Bitllet d’estrena. Cost de vida

La companyia Sixto Paz ens descobreix Martyna Majok, dramaturga emergent nord-americana a La Villarroel

Bernat Puigtobella

Bernat Puigtobella

Editor de Núvol.

Nit d’estrena a La Villarroel. Ahir feia un fred molt adient per a una obra que ens presenta uns personatges a la intempèrie. No faré espòilers, només un diré que fa més fred dins la sala que al carrer.

Anna Sahun en una escena de 'Cost de vida' de Martyna Majok © Kiku Piñol
Anna Sahun en una escena de ‘Cost de vida’ de Martyna Majok © Kiku Piñol

Si fa uns anys a la mateixa Villarroel La Brutal ens descobria Sarah Ruhl amb L’habitació del costat, dirigida per Julio Manrique, ara la companyia Sixto Paz estrena per primera vegada en català Cost de vida de Martyna Majok, una de les autores emergents de l’escena nord-americana. Aquesta vegada Manrique forma part del repartiment i s’ha posat a les ordres del director Pau Carrió.

Cost de vida (Cost of Líving) va guanyar el premi Pulitzer l’any 2018. L’obra presenta dues línies argumentals, que tenen com a nexe comú una relació desigual marcada per la discapacitat. Julio Manrique i Anna Sahun encarnen l’Eddie i l’Ani, un matrimoni trencat que després de la seva separació recupera el vincle quan ella queda tetraplègica en un greu accident de cotxe. Per la seva banda, Pau Roca i Katrin Vankova (revelació actoral del muntatge) encarnen el John i la Jess, que estableixen una altra relació desigual des del moment que ell, un doctorand privilegiat de Princeton però assegut en una cadira de rodes de resultes d’una paràlisi cerebral, la contracta a ella perquè li faci de cuidadora.

Cost de vida retrata les relacions de poder i els afectes amb què es compensen situacions de dependència. Majok posa contra les cordes dues relacions sotmeses a un desequilibri que fa entrar en joc tant la generositat com la mala consciència. “En el fons, tots estem amb alguna persona perquè la necessitem”, confessa Eddie, quan la seva exdona es pregunta si ell és al seu costat per llàstima. Majok exposa de manera honesta l’estira-i-arronsa d’unes relacions en què les cures no són mai del tot gratuïtes ni altruistes, però en què els afectes poden esborrar per moments la transacció que s’amaga rere un vincle tan personal. Majok dinamita aquí i allà unes relacions fràgils amb un humor soterrat però eficaç, que Carrió encara podria haver subratllat més.

Katrin Vankova i Pau Roca © Kiku Piñol
Katrin Vankova i Pau Roca en una escena de ‘Cost de vida’. © Kiku Piñol

Cost de vida és una obra que ens parla de persones corrents que viuen una situació excepcional. Majok, filla d’immigrants polonesos i crescuda a New Jersey, hi ha posat un personatge molt semblant a ella mateixa: la Jess, una jove de vint i tants anys, també immigrant, i en certa manera alter ego de l’autora. Si Majok va estudiar a Yale, la Jess ha estudiat a Princeton, sense que això li hagi servit per superar una pluriocupació mal pagada que no li permet de viure amb el confort que s’espera d’una graduada de l’Ivy League. I aquí Carrió ha tingut l’encert de triar una actriu esplèndida que curiosament té un perfil biogràfic semblant, ja que Katrin Vankova, filla d’immigrants búlgars, també va arribar de petita al nostre país i va haver de viure en condicions molt precàries abans els seus pares no es van situar. Només us diré que durant un temps van viure dins un cotxe. Vankova té el talent i el bagatge personal per interpretar un personatge que surt directe del cor de Majok i que viu la conversió més potent de l’obra.

La resta d’actors estan esplèndids, molt ben dirigits per Pau Carrió, que fa fluir les escenes en un espai gairebé buit, amb el mínim attrezzo. Un plantejament escenogràfic que en facilitarà la gira i que posa en primer pla la interpretació nua dels actors. Julio Manrique posa el llistó molt alt amb el seu monòleg inicial i dibuixa un personatge honest i desesperat. Anna Sahun i Pau Roca encarnen de manera convincent dos personatges prostrats en una cadira de rodes que malden per superar la paràlisi del cos amb una intensa vida mental. Tots dos han rebut l’assessorament del prestigiós Institut Guttmann, centre de referència en lesions medul·lars i en neurorehabilitació, per tal d’abordar la creació dels personatges des del màxim respecte i versemblança. Sahun transmet la desesperació còsmica d’una dona que ha perdut el contacte amb els seus membres però manté el seu tarannà bel·ligerant i dialèctic. Pau Roca, instigador primer de tot aquest muntatge, ha fet un treball de caracterització d’un personatge amb paràlisi cerebral que fa estremir. No el reconeixereu. I La Villarroel s’apunta un altre tanto descobrint-nos Martyna Majok. Cost de vida estarà cinc setmanes en cartellera. No us la perdeu.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació