionals del circ, explicat per Antoni Veciana aquí, ara ha arribat l’hora de poder gaudir dels espectacles de circ que ens tenen preparats des de fa mesos.

Sopa i el que el vent no s’emportà | ©Marta Garcia

Durant el cap de setmana del 24 al 25 d’octubre, la ciutat de Reus s’omplirà del millor circ contemporani actual format per més d’una vintena de companyies nacionals, i comptarà amb dos nous espais a l’aire lliure per ampliar el radi d’actuació del festival: la plaça de l’Arquitecte Antoni Sardà i el pàrquing de Sant Serapi. També s’ha previst el muntatge de dues carpes de circ, una a la plaça d’Anton Borrell i l’altra al Mas Iglesias, i s’inclourà una nova ubicació del Trapexic, a la bassa del Mas Iglesias, com espai familiar i seguint la línia de les festes de Misericòrdia, amb espectacles gratuïts.

I ara sí, els deu espectacles de la Fira del Trapezi que no et pots perdre:

Mentir lo mínimo

La Fira Trapezi continua apostant per les coproduccions i en aquesta edició presenta l’espectacle Mentir lo mínimo, una idea original de la companyia Alta Gama i que constitueix una experiència col·lectiva en un lloc inusual, una pista blanca, llisa, mínima on a través del moviment, del pes i de les direccions, els intèrprets mantindran un diàleg amb el públic on les preguntes seran les mateixes però les respostes mai seran iguals. L’espectacle es podrà veure a les cinc de la tarda del divendres 23 a la Pl. Arquitecte Antoni Sardà, el dissabte 24 al mateix lloc i hora i el diumenge 25 a les 11 del matí a la Carpa Plaça Anton Borrell.

Mentir lo mínimo d’Alta Gamma: una experiència col·lectiva en un lloc inusual.

Esencial

La companyia Vaivén Circo, guardonada el 2016 amb el Premi Nacional de Circ, presenta Esencial, un espectacle que parla de les transicions on cinc personatges juguen, somien i inicien un viatge on les decisions vitals seran sempre el camí més fàcil; tot plegat en una escenografia inspirada en el famós joguet “Arcoíris de Waldorf”, amb tints poètics, idònia per crear ambients màgics per treballar equilibri i harmonia. L’espectacle tindrà lloc el divendres 23 d’octubre a les sis de la tarda al Teatre Bartrina.

La companyia Vaivén Circo participarà a la Fira Trapezi 2020.
La companyia Vaivén Circo participarà a la Fira Trapezi 2020.

Sopa i el que el vent no s’emportà

El 24è Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular de 9 Barris, que va rebre el Premi Nacional de Circ l’any 2019, presenten Sopa i el que el vent no s’emportà. L’espectacle explora amb humor i tragèdia un seguit de dinars de Nadal d’una mateixa família a través de diverses generacions amb cinc intèrprets que incorporen sis disciplines diferents: volant, corda fixa, capil·lotracció, acrobàcia, trapezi i acrobàcia en moviment amb breakdance. Pots llegir aquest article de Jaume Forés Juliana que parla sobre els inicis del Circ d’Hivern i també sobre Sopa i el que el vent no s’emportarà.  

L’obra es podrà veure els dos primers dies de la Fira del Trapezi, el 23 i el 24 a les vuit del vespre a la Pista la Palma.

Dejá Vu

Quina és la distància entre la realitat i el somni? Aquest és el punt de partida de la nova creació de Manolo Alcántara, que té com a protagonista un únic personatge amb uns somnis ambiciosos. Uns somnis que són lluny de la vida quotidiana de qui els imagina. Dejá Vu és un altre imprescindible de la Fira del Trapezi, una coproducció del Grec Festival de Barcelona amb el suport de l’ICEC–Generalitat de Catalunya i l’INAEM. Un muntatge especialment arriscat, a la vegada que fascinant i suggeridor, que reflexiona sobre la distància existent entre realitat i somni, on l’escenografia pren protagonisme amb objectes de proporcions impossibles.

Dejà Vu es podrà veure el dissabte 24 al Teatre Bartrina a les nou del vespre.

Dejá Vu de Manolo Alcántara: Quina és la distància entre la realitat i el somni?

Fil

L’espectacle Fil, de Cia. Madame Gaüc, és una creació que explora les relacions humanes a partir d’un llenguatge universal: el físic. Dos personatges viatgen en un joc de tensions entre la realitat i la ficció, la raó i l’emoció per projectar un imaginari amb què capten la complicitat del públic. Un espectacle poètic, reflexiu i proper, on els equilibris sempre hi són presents. Fil és la història d’un salt. Una parella ens parla de les dificultats del dia a dia i els diferents estats de la seva relació mitjançant portés acrobàtics i una bàscula. Aquest és el primer espectacle de llarga durada de la Cia. Madame Gaüc; una creació de circ contemporani que combina elements del teatre i les arts del moviment.

L’obra tindrà lloc el divendres 23 al Pàrquing Sant Serapi a les set de la tarda, el dissabte al mateix lloc a les set i mitja, i el diumenge a les set, també a la mateixa ubicació.

Fil: Un espectacle poètic, reflexiu i proper, on els equilibris sempre hi són presents.

Peix

Peix és la segona producció de la companyia Hotel Iocandi que presenta un solo de petit format de carrer basat en el circ i el pallasso. Una reflexió, des de la poètica de l’absurd, sobre la mallorquinitat, sobre l’impacte del turisme, sobre la lluita de poders, la buidor, el silenci i la solitud davant la immensitat, sobre la ridiculesa de ser grans i l’enyorança de ser petits. Un viatge metafòric cap a les profunditats humanes per buscar allò que ens fa continuar nedant, buscant, remant tot i la magnitud i la força imprevisible i sempre sorprenent de les onades. Oriol Puig Taulé en va parlar així en aquest article: “Tomeu Amer construeix un personatge encisador que, amb l’única ajuda d’una canya de pescar i una pista de fusta circular, retrata un món que s’acaba perquè, com tots sabem, el peix més gran sempre és menja el petit”.

L’espectacle es podrà veure els dies 23, 24 i 25 a dos quarts de sis de la tarda al Jardí de la Casa Rull.

Peix: com tots sabem, el peix més gran sempre és menja el petit

Fili Busters

La nova i arriscada aventura en què Mortelo & Manzani posaran en perill les seves vides i les de tot el públic que envolti l’escenari a menys de deu metres de distància, en un evident homenatge als temeraris de tota la vida. Els últims reclutes de la prestigiosa Fili Busters Daredevil Academy. Divertidíssima proposta de circ i pallasso, amb tècniques de circ (funambulisme) i amb un aparell únic! La creació i direcció recau sobre un dels artistes del circuit nacional de carrer més carismàtics, el malagueny David Morale (Capitán Maravilla), i en aliança amb la productora circense La Circoteca i el Festival Circada Sevilla.

L’espectacle es podrà veure el dissabte 24 i el diumenge 25 al Parc Mas Iglesias Trapexic, el primer dia a les cinc de la tarda i el segon a la una del migdia.

Mortelo & Manzani fan un evident homenatge als temeraris de tota la vida.

Absurd

En Jordi i en David es coneixen des de fa temps, compartint espai d’entrenament a l’associació de circ Cronopis. Després d’haver fet algunes accions conjuntes en presentacions a l’espai decideixen començar aquest projecte. Creen la companyia de Circ Vermut i el seu primer espectacle junts: NI CAP NI PEUS. Absurd és l’espectacle que Circ Vermut volia estrenar a la primavera del 2020, un espectacle que seguiria el segell del primer: fer passar una bona estona als espectadors, combinar vàries tècniques de circ i molt d’humor.

Absurd es podrà veure el dissabte 24 d’octubre a les 11 del matí a la Carpa Plaça Antoni Borrell i també a dos quarts de dues a la mateixa plaça.

Absurd vol fer passar una bona estona amb tècniques diverses de circ i molt d’humor.

Só.

A , l’artista realitza malabars de tota mena amb objectes, però sobretot caixes, moltes caixes de purs, més de cent. L’obra parla d’un personatge meticulós, obsessiu i quadriculat. Un ésser únic en la seva espècie envoltat d’un sense fi de caixes que escapen al seu control i amb les quals juga per a donar forma al seu món. “Un personatge una miqueta estrany que té un llenguatge i relació coherent amb l’espai i els objectes, i que porta a l’espectador a aquest món estúpid i surrealista”. Del caos sorgirà un univers delirant, creant una bogeria còmica, fins a arribar a transformar-se ell mateix en un nou ésser. Velasco interpreta aquest personatge de Cia Xampatito Pato tan peculiar que potser té una mica de si mateix.

L’espectacle tindrà lloc tots tres dies al Teatre Bravium. Divendres 23 a dos quarts de set de la tarda, dissabte a les sis i diumenge a les cinc.

A . apareix un personatge una miqueta estrany que porta a l’espectador a aquest món estúpid i surrealista.

Orquestra de Malabares

Com el fum, el circ, en la seva evolució geomètrica cap al futur, penetra a través de totes les portes, finestres i esquerdes del panorama escènic. En aquest cas, ocupa els espais buits entre els atris i les cadires dels músics d’una banda municipal. Orquestra de Malabars, de Cia Pistacatro, és un espectacle que compta amb sis malabaristes i una banda municipal. Una relació entre música i circ. Un concert on els malabaristes són els ballarins d’aquest ballet aeri. Clarinets, saxofons i trompetes són els pintors d’una pintura expressionista en la qual les boles, les maces i els cèrcols dibuixen en l’aire els sentiments i emocions transmesos per la música i el circ. Aquest concert clausurarà  la 24a edició de la Fira Trapezi, un espectacle d’allò més especial on els músics, fora de la seva zona de confort, participen gairebé com a actors en un espectacle teatral tocant temes i estils fora del comú.

Orquestra de Malabares es podrà veure el diumenge 25 a dos quarts de nou del vespre al Teatre Fortuny.

Orquestra Malabares: Sentiments i emocions transmesos per la música i el circ.

Articles com aquest són possibles gràcies a la vostra ajuda, que permet que Núvol continuï endavant i ofereixi continguts de qualitat. Si voleu contribuir a l’existència del diari digital de cultura en català, podeu subscriure-us aquí i ajudar-nos a superar la inestabilitat que genera l’actual crisi del coronavirus.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació